Ankara ve Erbil arasındaki 50 yıllık petrol anlaşması suçlamasına bu kez de Kubat Talabani cevap verdi

Ankara ve Erbil arasındaki 50 yıllık petrol anlaşması suçlamasına bu kez de Kubat Talabani cevap verdi KDP, YNK; Barzani, Kürdistan Bölgesel Yönetimi

 Ankara ve Erbil arasında 50 yıllık petrol anlaşmasının içeriği özellikle son iki yıldır Kürler arasında tartışma konusu.  Kürdistan Bölgesel Yönetimi içindeki İran’a yakın partiler ve PKK çevresi bu konuyu çok farklı noktalara çekiyor. KDP ve Türkiye arasında 50 yıllık petrol anlaşması imzalandı biçiminde genel bir propaganda yapılıyor. böylelikle KDP ve AKP arasında startejik bir ilişki varmış gibi algı yaratılıyor.

Güney Kürdistanlı yetkililer bu propaganda ve algı operasyonuna dönük çoğu zaman açıklamalar yaptılar. En son olarak geçtimiz Eylül ayında Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani de bu konuda bir açıklama yaparak anlaşmanın Türkiye’ye petrol satmak için olmadığını sadece uluslar arası pazara Türkiye üzerinden ulaşması anlaşması olduğu yönünde bir açıklama yapmıştı.

Bu konuda en son olarak açıklamayı da Kubat Talabani yaptı. Talabani’nin bir açıklamayı yapması oldukça önemli çünkü hem anlaşmayı KDP yaptı algısına dönük bir cevaptır. Çünkü hem hükümetin büyük ortağı YNK’nin bilgisi olduğunu ortaya koyuyor. Öte yandanda Başbakan yardımcısı olan Kubat Talabaninin açıklamayı yapması anlaşmayı imzalayan tarafının Kürdistan Bölgesi Hükümeti olduğunun da altı çizilmiş oluyor.

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Ankara ile Erbil arasında varilan 50 yıllık anlaşmanın Kürdistan Bölgesi petrolünün Türkiye üzerinden Ceyhan’a sevk edilmesi ve uluslararası pazarlara sunulması ile ilgili olduğunu söyledi.

Irak hükümetine ait Es-Sabah gazetesine konuşan Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Erbil-Bağdat ilişkilerinin yanı sıra Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasında yapılan petrol anlaşmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ankara ile Erbil yönetimleri arasında 2014 yılında imzalanan 50 yıllık anlaşmaya ilişkin bir soruya yanıt veren Kubad Talabani, “Petrol satışıyla ilgili söylenenler doğru değil. Biz petrol satışı ile ilgili 50 yıllık anlaşma yapmadık. Söz konusu anlaşma sadece petrolün Türkiye’nin boru hattı üzerinden Ceyhan’a ihtac edilmesi ile alakalıdır. Bu da Türkiye aracılığıyla petrolün dünya piyasalarına ulaştırılması ile ilgili olarak Irak ile Türkiye arasında yapılan anlaşma çerçevesinde yapılmıştır” dedi.

Başbakan Yardımcısı Talabani, Kürdistan Bölgesi’nin adil ve uygulanabilir olması koşuluyla, federal hükümetle tüm yükümlülüklerini yerine getirmek için anlaşmaya hazır olduğunu vurgulayarak, “2020 yılında taraflar arasında bir anlaşma yapıldı. Bağdat yönetimi aylık 320 milyar dinarı Erbil yönetimine göndereceğini karar verdi. Ancak yapılan anlaşma uzun sürmedi sadece iki ay bu meblağ Erbil’e gönderildi” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nin belirlenen kriterlere uyduğunun altını çizen Talabani, buna karşılık olarak Bağdat yönetiminin de Kürdistan Bölgesi’nin mali haklarını göndermesi gerektiğini savundu.

Diğer Haberler