4. Bölüm: PKK’ni hain ilan ettiği kurucu üyeleri kimler?

4. Bölüm: PKK’ni hain ilan ettiği kurucu üyeleri kimler? PKK'yi kimler kurdu, Öcalan, Mazlum Doğan, Sakine Cansız, Ali Haydar Kaytan

PKK’nin kurucu üyelerinin başına gelenleri anlatmaya devam ediyoruz. PKK, tarihinde hain ilan edilen pek çok isim oldu. Oysa ki kahraman ilan edilen hainler vardı. Anlatmaya devam edelim

13-Hüseyin Topgider: PKK’de Bilge ismini kullanan Hüseyin Topgider, Elazığlı. 12 Eylül döneminde cezaevinde kalmış, bırakılınca da tekrar PKK’ye gitmiş bir isim. Güney Kürdistan’da, Botan ve birçok yerde gerillacılık yapmıştır. PKK içinde siyasi komserlik vb görevlerde bulunmuştur. PKK içinde kaldığı dönemde keskin Öcalancı olmadığı için çok üst düzey görevler verilmemiştir. Daha sonra PKK’nin birazda uzaklaştırmak istediği isimleri gönderdiği Rusya’ya gönderilmiştir. 1999 yılında Öcalan’ın tutuklandığı zaman mahkemedeki tutumunu doğru görmemiş ve PKK’den ayrılmıştır.

PKK Topgider’in ayrılmasındaki siyasi ve Öcalan karşıtı tutumu gizlemek için rencide edici basit ifadelerle izah etmiştir. PKK’ye göre Hüseyin Topgider haindir. Topgider ise Öcalan’ın İmralı’da ihanet ettiğini düşündüğü için ayrılmıştır.

14-Baki Karaer:  PKK’nin Türk kurucu üyelerinden. Karadeniz’in Ordu şehrindendir. PKK’nin ilk öncülerinden Haki Karaer’in kardeşi ve PKK içinde aktif çalışmalar yürütmüş bir isimdir. Baki Karaer 1980 sonrası Abdullah Öcalan’ın PKK’yi ele geçirme ve tekleşme çabasına karşı çıkmıştır. Öcalan’a karşı muhalif gurupta yer alan Baki Karaer en son olarak Güney Kürdistan’ın İran’a sınır bölgelerinde tutuklanmıştır. Öldürüleceğini anlayan Karaer firar etmiş ve Avrupa’ya ulaşmıştır. 2010 yılına değin gizli bir şekilde yaşamış ve kimse ile ilişkilenmemiştir.

PKK Baki Karaer’i hain ilan etmiştir.

15- Ali Çetiner: Maraşlı olan Çetiner 1976 yılında PKK’ye katılmış  hem Maraş’ta hem de Avrupa’daki Maraş kitlesi içinde etkili olmasında önemli rol oynamış, PKK’ye ciddi mali kaynak sağlamıştır. 1980’lerde Avrupa tüm Kürt örgütlerinin sığındığı bir yer olmuş ve Kürtlere dil, edebiyat, siyaset alanları açılmıştı. Birçok örgüt buradaydı. Fakat PKK Avrupa’yı farklı kullanarak cinayetler işliyor, eroin ticareti yapıyor, vergi kesiyor, dükkanları yakıyordu. Özellikle de hem PKK’ye karşı muhalif güçler hem de PKK içindeki PKK’liler sokak ortasında insan vuruyor terör estiriyordu.
Ali Çetiner Fransa’daki bir eğitim kampında tutuklanarak hakkında idam kararı verilir.  1987 yılında Çetiner PKK’nin elinden kaçar ve İsveç’te teslim olur. PKK hala Çetiner’in peşindedir.  Çetiner’in daha sonra nereye gittiği hakkında bilgi yoktur.

