Dün gece Güney Kürdistan’da neler oldu? PKK operasyondan haberdar mıydı?

Dün gece Güney Kürdistan’da neler oldu? PKK operasyondan haberdar mıydı? Kartal Pençe, TSK, Şengal, Kandil, Maxmur, Avaşin

Türk silahlı kuvvetleri dün gece sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile Güney Kürdistan’a dönük Pençe-Kartal operasyonu başlattığını duyurdu. TSK, PKK’ye ait 81 noktayı vurduğunu belirtti. Hareket genel olarak şöyle başladı.

Operasyon ilk olarak gece saat 8.00’da Bervare Bala bölgesine ait Keste Kayalıklarına yapılan saldırı ile başladı. Saldırıda 17 füze kullanıldı.  Gece saat 11.00 sularında ise Şengal bölgesine hava saldırısı yapıldı. Daha sonra ise saat 12.00’da Mahmur kampı etrafındaki Muştenur ve Karaçoğ dağı eteklerine saldırı yapıldı. 12.05 ise Xaxurke, Zap, Avaşin ve Kandil bölgelerini vurdu.

HPG ise bu gün yaptığı açıklamada Maxmur ve Şengal bölgelerinde vurulan yerleri üslenmezken sadece Zap, Kandil, Avaşin ve Kandil alanlarını üslendi. Daha önce bu alanlara Medya Savunma alanları diye propaganda yapan HPG- PKK basını bu kez Medya Savunma alanları yerine sadece gerilla alanları demekle yetindi. HPG adına açıklama yapan HPG Basın irtibat Merkezi hiçbir gerillanın hayatını kaybetmediğini belirtti.

Darka Mazi kaynakları da olay da şu an kadar bir can kaybı olduğunu belirtmedi. Hava saldırılarından bir gün önce tüm güçlere kırmızı alarm verilerek “ bu süreçte ciddi bir hava saldırısı bekleniyor” uyarısı yapıldığı belirtiliyor. Ayrıca hava saldırısından 4 saat öncede Mahmur ve Şengal’deki PKK güçlerine kamplarını bırakarak halkın içinde saklanma uyarısı yapıldığı da Darka Mazi kaynakları tarafından geçen bilgiler arasında.

PKK’nin hava saldırısı bilgisini kimden aldığı yönünde net bir bilgi yok. Yorumcular Irak Devleti’nin hatta Türkiye devleti içinde bir kanadın PKK’yi hava saldırısı konusunda uyardığını düşünüyor. Hava saldırısından kısa bir süre önce yerlerini terk edip halk içine gitmeleri bilgi veren merkezin kesin bir saatte bildirildiğini gösteriyor.

Daha öncede PKK’nin 2013 sonrası TSK içindeki bir kanattan operasyonlara ilişkin bilgi alındığına dönük bilgiler vardı.  Hatta Abdullah Öcalan’a 1996’da yapılması planlanan suikastın bile o zamanki başbakan Mesut Yılmaz tarafından Yalçın Küçük ’ün Abdullah Öcalan’ın patlama konusunda bilgilendirildiği iddia edilmiş. Yalçın Küçük yargılandığı mahkemede bu iddiaları kabul etmişti.

Dün geceki saldırıda da PKK ile temas halindeki bir gurup tarafında bilgilendirildiği iddiaları gittikçe güçleniyor.

PKK’ye yapılan saldırılar gibi görünse de aslında Güney Kürdistan’ın egemenliğine karşı yapılan bu saldır konusunda Güney halkı da birçok zaman rahatsızlığını dile getirdi. PKK’nin sivil halkı ve köyleri kalkan gibi kullanması sivillere zarar veriyor. Ayrıca PKK sürekli olarak sınır hatlarını Türk ordusuna terk edip Kürdistan’ın içlerine doğru geliyor. Bu konuda Darka Mazi yorumcuları da daha önce bir yazı kaleme almıştı.  İki bölümlük yazımıza şu linklerden ulaşa bilirsiniz:

https://darkamazi.com/archives/1009795

https://darkamazi.com/archives/1009840

Diğer Haberler