Bölüm: PKK’nin 2013 yılından bu yana Güney Kürdistanı yıkma stratejileri nelerdir?
PKK yöneticilerini ve PKK medyasını yakından gözlemleyen herkesin hemen yorum yapabileceği bir durum var o da şu: PKK Güney Kürdistan hükümetine karşı savaş kararı aldı. PKK’nin bu kez açıklamaları propaganda amaçlı değil. PKK’nin KDP’yi hedef alma biçimi bunu çok net gösteriyor. 18 Ağustos tarihinde Mustafa Karasu’nun, 23 Ağustos tarihinde KCK Yürütme Konseyinin ve en son olarak da 24 Ağustos tarihinde yaptıkları açıklamaları yan yana koyunca böyle bir durum görünüyor.
PKK’nin Güney Kürdistan planları yıllardır var, yıllardır kendini alternatif bir yönetim haline getirip bir biçimde yönetime ortak olmaya çalışıyordu. Fakat IŞİD’in 2013 yılındaki hareketliliği ve bölgede yaşanan kaos durumu PKK’nin 2013 yılı ile beraber ortak olmak yerine Kürdistan Bölgesel yönetimini yıkma stratejisi benimsemesine yol açtı. PKK’nin 2013 yılı sonrası Kürdistan’da ki siyasi, askeri ve diplomatik arayışları PKK’nin Kürdistan Bölgesel Yönetimin yıkma stratejisi dahilinde okunmalıdır.
PKK’nin Güney Kürdistan Hükümetini yıkma stratejisinin hangi dönemler yaşandı?
PKK Kürdistan Bölgesele Yönetimin yıkma stratejisinin tek mimarı değil elbette. İran ve Irak ortak projesi demek mümkün buna. IŞID ile beraber sınırların değişmesi Kürtlerin Ortadoğu’da Kürdistan kurma olasılığının yükselmesi ile bir Kürt bağımsızlığının merkezi olan Güney Kürdistan’a saldırılar da arttı.
PKK açısından bu süreci inceleyecek olursak PKK 2014 yılından bu yana bu stratejisini birkaç ayrı süreçte uygulamak istedi. Bu süreçleri inceleyecek olursak
- Dönem2014 yılı: PKK IŞID saldırılarından fırsat bularak Şengal’den Xanagine kadar adını orta kuşak adı verilen bölgeye yerleşti. Bu alan Kürdistan ve Irak arasındaki tartışmalık alan olan sınır hattıydı. PKK bu alanlara kalıcı olarak yerleşmek istedi. Şengal’in PKK tarafından ele geçirilişi bu süreçte gerçekleşti.
2. dönem 2015-2017: yılları arasında PKK esas olarak içten bir darbe planı gerçekleştirmek istedi. Irak hükümeti ile anlaştı Rıza Altun, Cemil Bayık, Sabri Ok’un direk Nuri Maliki –Haydar Abadi yönetimi ile stratejik görüşmeler yaptığı biliniyor. Bu dönemde içten belli bir muhalif gücü olan Goran hareketini de yanlarına çekerek Behdinan ve Hewler alanında halkı harekete geçirip aynı zamanda bir gerilla hareketi yapmayı planlıyordu. Kandil’de buna dönük toplantılar yapıldığı da biliniyor. Esas amaç Güney Kürdistan parlamentosunu işlemez hale getirip, Süleymaniye’de alternatif parlamento açmaktı. Bu amaçlı toplantılar yapıldı. YNK’den Hamid Hemecan ve Goran’dan Dr. Namık İsmail Kandil’de bu toplantılardan birine katılıyor. Fakat hem YNK içinde hem de Goran içinde belli bir gelenekçi yönetici kadro buna destek vermiyor. Esas olarak planı durduran ise ABD oluyor. ABD bunun İran planı olduğunu biliyor ve sürece el atıyor.
3. Dönem: 2017 yılı Kürt tarihinin en belirgin olaylarından biri olan Kerkük’ün teslim edilmesi meselesidir. Kerkük’ün teslim edilmesi sadece YNK içindeki Lahor Cengi ekibinin planı değildir. Kerkük meselesinde PKK’nin direk planlayıcı olarak rolü vardır. Güçlerini Irak ordusu gelmeden alandan çektiği biliniyor. Lahor Cengi-Rıza Altun ve Demhat Agit plan üzerinde anlaşmıştır. Planı bu kez bozan Peşmergenin Zumar ve Pirde’de ki direnişidir.
4.Dönem ise 2017 Kerkük işgalinden günümüze kadar devam eden bir süreçtir. Geniş bir konsepti vardır. Bu dönemin iki temel çabası vardı. Birincisi basın yayın yolu ile saldırı ve karalama. İkinci ayağı ise Var olan bir muhalif kesimi kendine paravan yaparak askeri hareketlilik yaratmak. PKK bu amaçla zaten daha 2019 yılında Heza Parastına Başur adı altında bir örgüt ilan etti. Ayrıca iç karışıklık yaratmanın ilk adımı olarak Hewler’de bir Türk konsolosunu öldürdü. PKK’nin birkaç sempatizanı Hewleri yakıp yıkacağına dair yüzü kapalı videolar paylaştı. PKK Konsolos olayında her ne kadar sessiz kalsa da aslında bir darbe yedi. Şehirler sandığı kadar güçsüz değildi. Daha derin çalışması gerekiyordu.
5. Dönem: PKK diğer dört dönemin tüm taktiklerinden başarısızlık yaşadı. Daha büyük bir çatışmaya ihtiyacı olduğunu Güney Kürdistan hükümetinin ve KDP’nin kolay lokma olmadığın gördü. Bunun için PKK Kürdistan Bölgesel yönetimini yıkmanın 5. Ayağını kurdu. 5. Dönemin staretjisi ise şuna dayanıyor: PKK şehirde yaratabildiği kadar halk hareketi yaratmak ve direk olarak gerilla ve peşmergelerin çatışmasına zemin yaratmak PKK’nin temel stratejisi olarak duruyor.
Diger bölümde PKK neden bu noktada, neler yapabilir konusunu ele alacağız