PKK’nin Hêzên Parastina Başûr Güçleri, Hêzên Şewitandına Başûr güçleriymiş

PKK’nin Hêzên Parastina Başur Güçleri, Hezen Şewitandına Başur güçleriymiş

Kürdistan Bölgesi’ndeki çarşıları kundaklayan kişilerin PKK tarafından eğitilip görevlendirildiklerinin açığa çıkması Kürtlerin gündeminde önemli bir yer kapladı.  Kürdistan halkının en çok ekonomik sorun yaşadığı dönemde çarşıların yakılması ile yüzlerce esnaf zarar görmüştü. Hewler ve Duhok çarşılarındaki yangınların zararları Kürdistan Bölgesi tarafından tanzim edildi ve yeni çarşılar bile inşa edildi.

Fakat Kürtlerin özellikle de Güney Kürdistan’ın PKK’nin Kürt esnafın, sermayenin olduğu yerleri yakması meselesini çok iyi tartışması gerekiyor. Mesele olayın ayrıntısı, şu gitmiş bu gelmiş gibi hikayesi değildir. Mesele şudur; Kürtler adına hareket ettiğini iddia eden hele bir de PKK gibi tüm Ortadoğu’ya demokrasi ve insanlığı öğreteceğini iddia eden bir hareket nasıl olurda yüzlerce esnafın dükkanını ve binlerce insanın ekmek yediği yerleri yakar?

Hiç şok olmaya ve şaşırmaya gerek yok. PKK’yi tanıyan herkes şunu çok iyi bilir PKK çıkarları gerektirirse değil Hewler’de kayseri çarşısını tüm Kürdistanı eline gaz-benzin bidonu alıp yakabilir. Kaldı ki Kuzey Kürdistan’a bakarak bile bunu çok rahat görebilirsiniz.

PKK’nin Kürdistan bölgesine karşı başlattığı saldırının 5. Aşaması

Maalesef ki Güney Kürdistan’da şu ana değin PKK’nin gerçeği, tarihi ve özellikle Güney Kürdistan için uyguladığı strateji anlaşıla bilmiş değildir.  Güney’de insanlar PKK yöneticilerinin sözlerine halka hitap eden açıklamalarına bakarak PKK’yi anlamaya çalışıyor. Yanlıştır. PKK o açıklamaları kendi siyasetini anlatmak için değil halkı etkilemek için yapıyor. Unutmayın insanın aynası işidir sözleri değil. PKK, Güney Kürdistan için “Başur özgür olmalı, ulusal birlik olmalı, Başur halkı işgalciliğe karşı çıkmalı, Başur’u Türk işgaline karşı koruyacağız” sözlerini kullanıyor.  Ama bunların tam tersini yapıyor. PKK, 2013 yılından bu yana Güney Kürdistan’a karşı beş aşamalı bir strateji belirledi.  Biz Dark Mazi ekibi olarak daha 2019 yılında PKK’nin bu siyasetini “PKK Güney Kürdistan Hükümetine karşı savaş kararı aldı” başlıklı yazımızda duyurmuştuk. Orada PKK’nin  219 yılında Kürdistan Bölgesine karşı savaşta 5. Aşamayı başlattığını ve artık bir halk hareketi arkasına sığınmak istediğini ve Peşmerge ile Gerilla çatışması çıkarmak için çalışacağını söyledik. Fakat PKK’nin Kürtlere karşı ne kadar göze kara ve vicdansız olacağını bilmeyenler bu tür söylemleri pek anlayamıyor. Oysa ki gerçek anlamda PKK bir düşmanlık yapıyor. Düşmanlık yapmanın argümanlarını oluşturuyor, kurumlarını ve zihinsel alt yapısını oluşturuyor.

PKK’nin Güney Kürdistan’da askeri güç oluşturma çabası

PKK’nin 2014 yılından bu yana Güney Kürdistan’da yapmak istediklerinden biri de şöyle küçükte olsa Güney Kürdistanlı bir askeri güç oluşturup onu Güneyliymiş gibi yansıtıp arkasına sığınarak Güney Kürdistan’da iç savaş varmış gibi yansıtmaktır. Bunun için de daha IŞİD zamanı Kerkük hattına geldiği andan itibaren ulaştığı Güney Kürdistanlı gençleri, genç kızları öz savunma eğitimi adı altında eğitti ve yanında tutmak istedi.  Amacı Mahmur’dan da milis desteği ile böyle bir güç oluşturup Iraklı bir kimlik vermek sonunda Mahmur’daki güçleri de içinde katıp tıpkı Şengal’deki YBŞ gibi bir güç oluşturup Haşdi Şabi kapsamına almaktı. YBŞ nasıl ki Kürdistan’a karşı kullanılan bir sömürgeci kılıcı ise bu kez aynı biçimde başka bir kılıç yapmaya karar verdiler: Hezen Xweparastina Başur

Hezen Xweparastine yen  Başur Kürtlerin içine atılmış bir ihanet bombasıydı

1 Temmuz 2019 Tarihinde PKK medyası “Hezen Xweparastine yen Başur” adlı örgütün kuruluşunu ilan etti. Açıklamaya göre bu gençler Bradost ve Behdinanlı güçlerden oluşmuştu. Ve açıklamaya göre da kimse ile ilişkisi olmayan bağımsız bir örgüttü ve Başur’u koruyacaktı.

