Gare operasyonu sonrası kimsenin söz etmediği Kürt evladı: Cotyar Muhsin

Gare operasyonu sonrası kimsenin söz etmediği Kürt evladı: Cotyar Muhsin

15 Şubat günü sona eren Gare operasyonu sonrası tartışmalar devam ediyor. Herkesin gündemi mağaradaki 13 askeri kimin öldürdüğü. Herkes birbirini suçluyor. Gare operasyonunun askeri ve siyasi sonuçları daha çok tartışılacak. Askerlerin öldürülmesi de işin görünen kısmı fakat öyle veya böyle sonuçta herkes “katil ben değilim” diye suçu birbirine atacak. Sonuçta canları değerli. Fakat hiç kimsenin tartışmadığı ve tartışmak istemediği biri var. Oda, Kürt evladı Cotyar Muhsin. Cotyan Muhsin de Gare’de ki mağarada öldürülen tutuklulardan biriydi. Fakat kimse ondan söz etmiyor. “Bir Kürt ölmüş kime ne” havası esiyor ortalıkta. Kürt öldürmek, Kürtlerin öldürülmesi doğal bir durum gibi. Kürt olduğu için kimse onu ben öldürmedim deme gereği duymuyor.

Oysaki Kürtlerin en çok sorması gereken kişi Cotyar Muhsin’dir.

PKK medya organları ve yönetimi Gare operasyonu sonlandırıldığı günden buyana esirlere karşı uluslararası kanunlara uyduklarını ispat etmeye çalışıyorlar. Hatta daha önce PKK tarafından ele geçirilip daha sonra bırakılan ve Avrupa’ya geçen bazı askerler de PKK’nin bu söylemini destekliyor. PKK’nin esir askerlere göstere bileceği en iyi tutumu gösterdiğine inanıyorum. Şu ana kadar bırakılıp bana işkence yapıldı diyen esir düşmüş Türk askeri veya devlet görevlisi yoktur.

Fakat PKK’nin esir aldığı Kürtler için aynı şeyi söyleyemeyiz. Esir düşüp te kötü muamele görmeyen, işkence görmemiş, bir şeyleri itiraf etmesi istenmemiş nerdeyse kimse yoktur. Ve maalesef ki bunların çoğu da genelde sürecin sonunda çeşitli gerekçelerle öldürülür. PKK’nin Cotyar Mahsin için “geçici tutuklu” demesi bu açıdan sadece bir kandırmacadır. Cotyar Muhsin’in serbest bırakılması imkansızdı.

PKK’nin öldürmediği tutuklularda  “bir daha ölürüm ama o zindana gitmem” diyecek kıvama gelmişlerdir. “Herkes düşmanına benzer” denir. PKK zindanları da Türk devletinin zindanları gibidir. Arada kurtulmayı başarmış kişilerin “sigara söndürme, soğuk su, falaka, elektirik işkencesinden söz ederler. Hatta kurtulmak için iddiaları kabul edenlerde çoktur. Evet, zindan her yerde zindandır. PKK zindanları da Türkiye ve İran zindanlarına benzer.

Elimizdeki bilgilere göre son 10 yılda  Xaxurke ve Zap’ta ki zindanlarda ki kötü muamele nedeni ile sakat kalan, hala akıbeti bilinmeyen insanların sayısı yüzü aşıyor. Hatta bu işkenceler sonucu intihar edenlerin sayısı da çok yüksektir. Fakat bu olumsuz durumlar sadece Kürtler içindir. PKK Kürtlere Türklerin muamele ettiği gibi muamele eder. Yani PKK’nin faili meçhul ettiği Kürtler vardır, PKK’nin de gözaltında kaybolan Kürtleri  vardır, PKK’nin de baskı altında iddanameyi kabul eden Kürtleri vardır. Ve kimse bu Kürtlerden bahsetmez. İşte o çocuklardan biri de Cotyar Muhsindi.

Cotyar Muhsin Amediyeli 29 yaşındaki bir gençti ve alandaki bir petrol şirketinde çalışıyordu. PKK Cotyar’ın ajan olduğunu iddia etti ve 29 Şubat günü 2020 tarihinde tutuklandı. Cotyar’ın Facebooktan görüştüğü bir kadın buluşmak istedi ve Cotyar bu buluşmaya gittiğinde olayın PKK düzmecesi olduğu anlaşıldı. Cotyar’ın görüştüğü kadın onu PKK’ye teslim etti. O günden sonra PKK bir kez ailesine bir iki gün içinde bırakacağız dediği Cotyar tutuklandıktan bir yıl on gün sonra Gare’de ki o mağarada öldürüldü.

Cotyar’ın ailesi ve köylüleri 5 Mayıs 2020 tarihinde Cotyar için bir eylem yaparak bilgi istedi. HPG Cotyar’ın ajan olduğuna dair bir bildiri yayınlamıştı. Cotyar’ı tanıyan herkes onun siyasetle alakası olmayan, fukara bir insan olduğunu söyledi. Fakat bunlar PKK’nin Cotyar’ı bırakmasını sağlamadı.

Cotyar tutuklandıktan 4 ay sonra yayınlanan görüntülerinde Cotyar nerdeyse on yaş yaşlanmış ve zayıflamıştı. Büyük bir işkence gördüğü tüm fotomontaja rağmen belli oluyordu. Haksız yere tutuklanan Cotyar şu an yaşamıyor. Sorumlu kim? Cotyarı öldüren kim?

Cotyar’ı öldüren hem Türk devleti hem PKK. PKK zaten ajanlıkla suçladığı Cotyar’ı bırakmayacaktı. Eğer Cotyar bir Türk olsaydı af kapsamına gire bilirdi. Fakat Kürt olduğu için öldürmek kolay. PKK’nin Kürtlere karşı bu acımasızlığının çok derin nedenleri var. İşte Kürt evladı Cotyar Muhsin de bu nedenlerin kurbanı oldu. Kürt evladı Cotyar Muhsin’den de kimse bahsetmiyor.

Gare operasyonu sonrası kimsenin söz etmediği Kürt evladı: Cotyar Muhsin

Cotyar Mahsin için 5 Mayıs 2020 tarihinde Çemanke’de yapılan eylemden bir görüntü.

Diğer Haberler