Özgür Jiyanda’nın bildiklerini açıklaması hangi tehlikeli planı önledi

Özgür Jiyanda’nın bildiklerini açıklaması hangi tehlikeli planı önledi Duran Kalkan, Beritan Gülnaz Karataş, Gazi Salih Alixan, Serezere Asayiş Müdürü, Amediye, Metina, Çemço, Sterk TV, Kurtay Serhat, SHMEL Roket, saldırı, brakuji, Türkiye, NATO, Erdoğan Biden, ABD seçimleri

HPG komutanlarından Özgür Jiyanda’nın Peşmerge güçlerinin yanına gelerek açıklamalar yapması önemli bir tarihi olaydır. Bu tarihi olaya hakkını vermeden ne geçmişe nede geleceğe doğru bir bakış sağlanamaz.  Bunun için Jiyanda’nın konuşmalarını basite indirgeyen yaklaşımlara karşı net tavır almak gerekiyor.

Duran Kalkan’ın açıklamaları ve Özgür Jiyanda meselesi

Özgür Jiyanda’nın çıkışı Kürdistan tarihinin yanlış yazılmasını engellemiştir. Duran Kalkan’ın muhtemelen Özgür Jiyanda’nın ayrıldığını  bilmeden “Türk uçakları peşmegreyi Türkiye’nin NATO toplantısında güçlü olması için vurdu” söylemi yanlış yönlendirilmek  istenen tarih kurgusunun bir parçasıdır.

 Evet bazen küçük bir olayı kurgulaya bilir, büyüte bilirsiniz. Duran Kalkan 5 Peşmerge’nin kendileri tarafından SHMEL roketi ile katledilmesini örtbas etmek için Biden-Erdoğan görüşmesini, NATO toplantısını ve bir sürü şeyi kurgulamıştır. Aslında Duran Kalkan’ın yazdığı senaryo siyasetten anlayanların inanacağı bir senaryo değil, bir sürü bağlantı hatası yapmış. Kendine göre bir olay kurgulayacak, bunu teorikleştirecek daha sonra yaygınlaştıracak bir iki sahte tanık, şarkı türkü derken olay bir hakikatmiş gibi tarihe kalacak. Oysa ki o tarih sadece bir kurgudur.

Bunu yapa bilirler mi? Evet, birçok kez benzerini yaptılar. Mesela PKK’nin tarihi bir sembol gibi sunmaya çalıştığı Beritan (Gülnaz Karataş) örneği var. Hiçbir şahidin olmadığı Gülnaz Karataş’ın hayatını kaybetme öyküsünün ateşkes olduğu halde yaralı olduğu için götürülememiş bir insanın hayatını kaybetme öyküsüdür. Olay YNK cephesinde yaşanmıştır. PKK bu olayı Beritan kayalardan atladı atlayınca da  “siz Güneyden gelip Kuzey Devrimine saldırıyorsunuz, siz ilkel, feodalsiniz,hainsiniz” diye haykırdı diyerek olmayan bir olayı kurgulayarak gerçekle alakası olmayan bir durum yarattı. Yirmi yıl sonrada Beritan’ı KDP öldürdü dedi. Yani baştan sona hakikatle alakası olmayan kurgu bir olay.

Şehit düşen beş Peşmerge üzerinden PKK’nin yapmak istediği bunun bir benzeriydi.  Bu kez hikâye siyasi senaryo ile kurgulanmıştı.  NATO, Biden, ABD seçimleri, Trump ve dahası vardı. Bu hikayenin hepsi peşmergeyi biz öldürmedik demek içindi.

PKK’nin bunu yapmasının birçok nedeni var ve bu nedenlerden biri de sürekli ortamı muğlak tutarak insanların kafasını bulandırmak ana nedenlerden biri.

Gazi Salih Alixan’ın katledilesine tavır alınsaydı PKK bu denli cesaretli olmazdı

Mesela Serêzêre asayiş müdürü Gazi Salih Alixan’ın katledilmesinde de PKK biz yapmadık diye en üst düzeyde açıklama yaptı. Birçok insan koskocaman PKK yalan söyleyecek değil ya diyerek olaya tavır almadı.

