HPG’nin Mahmur’dan çekiliyoruz açıklaması doğru mu, sebep ne?

HPG’nin Mahmur’dan çekiliyoruz açıklaması doğru mu, sebep ne?

Bugün PKK’nin askeri güçleri ile ilgili kurumu HSM (Halk Savunma Merkezi) adlı kurum tarafından bir açıklama yapıldı.  HSM açıklamasında “2017-2018 yılından bu yana halkın bize ihtiyacı kalmadığında, güçlerimizi adım adım çekiyoruz” denildi.

HPG açıklamasında “Şehîd Rustem Cûdî yani Mexmûr siyasi mülteci kampındaki gerilla güçlerimizdir. Hareketimizin yönetimi buradaki güçlerimizin görevlerini tamamladığı sonucuna vararak Mexmûr’daki gücümüzün çekilmesi kararını aldı. Eylül ayının başından itibaren burada bulunan HPG ve YJA Star güçlerimizi güvenlik nedeniyle gizli, örgütlü ve planlı bir biçimde kademe kademe Medya Savunma Alanları’na çekmeyi tamamlamış bulunmaktayız. Şu an itibarıyla Mexmûr Mülteci Kampı’nda hiçbir gücümüz kalmamıştır.” denildi.

Ayrıca açıklamada özellikle “Halk Savunma Güçlerimizin Mexmûr alanından Medya Savunma Alanları’na çekilmesi hususunda hiçbir güç tarafından bir talepte bulunulmamış, tamamıyla hareketimizin kendi görüş ve kararı temelinde gücümüz alandan çekilmiştir.” Sözlerine vurgu yapıldı.

Bu açıklamadan sonra Murat Karayılan’da bir açıklama yaptı. O da kararı kendi insiyatifleri ile aldığına vurgu yaparak şunu söyledi ““Şimdi Kurdistan Özgürlük Gerillası orada gerekli rolü oynamıştır ve artık savunma görevini oradaki gençlere emanet ediyoruz”

Karayılan ve HPG’nin açıklamasının özeti şuydu.    “Kimsenin talebi olmadan HPG ve kadın yapısı YJA-Star’ın çekildi”.

HPG’nin açıklaması akla “Şengal’den çekildik” açıklamasını getiriyor

Tarihi süreçler PKK ve seksiyon yapılarının açıklamalarının çoğu zaman gerçeği yansıtmadığını ve güvenilir açıklamalar olmadığını göstermiştir. HPG’nin Mahmur Kampından çekiliyoruz açıklaması akla yine KCK’nin “Askeri güçlerimizi Şengal’den çekiyoruz” açıklamasını getirdi. KCK daha 23 Mart 2018 tarihinde de bir açıklama yaparak Şengal’den güçlerini çektiğini belirtmişti. Fakat bu sadece resmi bazı ilişkilerde kullanmak için ve kamuoyunu aldatmak için söylenmiş bir sözdü. PKK ve askeri yapıları hiçbir zaman Şengal’den çekilmedi. Tam tersine biz çekiliyoruz dedikten sonra “PKK Şengal dağını delik deşik ederek, kanallar yaptı. Şengal’i Rojava’ya bağladı. Tüm PKK kadrolarını Şengal’da Ezidilerden bir vitrin yaratmak için görevlendirdi. PKK Şengal’den çekilmedi ve çekilmemek için de hala direniyor. Şengal şu anda PKK’nin vekâlet savaşında kullanılan bir canlı kalkandır.

HPG Mahmur Kampına neden geldi?

Gerçek şu ki PKK’nin Mahmur Kampına biçtiği misyon ve amaçlarını ortaya koymadan PKK’nin Mahmur Kampından çekildiğini söylemek yanlış olur. Çünkü Mahmur Kampı PKK’nin halkı korumak için kaldığı bir yer değildir. PKK mahmur kampında Irak ve İran devletlerinin stratejisine göre görevlendirilmiştir.

2014 yılında IŞİD’in yaptığı saldırıdan sonra halk Ranya ve Qaladize arasında gitmişti. O dönem hem YNK hem de KDP halka daha güvenli alanlar sağlamak konusunda PKK’ye pek çok kez teklifte bulunduğu biliniyor. Fakat PKK o dönem İran ve Bağdat hükümeti ile ilişki haldedir ve onlardan farklı bir teklif vardır. Mahmur Kampı İran’ın Şii hilal projesinin haritası sınırları içindedir. Xanaqin’den başlayarak Kerkük, Mahmur, Musul, Şengal hattı boyunca PKK’ye verilen Şii Hilal’in koruculuğu rolünü icra etmek için PKK Mahmur Kampını bir kalkan ve bir maske olarak kullanmıştır.
Halkın o dönemki tüm itirazlarına rağmen PKK halkı kampa geri gönderdi ve tabi ki beraberinde büyük bir askeri yapıyı da. Özellikle de Kerkük’ün 2017 yılında işgal edilmesi sürecinde PKK Duzxurmatu hattındaki tüm güçlerini Mahmur kampına yerleştirdi.

