PKK’nin 1. Kongresindeki 22 kurucu üyesine ne oldu

PKK’nin 1. Kongresindeki 22 kurucu üyesine ne oldu 2. Bölüm. PKK kurucularının anlatılmayan hikayeleri

2. Bölüm: PKK kurucularının anlatılmayan hikayeleri

PKK kongresinde hazır olan 22 kişinin her birinin hayatı bir roman konusu olabilecek düzeyde ilginçtir.  Ve her  22’sinin  kısa olarak akıbetine bakınca bile çıkan sonuç çok daha ilginçtir.  Bu sonucu görmek için öncelikle her birinin en kısa hali ile PKK’nin rivayetlerinin dışında gerçek hikayelerini anlatmak gerek.

 PKK’nin 1. Kongresindeki 22 kurucu üyesine ne oldu

1.Abdullah Kumral: 1945  Halfeti doğumlu. PKK’nin Urfa sorumluluğunu yapmış bir isim. 1980’de Lübnan’a gitti. Erken dönemde Öcalan’ın Suriye’ye geçiş biçimi, kadrolara yaklaşımı ve özerk yaşamına karşı çıktı, ayrıca Filistin için savaşmayı da doğru bulmuyordu.  Eleştirilerini yüksek sesle dile getirince tutuklandı. Abdullah Kumral tutukluyken 1982 Haziran’ında Filistin- İsrail çatışması başladı. Ortam çok karışıktı, PKK gurupları birbirinden habersizdi. Abdullah Kumral tüm dayatmalara rağmen eleştirilerini geri çekmiyordu. Savaşın karışık ortamında tutukluyken, PKK tarafından Haziran ayında infaz edildi. İnfazı gizlendi. Fakat yönetici olması, Urfalı oluşu ve ailesinin durumu gözetildi. Öcalan içten tepki gelmesinden korkuttuğu için infazı bir yıl boyunca gizledi.

 Daha sonra ise Filistin- İsrail çatışmaları döneminde Arnon Kalesi olarak bilinen Qalat eş Şaqif’de bir gurup PKK’li ile beraber hayatını kaybettiği söylendi. Ailesine bu bilgi verildi. Kamuoyuna da böyle yansıtıldı. Yani infaz edilen Abdullah Kumral’in ölüm biçimi gizlendi.

 PKK’nin 1. Kongresindeki 22 kurucu üyesine ne oldu

2. Resul Altınok: (Davut) 1948- Bingöl doğumlu Altınok, katıldığı PKK Kongresinde PKK’nin yönetimine seçilmişti. Oldukça zeki olan Altınok ayrıca etkili ve öngörülü bir insandı. Lübnan ve Suriye’de Öcalan’ın tutumlarına eleştiriyordu. 1981 yılında yapılan ilk konferansta Öcalan’ın PKK sistemini bozup bireysel bir örgüt haline getirdiği eleştirisini yaptı ve bu eleştiri Resul Altıok’un ölümüne giden yolu açtı. Davut olan Resul’u Abdullah Öcalan ve eşi Kesire Yıldırım’ın arasında yalan, iftira kampanyasına maruz kaldı. Her iki tarafla da çatıştı. Avrupa’da olmasına rağmen PKK’den ayrılmadı, PKK’nin düzelebileceğine inanarak Şam’a döndü. Burada tutuklandı, Güney Kürdistan’daki PKK kampına gönderildi, ajan olduğu iddia edildi. Burada yoğun işkence gördü. “Bana yapılan işkence 12 Eylül cuntasının devrimcilere yaptığı işkenceye benziyor” diyerek bir rapor yazdı, PKK’ye karşı açlık grevi yaptı.  Tüm işkencelere rağmen ajan olduğunu kabul etmedi. Lolan’da kendisine mezarı kazdırıldı, son sözünü söyle dendi, elini kaldırıp zafer işareti yaptı, “ben ajan değilim, sadece sizin demokrat olmadığınızı söylüyorum, kimseye boyun eğmeyeceğim” dedi ve vuruldu.

 PKK’nin 1. Kongresindeki 22 kurucu üyesine ne oldu

3.Suphi Karakuş (Şoreş): Urfalı, 1975 yılında PKK’ye katılır. Öcalan, hemşerisi olduğu için Öcalan Lübnan sürecinde uzun zaman Suphi’yi yakınında tutar. Fakat Suphi Öcalan’ın çok bireyci, saldırgan, hiçbir şeyi beğenmeyen tutumlarından zamanla rahatsız olur. Öcalan Suphi Karakuş’u kendisine rakip olarak gördüğü Semir (Çetin Güngör) ile çatıştırmak ister. Suphi Karakuş tam tersi davranır, düşünce olarak Semir’e yakındır.