Kürt aydınları, siyasetçiler, yazarlar o zaman tavır alsaydı belki PKK bu peşmergeyi şehit düşürme konusunda bu kadar cesur davranmayacaktı. Fakat maalesef ki başta da Kuzeyli ve Güneyli aydınlar, yazarlar çizerler o olayı da belki de “Türkler” vurmuştur, kardeş kavgası çıkarmak için yapmıştır diyerek yorumladı. Halbuki olayın ilk saatinde kardeşi “PKK yaptı” demişti. Buna rağmen tavır alması gereken sivil kesimin oportünist, olayı muğlak bırakan tavrı PKK’nin daha saldırgan davranmasına cesaret verdi. PKK Kürdistan Bölgesi güçlerine başta Peşmerge olmak üzere silah kullanmanın dozunu yavaş yavaş arttırmış oldu.

İşte Özgür Jiyanda’nın açıklamaları bunun için önemlidir. Çünkü bu kurgulanmak istenen düzene bir taş koymuştur. Gerçek Kürt ve Kürdistan vatanseverleri bunun için Özgür Jiyanda’ya sahip çıkmalıdır.

Eğer o gece Özgür Jiyanda konuşmazsa PKK Çemço’da saldıracaktı

Eğer Özgür Jiyanda olayların iç yüzünü aydınlatması pek çok şeyi değiştirdi. Çünkü Jiyanda’nın açıklamalarını yayınlandığı gece PKK medyası SterkTV, Medya Haber vb tüm TV, sosyal medya platformlarında Peşmerge’nin Çemço ve Rençbırax alanlarında  PKK’ye saldırı hazırlığı yaptığını, özel kuvvetlerin ve zırhlı araçların olana gittiğini söylüyordu.  Ayrıca Sterk TV’de  konuşan PKK gerillası Kurtay Serhat “bu gece sabaha karşı büyük ve geri dönülmez bir savaş çıka bilir” diyordu.  Yerel kaynaklar PKK’nin o gece ciddi hareketli olduğunu ve Peşmerge kontrol noktalarına yakınlaştıklarını da belirtiyor.  Büyük ihtimal PKK tıpkı Amediye’deki gibi bir çatışma planlamıştı. Fakat o gece Özgür Jiyanda’nın konuşmasından sonra aniden geri çekilmek zorunda kalmıştı. Çünkü PKK suçüstü olmuştu.

Evet, Özgür Jiyanda’nın  sözünü ettiğimiz tarihi misyonu buydu. Eğer o genç o gece konuşmasa Şeladizeden Hewler, Akre ve Duhok’a yeni cenazeler gidecekti. Jiyanda PKK’nin saldırganlığını frenledi, bloke etti.

Yani bu açıklamalar bir yandan yanlış bir tarih kurgusunu engelledi, öte yandan da silahlı bir çatışmayı engelledi

Kürt aydın ve yazarlarının yetersiz tutumu

Jiyanda’nın konuşmasının bu denli büyük bir etkisi olmasına rağmen şimdi bazı kişiler kalkıp bu meseleyi adli bir mesele gibi göstermeye çalışıyor. Diyorlar ki “Jiyanda’nın TV’ye çıkarılması doğru değildi, Türkler’de böyle yapıyordu”. Böyle bir benzetme ve yorum olayın özünü bilerek veya bilmeyerek görmezden gelmek demektir.

PKK’nin son iki yıldır PKK medyasının her türlü dezenformasyon, kurmaca haberlerine bu yalanlarınız insanlığa, Kürtlüğe, dine, usule, ahlaka yakışmaz demeyenlerin kalkıp Özgür Jiyanda olayını usulü doğru değil demesi anlamsızdır. PKK Cotyan Muhsin gibi bir Kürt gencini üç ay boyunca işkenceden geçirdikten sonra ekrana çıkarıp “ben ajanım” demeye zorladığı zaman bu hukuka aykırıdır, Kürdistan Bölgesi mahkemelerine verin davasını diye tavır almayanlar neden şimdi Jiyanda Meselesini kalkıp hukuki bir olay gibi lanse ediyor? Bu yanlıştır, bu bir manipülasyonun parçası olmaktır.   Kalkıp ortada Kürtleri birbirine karşı kışkırtacak saldırıları önleyen kocaman bir hakikati görmeyip olayın ambalajı ile ilgilenmek onu gündem yapmak büyük bir hatadır. Çünkü bu gündemi yanlış manipüle etmek demek anlamına gelir.

Özgür Jiyanda’nın açıklama yaptığı günden bu yana da PKK, KDP bize saldırıyor haberlerini kısmi de olsa geri çekti. Büyük ihtimal biraz hazırlık yapıp aynı planı devreye koymak isteyecektirler.

Bunun için başta söylediğimizi tekrar söyleyelim gerçek Kürt yurtseverleri, Birakujiye karşı olduğun söyleyenler Jiyanda’nın açıklamasına sahip çıkmalıdır.

Diğer Haberler