PKK çekilmedi Irak ordusu geldi

Fakat PKK burada büyük bir hayal kırıklığı yaşadı çünkü dönemin Başbakanı Haydar Abadi ve İranlı General Kasım Süleymani Mahmur’da tıpkı Şengal’deki YBŞ gibi Haşdi Şabi’ye bağlı bir yapı kuracakları sözünü vermiştiler. Yani PKK Mahmur içinde ki eski milis yapısı ve gençleri maaş ile burada tutacaktı. Bu olmayınca PKK kendi güçleri ile yola devam etmek zorunda kaldı.

Daha sonrasında ise burada kalıcı olarak kalmak için hazırlık yaptı. Şu anda Mahmur’un eteğinde bulunduğu Karaçox dağı PKK’nin tünellerinin merkezi durumunda. PKK’nin bu dağda kilometrelerce tünel açtığı belirtiliyor.

PKK için Mahmur önemli bir istasyon görevi görüyor. Süleymaniye -Kerkük- Musul – Şengal hattında ki savaşçı, cephane aktarımı açısından oldukça önemli. Sadece bu da değil PKK Mahmur üzeri büyük bir ticari faliyet yürütüyor. Özellikle İran’dan gelen uyuşturucunun Mahmur üzeri Bağdat, Hewler, Musul ve Rojava’ya pay edildiği yönünde pek çok bilgi var.

Tüm bu açılardan bakınca PKK’nin Mahmur Kampından çekilmesi mümkün değildir.  Kaynaklar PKK’nin son saldırılardan sonra durumu Irak’ta ilişkili oldukları Şii yapılarla görüştüğünü ve iki gücün arasında bir mutabakata varıldığını söylüyor. Bu mutabakata göre üç madde var:

  1. PKK Karaçox dağının Mahmur kampına yakın olan yamaçlarındaki bazı mevzilerine Irak ordusu bayrağı asacak.
  2. Irak ordusu dağda değil Kamp girişi ve ovadaki çevresinde yer alacak.
  3. PKK’nin askeri kadroları kampa daha az girip çıkacak.
  4. Kamptaki PKK kadroları kalmaya devam edecek.

Bu maddeler şunu gösteriyor. HPG kamptan çekilmedi sadece Irak ordusu PKK’nin kamptaki varlığını tolere edilir seviyeye getirecek, yani maskeleme görevi görecek. Peki PKK neden böyle karar almak zorunda kaldı?

Dilovan işlek olayı ve halkın tepkisi

17 Ekim günü Koye’nin Çınarok bölgesinde bombalanan bir araçta Dilovan işlek adlı sivil bir insan hayatını kaybetti. Dilovan işlek sivil bir şofördü fakat araçta PKK kadroları vardı.  Kadrolar sağ kurtulurken Dilovan işlek Türk SiHA’sının hedefi oldu.

Fakat olay epey karmaşık bir olaydı. Çünkü araçta PKK’nin Mahmur’daki askeri güçleri sorumlusu Kürdistan adında bir kadın vardı. Bu kadın ilk olarak 7 Ekim günü SiHA’nın hedefi oldu. Yara almadan kurtuldu. 13 Ekim günü ise yine aynı kişi hedeflendi. Bu kez yaralandı ve Süleymaniye’deki bir hastaneye götürüldü.

Dilovan işlek’in aracında yine bu kişi vardı. Yani PKK yöneticisi on gün içinde üç kez hedeflendi. PKK buna rağmen halkı bu kişiye kurban etti. Dilovan işlek içinde annesinin olduğu araba ile aslında PKK kadrosuna kalkan oldu.  Esas soru ise Kampın içinde yanında PKK kadroları dışında başka kimse olmayan bu kadın nasıl hedeflendi. Elbette ki bilgiler PKK’nin içinden gitti.

Dilovan işlek’in PKK’nin sorumsuz davranışı nedeni ile katledilmesi halk içinde büyük tepkiye yol açtı. Kamp içinde PKK’nin ana kitlesi olan bir gurup var. Genelde medyada açıklama yapan, yarı kadro biçimde bir gurup. Fakat bunların dışında da PKK’nin kampa yaklaşımından rahatsız olan bir gurup var ve bunlar zaman zaman PKK’ye karşı duruyorlar. Bu kez genel olarak PKK’nin askeri yapısının halkı bu biçimde kullanmasına karşı durdular.

PKK halktan gelen tepki nedeni Irak devleti ile anlaşarak Irak ordusunun bazı yerlere girmesini kabul etti. Yani PKK çıkmadı sadece bu kez PKK’nin varlığını maskelemek için Irak ordusu geldi.

Diğer Haberler