- Bölüm: PKK Kongresini anlamak neden önemli?
PKK’nin kuruluşunun üzerinden 45 yıl geçti. 1978 yılında ki ilk kongreden bu yana geçen zaman içinde PKK, PKK adını kullanarak 11 kongre yaptı. KCK adı ile de 10’tane genel kurul toplantısı yaptı. Yani geçen 45 yıl içinde PKK KCK veya PKK adı ile toplam 21 tane büyük kongre yaptı. Bu kongrelerin her birinin kendi içinde özgünlükleri olsa da aslında hepsi 1978 yılındaki birinci kongrenin devamıdır. Çünkü 1.PKK Kongresinde ki temel kodlar-özelliklerin tümü günümüze değin gelmiştir.
Fis toplantısı PKK’yi tanımak için önemlidir
1978 yılında Fis köyünde yapılan toplantıyı PKK’yi tanımak için önemli veriler sunar. Zaten genel olarak PKK’nin 1970’lerden bu kongreye kadar olan tüm çalışmaları PKK’nin kök hücresi olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır. Çünkü o dönemki özellikler daha sonra kurduğu tüm örgütlere, eylemlere toplantılara taşınmıştır. Bunun için genelde PKK’nin 1970’li yıllardaki tutum ve davranışları özünde ise kuruluş kongresinin özelliklerini çok derinden incelemek gerekir. Çünkü, PKK o kongrede neyse bugün de odur.
PKK’de Fis toplantısını bir kök hücre olarak kabul eder. Fakat PKK bu hücreyi çok farklı tanımlamıştır.
PKK bu 45 yıl içinde özellikle de de 2000 yılından sonra 27 Kasım 1978 yılındaki kuruluşunu bir masal gibi kurguladı ve Kürdistan’ın dört parçasına servis etti. PKK’nin servis ettiği kuruluş hikayesine göre “Lice’nin Fis köyünde kadroları Seyfettin Zoğurlu’nun küçük evinde büyük bir gizlilik içinde toplanan 22 kişi bir araya geldi, iki gün boyunca tartıştı ve parti olmak kararı aldı. Öcalan’ın PKK’yi ilk gurup aşamasındaki öncü kadrolardan olan ve 18 Mayıs 1977 yılında Antep’te vurulan “Haki Karaer’in anısına bağlılık nedeni ile kurulduğunu” söyledi. PKK’nin anlatımlarına göre Fis köyünde kurulan PKK büyüyerek günümüze değin geldi.” Tabi ki bu PKK’nin anlattığı masaldır. Oysa PKK’nin “tarih değiştiren, efsanevi, kahramanlık dolu” kongresinin bir de gerçeği vardır.
Rivayet değil somut sayılar
Sosyolaji ve tarih biliminin önemli isimlerinden ibn-i Xaldun’un çok önemli bir sözü vardır, der ki “Ölçülebilir, tartılabilir, hesaplanabilir durumlarda rivayetlere inanmayınız; matematik insanın davranışlarını değiştirir, hatta, insanı dürüst kılar.” Evet gerçekten de her şeyin sayılarla ve somut verilerle izah edildiği yerde hurafeye gerek yoktur. PKK’nin her yıl halay, slogan, şarkı, bayrak, dans ile kutladığı kuruluş kongresini de hurafeye yerine somut sayılarla izah etmek en doğru olanıdır. Bunun içinde öncelikle PKK’yi kuranların akıbetine bakmak en gerçekçisidir. Sonuçta kongre ilahi bir güç tarafından yapılmadı, insanlar yaptı. Peki bu insanlar şimdi nerede? Ne yapıyor? PKK kurucuları hangi akıbeti paylaştı. Bu soru çok önemlidir.
Geçmiş bitmemiştir. Geçmiş canlıdır ve günümüzde yaşar. PKK’yi kuranların akıbeti ve o kök hücrenin temel özellikleri PKK’yi tanımlamamıza yardım eder. Çünkü PKK’yi kuranlara ne olduysa bugün PKK kadroları ve PKK etrafından birleşenlere de aynı şey olmaktadır- olacaktır. Evet şimdi tekrar o önemli soruyu soralım. PKK’yi kuranlara ne oldu?
PKK kongresine kimler katıldı?
PKK’nin birinci kongresine ikisi kadın 22 kişi katıldı. Bunlardan ikisi kadındı.
Kesire Yıldırım (Öcalan), Abdullah Öcalan, Hüseyin Topgider, Mehmet Cahit Şener, Baki Karaer, Resul Altunok, Ali Çetiner, Ferzende Tağaç, Suphi Karakuş, Şahin Dönmez, Mehmet Turan, Ali Gündüz, Faruk Özdemir, Abbas Göktaş, Sakine Cansız, Ali Haydar Kaytan, Seyfettin Zoğurlu, Mazlum Doğan, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Abdullah Kumral, Mehmet Hayri Durmuş.
Bu 22 kişinin ilginç bir akıbeti oldu. İbni Haldun’un dediği gibi bu akıbeti rivayetlerle değil sayılarla izah edersek ve herkesin somut durumunun söylersek karşımıza çıkan tablo çok ilginçtir. Tek tek açıklayalım.
- Bölüm: Herkesin bir hikayesi var