Oysa ki bu örgüt PKK’nin Hewler’e saldırısında kullanılacak bir örgüttü içinde Güneyli çok azdı. Bu gücü resmi bir Haşdi Şabi gücü yapamayınca istediği zaman patlatacağı bir mayın gibi yedek bir örgüt olarak yanında tuttu. PKK’nin 2019 yılından bu yana Kürdistan Hükümetine karşı açtığı savaşta bir misyon yüklenecekti bunlar. Bakın bu tarihten sonra PKK Güney Kürdistan’da neler yaptı?

Neler oldu?

  • 19 Temmuz 2019 PKK Hewler Hokkabaz Restoran’da biri Türk Elçilik görevlisi olmak üzere üç kişi öldürdü. Hemen ekleyelim PKK daha Türkiye ve Kuzey Kürdistan dahil dünyanın hiçbir yerinde bir Türk diplomatı öldürmemişti.
  • Türk devletinin operasyonlarında PKK Peşmerge güçlerinin tüm ısrarına rağmen elindeki yerleri Peşmerge güçlerine teslim etmedi. PKK, Güney Kürdistan topraklarının 60-80 km arasındaki derinliğe TSK’nın girmesine yol açtı.
  • PKK 2019 yılından bu yana 12 Peşmergeyi katletti. Bunların bazılarını pusuda füze ile vurdu. Bazılarını ise Gazi Salih Elixan cinayetindeki gibi suikastla gerçekleştirdi.
  • 31 Ağustos 2021 tarihinde Ezidilerin yaşadığı Kadiye kampında iki çocuğun ölümüne yol açan patlamayı yaptı.
  • Ezidilerin yaşadığı pek çok kampta şüpheli yangınlarda PKK parmağı olduğu biliniyor.
  • 28 Ekim 2020 tarihinde Mardin’deki PKK Kürdistan petrol boru hattını patlattı ve Kürdistan Bölgesi günde 10 milyon dolar zarar etti
  • 18 Şubat 2022 tarihinde ise Maraş’tan geçen Kürdistan petrol boru hattını patlattı.
  • 11 Eylül 2023 tarihinde Erbil’deki Şoreş köprüsü üzerinde bir bomba patlattı ve patlamayı PKK’nin bu patlayıcı eğitimi verdiği bir üyesinin yaptığı öğrenildi.
  • Bu arada PKK’nin kendisinden ayrılan eski kadroları veya kendisi ile ilişki içinde olup da PKK’nin daha sonra ajan diye suikastla vurduğu ona yakın insan var.

      PKK Güney Devriminin kazanımlarını emerek ömrünü uzatıyor

Bakın PKK sözde “Hezen Parastina Başur” güçlerini 2019 yılında kurdu. Yani aslında dört yıl olmuş. Bu dört yıl içinde bu yukarda saydıklarımıza bakarsak Kürdistan bölgesi o tarihten sonra ülkesinin en verimli dağlarını ve vadilerini PKK nedeni ile kaybetmiş, çok değerli peşmergeleri ve kadroları şehit düşmüş, petrolden milyonlarca dolar zarar etmiş. Yani sözde Başur’u koruyan güç Başur’un kaderini mahvetmiş.

PKK sessiz bir kene gibi Güney Devriminin, Güney Kürdistan halkının kazanımlarını emmekte kendisini bu devrimi emerek yaşatmaktadır. Eğer Güney’i emme zemini kalmazsa PKK yoktur. PKK Güney devrimine saldırma karşılığında İran’a hizmet eder, Türk devletine hizmet eder, Haşdi Şabi’ye hizmet eder.  Sadece bu son dört yılı demiyoruz 30 yıldır PKK’nin Güney’e hiçbir katkısı olmamıştır maddi-manevi çok yönlü zararı vardır ama faydası yoktur.

Sanki ortada böyle net bir tarih ve net bir dört yıl yokmuş gibi bir de kalkıp “PKK böyle bir şeyi nasıl yapar?” şaşıranlar PKK’yi ve PKK’nin tarihi hiç anlamamışlar demektir.

Diğer Haberler