Rebwar Kerim Wali: Kormor gaz sahasına saldırıyı  Bafil Talabani yaptırdı  

Rebwar Wali Kerim: Kormor gaz sahasına saldırıyı  Bafil Talabani yaptırdı  Akam Ömer, YNK

26 Nisan günü Kormor gaz sahasına dronlarla yapılan ve 4 Yemenli çalışanın hayatını kaybettiği saldırı ve ardında yatan nedenler konusu hala tartışılıyor. Sıradan bir saldırı olmayan Kormor gaz sahası saldırısının arkasında bölgedeki enerji savaşları olduğu konusunda hem fikir. Fakat bu konuya başka bir yorumu da Rebwar Wali Kerim getirdi ve Bafil Talabani’nin Kormor’u bombalattığını iddia etti. Kerim’e göre Bafel Talabani KorMor gaz sahasını işleten Birleşik Arap Emirliklerine mesaj ve KDP’ ile siyasi hesaplaşma için Kürdistan ekonomisini hedef aldı.

Kormor Kürdistan’ın aşil kemiği haline geldi

Rusya’nın Ukranya’ya saldırısı sonrası batı ülkeleri açısından Ortadoğu’daki gaz ve enerji rezervleri daha önemli bir hale geldi. Özellikle de Kürdistan’daki gaz yatakları Avrupa’nın büyük ilgisini çekti. Kormor gaz sahasının adını o dönemden sonra daha fazla duyar olduk. Kürdistan için önemli bir çıkış olabilecek olan Kormor gaz sahası bir yandan da Kürdistan için bir Aşil topuğu haline geldi. Çünkü Kürdistan’ın çevrelenmesi planı dahilinde enerji, diplomasi ve mali blokaj çalışmaları bu alana kaydırıldı.

Kor Mor gaz sahası o tarihten sonra da sık sık saldırıların yapıldığı bir bölge haline geldi.  Kormor gaz sahası coğrafik olarak Duz Xurmatu hattına yakın ve Duz Xurmatu alanı Haşdi Şabi milislerinin çok yoğun olarak üslendiği bir yer. Buradan hem füze hem de dronlarla Kor Mor gaz sahasını hedefliyorlar.
Fakat 26 Nisan tarihinde yapılan saldırı konusunda pek çok fikir ortaya atıldı, özellikle de Irak ve Türkiye arasındaki enerji başta olmak üzere pek çok konuda yapılan görüşmelerin İran tarafından tepki ile karşılandığı belirtiliyor. Çünkü Irak, İran’ın en çok enerji ihraç ettiği ülkeler arasında. Kor Mor gaz sahası Irak’ın da ihtiyaçlarını karşılıyor ve İran’ın bu nedenle her iki tarafa da göz dağı vermek için burayı vurmuş olabileceği tartışılıyor.

Fakat Rebwar Wali Kerim bu konuda çok farklı bilgiler vererek Bafil Talabani’yi işaret etti.Rebwar Kerim, yerel gücün yardımı olmadan Haşdi Şabi Kormor’u vuramaz

Gazeteci Rebwar Kerim kendi sosyal medya hesabından Kormor sahasına dönük saldırıyı irdeleyen bir yazı kaleme aldı.  Kerim Kormor’un yerel bir gücün desteği olmadan vurulamaycağını ve ayrıca Bafil Talabani’nin BAE’ye mesaj olarak vurdurduğunu iddia etti.

Güney Kürdistanlı olan Kerim siyasal alanda özellikle KDP karşıtlığı ile bilenen göreceli olarak da YNK’ye ve KDP karşıtlı muhaliflere yakın bir isim bu nedenle de makalesinde Bafil Talabani’yi işaret etmesi dikkat çekiyor.

Kerim Makalesinde Kormor’un coğrafik önemine işaret ederek şu ifadeleri kullandı: “Federal hükümet alan üzerinde tümden hakim değil. Bu nedenle Şii Milisler burada iktidarlar arasındaki bir bölgede hem özerk hem de oldukça rahatlar… İran saldırılarda direk yer almamıştı. Fakat Şii milislerin yerel bir gücün örneğin Kürdistan Yurtseverler Birliği-YNK gibi bir gücün yardımı olmadan bu saldırıyı yapması mümkün değil”

Kormor saldırısını YNK lideri yaptırdı

Kerim makalesine şu sözlerle devam etti: “Kormar gaz sahasındaki üretim artışı ve güçlenme ile ilgili her haber İran’ı daha fazla karıştırıyor, Kürdistan hükümeti kibirleniyor ve YNK’de hınç doluyor. Bunun için de onlar için en iyi yol birkaç dron gönderip “Gaz yolu benim alanımdan geçmeyene değin” sözünü tekrarlıyorlar.

İran ve YNK’nin siyaseti aynı yönde. YNK’nin komando güçleri ve insansız hava araçlarından sorumlu komutanı Akam Ömer’in kuşkulu bir biçimde ölmesinden sonra bu dron saldırıları uzun bir zaman durmuştu. Akam’ın öldürülmesi bir tasfiye veya beklenmedik bir olayın önünü almak için olmuş olabilir. Fakat Akam’ın vurulması bize şunu gösterdi YNK’nin ve başkanının bir dron kullanma gücü var ve bu dronlarla nereyi vuracağı belli değil…

….

Kısaca YNK lideri KDP ile siyasi hesaplaşma yapmak için Şii milislerin yardımı ile Kürdistan enerjisi ve ekonomisinin temelini hedeflemişti. Ayrıca bu saldırıyı YNK içindeki hesaplaşma için kullanmıştır. Ayrıca YNK lideri bu saldırı ile aslında Birleşik Arap Emirlikleri’ne de bir mesaj vermiştir, çünkü Emirlik YNK liderinin bir şirketinin 350 milyon dolarını bloke etmişti.

Diğer Haberler