16- Şahin Dönmez: PKK tarihinde ismi en çok zikredilen isimlerden biridir. Adı ihanet ile özdeşleştirilir. PKK kongresinde Öcalan’la beraber koordinede görevlendirilir. Öcalan’ın yakın adamı olmuştur.  Dönmez Celal Aydın gibi PKK kadrolarının ve bazı yurtseverlerin PKK tarafından öldürülmesi olaylarını Öcalan’la beraber organize etmiştir. Şahin Dönmez 1979 yılı Mayıs ayında tutuklanır.  PKK kongresini yapmış ama ilan etmemiştir. Dönmez işkencelere dayanamayarak itirafçı olur.  PKK’nin kurulduğunu açıklar ve PKK’nin Celal Aydın gibi birçok cinayetini itiraf eder.  PKK hakkında devlete çok önemli bilgiler verir.  Öcalan’ın kaldığı evi de söyler. İlginç biçimde devlet Öcalan’ı tutuklamaz.

Şahin Dönmez PKK içinde iç infazlarda kullanılmış kendi yoldaşlarını öldürmüş biridir. Hemen çözülmesinde ortak olduğu kirli işlerin büyük bir payı vardır.  Şahin Dönmez daha sonra bırakılır. Yoksulluk içinde yaşar. 1990 yılında bir nalburda çalışırken PKK tarafından vurulur. Gizlenen Dönmez’e PKK’nin nasıl ulaştığı şaibelidir.

17-Abbas Göktaş: Serhatlıdır. 12 Eylül darbesinde dağa çıkarlar, daha sonra yakalanır. Tutukluyken itirafçı olur. Cezaevinden çıkınca PKK’ye gitmez. PKK tarafından hain ilan edilir ve vurulur.

18- Abdullah Öcalan: PKK’nin ilk gurup üyesi. 1949 Urfa-Halfeti doğumlu. PKK’nin hala başkanı. PKK’nin en kuşkulu ve hakkında ajan olduğuna dair birçok iddianın ve ispatın bulunduğu isimdir Öcalan. Daha PKK kurulmadan önce ülkücü kurumlar ve mit ile çalıştığını dair pek çok bilgi ve belge vardır. PKK kurulurken ki arkadaşı Pilot (Necati Kaya), yine MİT yöneticisi birinin kızı ile evlenmesi gibi pek çok şaibe vardır hakkında.

Öcalan hakkında aydınlatılmayan önemli bir kesitte Öcalan’ı Suriye’ye kimin götürdüğü konusudur. Öcalan Şam’da Türk devlet ateşesi ile aynı apartmanda oturan biridir.

1999 yılında Öcalan tutuklanana değin bu Öcalan-MiT ilişkisi her zaman kafa karıştırdı. Fakat özellikle Öcalan’ın yakalandığı 1999 yılında ki tutumu hem şok etti hem kafa karıştırdı. Öcalan Türk Özel Hareket güçleri ile aynı uçağa bindiği an “Benim annem Türk, devlete hizmet etmek istiyorum” dedi. İfadelerinde PKK’ye para veren herkesin ismini itiraf etti, tüm PKK yönetimi hakkında bilgi verdi. Mahkemesinde Türk askerlerinin annelerinden özür diledi.

Türk devleti ve PKK bu kısa özetini yaptığımız Öcalan’dan bir efsanevi lider yaratmak için çabalıyor. PKK Öcalan’ı ardık “haklar önderi, evrensel önder” gibi kavramlarla anmıyor. Oysa ki Öcalan’ın gerçek hayatına bakınca aklımıza gelecek ilk soru şudur: Öcalan’ın PKK kurucuları kategorisinde ajan mı itirafçı kategorisine mi koymamız gerekiyor. Öcalan’ın ajan olduğu meselesi için elimizde resmi belge yoktur. Fakat itirafçı olduğu konusunda mahkeme tutanakları, videolar ve Öcalan’ın kendi el yazısı ile kaleme aldığı videolar vardır.

19- Mazlum Doğan: 1958 Karakoçan doğumlu, PKK’nin en önde gelen isimlerindendir. 1979 yılı Kasım ayında Urfa’dan Mardin’e giderken tutuklanır. Tutuklanmasında Cemil Bayık’ın payı vardır. Çünkü Cemil Bayık’ın arabasında hiç belge yoktur yolu kontrol için önden gider. Ama yolda polis olduğuna dair işaret vermeyince Mazlum Doğan PKK belgeleri ile beraber yakalanır.

Diyarbakır Zindan’ında teslim olmaz. Mahkemede siyasi savunma yapar. PKK’nin isminin Abdullah Öcalan’la özdeşleştirilmesine karşı çıkar ve “Bize Apocu demeyin” der.