Suphi cesur bir insandır, PKK’nin gurup döneminde birçok silahlı eyleme katılmış, PKK’ye büyük destekleri olmuş biridir. Fakat Öcalan’ın istediği gibi hareket etmedi. Bunun üzerine Güney Kürdistan’a gönderilir ve burada infaz edilir. Öcalan Suphi’nin ölümünü meşrulaştırmak için “savaşa gitmek istemedi, sınır üstünde Kuzey’e gitmek istemediğini söyledi, bunun için vuruldu” dedi.

 PKK’nin 1. Kongresindeki 22 kurucu üyesine ne oldu

4.Mehmet Cahit Şener: 1958, Batman doğumlu. 1970’lerin başından itibaren Kürdistan mücadelesine katıldı. 1976 yılında PKK’ye dahil oldu. PKK’nin ilk PM’sine seçildi. 12 Eylül’de tutuklandı. Diyarbakır cezaevinde direnişin öncüleri arasında yer aldı. Türk devletine karşı başlatılan açlık grevleri ile sembol haline geldi. Halk ona “yaşayan şehit” diyordu. 24 yıl ceza aldı.  Annesi cezaevlerine destek olmak için kendini yakmıştı. Af ile 1989 yılında cezaevinden çıktı. Çıkar çıkmak Lübnan’daki Mahsum Kormaz Akademisine gitti.
Kurdukları ile PKK ile bıraktıkları PKK arasındaki büyük farkı gördü. Ayrıca savaşta büyük bir tıkanıklık yaşandığını, gerilla savaşı yerine halkı ezdirmeyecek, gerilla kayıplarını engelleyecek siyasal hamleler önerdi. PKK kadroları çevresinde birikmeye başladı. Öcalan Şener’i tasfiye etmek için Lübnan’dan uzaklaştırdı. Haftanin alanına gönderdi. Burada tutuklandı. Tasfiyecilik ve ajanlık ile suçlanıyordu. Şener sonunun öldürülmek olduğunu gördüğü için firar etti. Kamişlo’ya giderek bazı vatansever Kürtlerin aracılığı ile burada PKK-Vejin adlı yeni bir PKK kurup eski PKK’nin ruhunu canlandırmak istedi.

Suriye devletinin yardımı ile yeri tespit edildi. Suriye istihbaratı araba ile tetikçileri Şener’in evinin yanına götürdüler, Şener öldürüldü. Diyarbakır direnişinin öncüsü Şener ve ailesi PKK tarafından hain ilan edildi.

 PKK’nin 1. Kongresindeki 22 kurucu üyesine ne oldu

5.Ali  Gündüz: Dersimli olan Ali Gündüz, daha 1970’lerde PKK içindeki iç infazlarda tetikçi olarak kullanıldı. Suçsuz insanları öldürdü. Kendisi 1980’de tutuklandı. Tutuklandığı gibi de itirafçı oldu. Devletle çalıştı. Daha sonra pişmanlık yasasından yararlanarak 1985 yılında cezaevinden çıktı. Çıktıktan sonra da Dersim’e yerleşti.

 PKK’nin 1. Kongresindeki 22 kurucu üyesine ne oldu

6.Ferzende Tağaç: daha 12 Eylül döneminde PKK’den ayrıldı.

 PKK’nin 1. Kongresindeki 22 kurucu üyesine ne oldu

7.Faruk Özdemir: Daha yolun başında PKK’den ayrıldı.

 PKK’nin 1. Kongresindeki 22 kurucu üyesine ne oldu

8.Mehmet Turan Danış: 1955 Ağrı doğumlu. PKK Kongresine katıldıktan 10 ay sonra PKK tarafından Mardin’de vuruldu. PKK, ajan olduğu için vurulduğunu iddia ediyor. Ağrı’da kısa bir göz altında birkaç ismi verdiği biliniyor. Fakat infaz edilmeyi gerektirecek bir durumu yoktur. PKK çevreleri PKK’nin Mehmet turan’ı bazı cinayetlerde ve para işlerinde kullandığını ve üstünü kapatmak için öldürmüş olabileceğini belirtiyorlar.

Devamı gelecek

3. Bölüm: Her birinin ayrı bir öyküsü var

  1. Bölüm: https://darkamazi.com/archives/1027728

Diğer Haberler