Ferit Uzun: 45 yıl önce PKK tarafından katledildi

Ferit Uzun: 45 yıl önce PKK tarafından katledildi

Kurdistan Kurtuluş Mücadelesinin öncü isimlerinden Ferit Uzun 45 yıl önce katledildi.  Ferit Uzun cinayeti 1970’lerden beri PKK’nin Özgürlük Mücadelesi tiyatrosunun gerçek yüzünü, PKK’nin karakterini ortaya çıkaracak önemli bir olaydı.

Ferit Uzun olayını hatırlayınca Yaşar Kemal’in o meşhur sözleri aklımıza geliyor: “O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.” Evet

Ferit Uzun’dan,  Mehmet Şener, Vedat Aydın’dan  Hikmet Fidan’a değin onlarca Kürdistani ismin Türk devleti onun taşeron yapısı PKK tarafından katledilmesi Kürtleri yanlış insanlara mahkum etti.

Türk devleti 1970’ten bu yana gerçek Kürdistan devrimcilerini katlederek, yok ederek meydanı Öcalan ve çevresindeki Ankara gurubu denen hayatları boyunca Kürtler için tek mermi sıkmamış ve Kürtçü bile bilmeyen Mustafa Karasu, Cemil Bayık gibi isimlere bıraktı. Ferit Uzun olayı bunun için kilit bir olaydır.
Eğer Ferit Uzun’un PKK tarafından katledilmesinin arkasındaki olaylar gerçek anlamda çözülse Kuzey Kürdistan’da son 40 yılda Kürtlerin köy boşaltmalardan, hendeklere değin yaşadıkları olayların gerçeği anlaşılacaktır. Çünkü Ferit Uzun olayı PKK’nin Kürtleri nasıl bir kandırma içine sürüklediğini göstermektedir.

PKK hiçbir zaman Ferit Uzun’u vurduğunu kabul etmedi. Fakat PKK’nin itirafçı olan merkez Komite üyesi Şahin Dönmez ve başka PKK kadroları zaman içinde olayın nasıl gerçekleştiğini anlatınca olay çözüldü.
Kawa örgütünün lideri Ferit Uzun karizmatik kişiliği, Kürt sorununa ve halka gerçekçi yaklaşımı ile Kürtler içinde önemli bir merkez haline geliyordu. O sadece siyasetçi değildi, şair, folklor araştırmaları yapan çok renkli bir kişiliğe sahipti.

Her zaman PKK’ye mesafeli durdu ve özellikle Öcalan’ın kişili hakkında kuşkuluydu. 1975’lerde Öcalan’ın Türk devleti ile ilişkisi siyaset çevrelerinin kulaktan kulağa ve açık açık konuştuğu bir meseleydi. Ferit Uzun’da çevresine Öcalan’ın bu durumunu söylüyor ve “kuşkulu biridir, yaklaşmayın” diyordu.

PKK veya PKK’nin arkasındaki derin akıl Ferit Uzun’u katlederek bir taşla birkaç kuş vurmak istedi. Ferit Uzun’u vurarak Kürtlerin etrafında toplandığı birini yok edeceklerdi. Fakat bu yetmezdi ayrıca katil bu işten puan kazanmalıydı. PKK hem Ferit Uzun’u vurdu hem de “Bucak aşireti Ferit Uzun’u vurdu, kanını yerde bırakmayacağız” diyerek olayları çarpıtmak ve Ferit Uzun’un sevenlerini ve özellikle de Siverek de güçlü olan Uzun ailesini kazanmak istedi.

Yani Ferit Uzun olayını sadece PKK tarafından katledi diye vermek yanlıştır. Ferit Uzun kalleşçe katledildi diye vermek gerekmektedir. O tarihten bu yana da onlarca başka Ferit Uzun olayı yaşandı.

Fakat PKK’nin tüm bu kirli oyunlarına rağmen üzerinden 45 yıl geçmesine rağmen Ferit Uzun’u PKK’nin katlettiği biliniyor ve tanıyanlar kişiliğine tanımayanlar ise ardında bıraktığı anılar ve şiirlerine büyük saygı duyuyor.
Ferit Uzun Kürt halkının unutmayacağı hem genç kalacak bir anı olarak Kürtlerin hatırasında yaşıyor.

Diğer Haberler