PKK’den Irak Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi karşıtı kararına destek

PKK’den Irak Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi karşıtı kararına destek PÇDK, Kubat Talabin, Mesrur Barzani, Neçirvan Barzani, Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki 50 yıllık petrol anlaşması, Şii, iran, ırak anayasası, PKK medyası

Irak Federal Mahkemesinin Kürdistan’ın petrol ve gaz kaynaklarını işgal etmesine yol açabilecek  karar Kürt karşıtı cephenin önemli bir hamlesidir.  Bu hamleye bazı Kürtler de estek veriyor. Bunların içinde PKK’de var.

PKK’nin Kürdistan Bölgesinde ki siyasi partisi bağlı Tevgerê Azadî’nin 21 Ocak tarihinde kendi resmi sayfasında yayınladığı bildiride Irak Federal Mahkemesinin aldığı Kürt karşıtı karar desteklendi. Tevgerê Azadî yaptığı açıklamada “Bu kararın Kürtlere karşı olduğu doğru değildir. Bu karar Kürdistan’daki yönetimlere karşıdır” dendi. Ayrıca karar için “bu karar meşru ve anayasaya uygundur” ifadesi kullanıldı.

Tevgerê Azadî bildirisinin devamında sadece Kürdistan’daki partileri ve yönetimleri suçlayan ifadelere yerdi verdi. Irak hükümetini ve Irak’taki Kürt karşıtı cepheyi yok saydı.

Bildirinin devamında “Kürdistan Bölgesi başka ülkelerdeki kurumlar yerine Irak ile ilişkilense idi bu sorunlar yaşanmayacaktı” dendi. Böylelikle aslında Kürtlerin oyun bozan taraf olduğu iddia edildi. Irak hükümetinin yaptıkları ise aklandı.
Ayrıca Tevgerê Azadî “Neçirvan Barzani’nin “Kürdistan’taki tüm gaz ve petrolü 50 yıllığına Türkiye’ye sattı ve Irak’ta bu kararı aldı” dendi.

PKK medyası bildiriyi neden vermedi?

PKK medyası Tevgerê Azadî ve diğer PKK’ye ait kurumların günlük rutin en basit çalışmasını bile birincil önemdeki bir çalışma gibi verirken Tevgerê Azadî’nin açıklamasına hiçbir biçimde yer vermedi.

Irak Federal Mahkemesi’nin aldığı kararın siyasal bir karar olduğu yönünde Kürt siyasetçileri hem fikir. Bu konuda YNK, Goran ve KDP bir arada bir bildiri yayınlayarak bunun Kürdistan karşıtı bir karar olduğunu duyurdu. Ayrıca Güney Kürdistan’ın deneyimli tüm siyasetçileri ve Peşmergeler’i alınan kararın tehlikeli bir karar olduğu konusunda uyarı yaptı.

PKK ise resmi kendi adına açıklama yapmazken medyasındaki kadrolarının aracılığı ile olayı saptırmaya çalıştı. Fakat hassas bir konu olduğu ve özellikle de Güney Kürdistan’daki halk bu konunun ne anlama geldiğini bildiği için Tevgere Azadi’nin açıklaması PKK medyasında yer bulmadı.

Şu ana değin Irak Federal Mahkemesinin kararını açıktan destekleyen küçük bir gurup var. Daha önce Bağdat’ta vekillik yapmış bazı kişiler bunların başında geliyor. Bu kişiler zaten halkın cahşlıkla suçladığı ve ikinci dönem seçmediği kişiler.

PKK direk olarak bu kişilerle yan yana görünmenin kendisine kaybettireceğini bildiği için bu konuda itinalı davrandı.

PKK Genel olarak geçen yıl ki Kürdistan Bölgesini savaşa çekme ve karışıklık çıkarma yönünde yaptığı açıklamaların Kürdistan Bölgesi halkında ters tepkiye yol açtığını gördüğü için Kürdistan ile ilgili konularda kendi yöneticileri ile açıklama yapmamayı tercih ediyor. Medyasını ve seksiyon örgütleri aracılığı ile yönlendirme yapmaya çalışıyor.

Yani Tevgerê Azadî’nin açıklamasını direk PKK’nin tutumu olarak görmek yanlış değildir. PKK Şii cephe tarafından Kürdistan Bölgesine yapılmak istenen darbe girişiminin bir parçası olmuştur.

Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye ile 50 yıllık anlaşması mı var?

Başta PKK olmak üzere Kürdistan Bölgesi Yönetimini şeytanlaştırmak isteyen çevreler Kürtlerin eli yıl boyunca Güney Kürdistan’daki tüm petrolü Türkiye’ye satmak için anlaşma yaptığı propagandasına baş vuruyor. Bu konuda ki manipülasyon özellikle Türkçe medya takip edenler üzerinde büyük oranda başaralı olmuş durumda. Bunu yapan güç ise PKK medyasıdır.  Oysa Kürdistan Bölgesi siyasetçileri çoğu zaman bu açıklamanın içeriğini aydınlattılar. Başbakan Mesrur Barzani bu konuya dönük açıklama yapmış ve anlaşmamız “Türkiye’ye petrol satmak için değil Türkiye üzerinden petrol satmak içindir” demişti.https://turkish.aawsat.com/home/article/2673156/ikby-ba%C5%9Fbakan%C4%B1-barzani-t%C3%BCrkiye-ile-50-y%C4%B1l%C4%B1k-petrol-anla%C5%9Fmas%C4%B1-sadece-petrol

Daha sonra hükümetin YNK’li Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’de açıklama yapmıştı. https://darkamazi.com/archives/1012900

Neçirvan Barzani’nin son Türkiye ziyareti de benzer çevreler tarafından manipüle edilerek bu biçimde Irak Federal Mahkemenin kararı meşru gösterilmeye çalışıldı.

Mahkeme kararı anayasaya uygun mu?

Tevgerê Azadî tüm açıklaması boyunca özellikle alınan kararın anayasaya uygun olduğunu belirtmiştir. Oysa ki bu konunun anayasaya uygun olmadığı hukukçular tarafından sabittir. Karar hukuki değil siyasidir. Irak’ın vefat eden Cumhurbaşkanı Celal Talabani Cumhurbaşkanı iken konuya dönük belgeler ile açıklama yapmıştı.

Talabani: “Kürdistan Bölgesi petrol ve gaz yasası Irak anayasasının 112’inci maddesinin B bendine göre tamamen hukuki bir yasadır. Ayrıca 2 yıl önce Maliki hükümeti döneminde Kürdistan Bölgesi ile Irak Federal Hükümetleri arasında yasal bir zeminde imzalandı. Belirttiğim anayasa maddesine göre, belirlenen petrol ve gaz yasasının 2007 Mayıs ayına kadar parlamentodan geçmemesi halinde Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin kanuni olarak kendi bölgesinden çıkardığı petrol ve gazı satmak için şirketlerle anlaşmalar yapma hakkı doğmaktadır.” demişti.

Tevgere Azadi’nin tüm Kürtlerin tersine Irak Anayasasını desteklemesi aslında PKK’nin İran ile yaptığı startejik anlaşma ile ilgilidir. Tüm açıklama boyunca İran’ın Irak üzerindeki vesayetinden söz edilmemesi tüm sorumluluğun Kürdistan Bölgesine yıkılması bu nedenledir.

Tevgerê Azadî ne zaman kuruldu?

Tevgerê Azadî PKK’nin Irak’taki siyasi yapılanmasıdır. Daha önceleri Kürdistan’da faaliyet yürüten PÇDK’nin (Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi) 2014 yılında Kürdistan Parlamentosu seçimlerinde yaşadığı hezimet sonrası kapatılması ile Tevgerê Azadî kuruluyor. 2014 yılında kurulan Tevgerê Azadî şu ana değin Güney Kürdistan’da kitlesel bir gücü yok. Tevger daha çok PKK’nin sayısı 300 civarında ki kitlesi üzerinde örgütlenen bir yapı. Siyasi bir iradesi yok PKK’nin Kürdistan Bölgesindeki ittifak ve siyasetine göre pozisyon alıyor. Yönetiminde göstermelik olarak kadrolar yer aldığı halde geri planda PKK’nin Kuzey Kürdistanmı kadroları var.

Tevgerê Azadî10 Ekim’de yapılan Irak parlamento seçimlerinde de büyük bir hezimet yaşamış Irak genelinde Şengal ve Kandil de dahil olmak üzere 1200 civarında oy almıştı.

Diğer Haberler