  21 Mart 1982 günü bulunduğu hücrede kendi asar. PKK ilk yıllarda Mazlum Doğan’ın kendisi astığını söylese de zaman içinde “Mazlum Doğan Newroz günü kendini yaktı” demeye başlar ve kendi yakma eylemlerinin önü açılır.

PKK’nin sembol ismi ve PKK’yi PKK yapan Diyarbakır direnişinde yer almıştır. Öcalan Mazlum Doğan’ı örnek gösterir fakat kendisi yakalandığı zaman Mazlum Doğan’ı örnek almamıştır.

20-Hayri Durmuş: 1955 Bingöl doğumlu. Diyarbakır Cezaevinde işkenceler karşı başlatılan direnişi öncülük yapan isimlerden biridir. Ölüm orucunun gününde 13 Eylül 1982’de şehit düştü.

21-Sakine Cansız: 1958 Dersim Doğumlu, PKK kongresine katılan iki kadından biri. 1979’da göz altına alınır, önemli bir direniş gösterir. Sembol isim haline gelir. Cezavinde daha sonra PKK tarafından vurulan Mehmet Şener’a aşık olur. 1991 yılında bırakılınca Öcalan’ın yanına gelir. Öcalan tüm cezaevinden çıkan eski kadroları teslim alma siyasetini Sakin Cansız’a da (Sara) uygular. Sakine Cansız Öcalan’a erken teslim olur. Nişanlısı Mehmet Cahit Şener’in öldürülmesine bile ses çıkarmaz.
Sakine Cansız o olaydan sonra yıllarca kendini Öcalan’a kabul ettirmeye çalışır. Gittikçe silikleşir, artık PKK içinde sadece cezaevindeki ismi ve Dersimli olması nedeni ile tutulan biri haline gelir, pasif ve tali görevlerde yer alır.

9 Ocak 2013 yılında bir PKK kadrosu olan Ömer Güney tarafından Paris’te vurulur. Vurulmasının üstündeki şaibeler devam ediyor.

22: Ali Haydar Kaytan: 1952 Dersim Doğumlu Ali Haydar Kaytan (Fuat) PKK içindeki ilginç akibetli insanlardan biridir. PKK’nin ilk küçük gurubunda, Ankara gurubunda Öcalan, Bayık ve Duran Kalkan’la beraber yer almıştır. Şimdi bu satırlar yazılarken bile Ali Haydar Kaytan’ın akıbeti belli değildir. Geri kalan 21 üye hain, öldürüldü, tasfiyeci,  hala yaşıyor vb vb söylemlerle kategorize edilirken Kaytan’ın sonu için söylenecek tek söz: belirsiz

2019 yılından bu yana PKK, hiç Ali Haydar Kaytan diye biri yokmuş gibi davranmaktadır. Türk devleti uçakla vurduk dedi açılama yapmadı. Oysa ki kendi örgüt kaynakları şunu söylüyor. Ali Haydar Kaytan, ağır psikolojik ve fiziksel sorunlar yaşıyordu. Gare’de kapatıldığı mağarada geçmişi sayıklıyor ve kafasını duvarlara vuruyordu. En sonunda PKK tarafından öldürüldü.

Ali Haydar Kaytan, Öcalan’ın psikolojik kapanına kapılmış ve teslim alınmış bir isimdi. Fatma Yıldırımı seviyordu, Öcalan onu elinden aldı. Seher ile evlendi PKK Seher’i elinden aldı.  Öcalan onunla dalga geçerek “kadın düşkünü, çoluk çocuk istiyor” diyerek yıllarca aşağıladı. Kaytan tüm bunları kabul etti ve hatta   “Bıji serok Apo “sloganını atan kişi oldu.

Fakat tüm PKK’ye teslim olmuşluğu Kaytan’ın sonunu değiştirmeye yetmedi. Ali Haydar Kaytan PKK tarafından öldürüldü.

PKK’nin 1. Kongresindeki kurucu 22 üyesi nerede?

 

 

 PKK’nin 1. Kongresindeki 22 kurucu üyesine ne oldu

 

3. Bölüm: Her bir PKK kurucusunun  ayrı bir öyküsü,  ayrı bir sonu var

  1. Bölüm: Sayılar gerçeği söyler

Diğer Haberler