Bak Cemil Bayık acıtmıyor

Bak Cemil Bayık acıtmıyor, Pautus hikayesi, Roma, PKK; hendek, Murat Karayılan, Bese Hozat, Hendek, Lolan, Hinere, Haftanin,

Pautus Romalı bir komutandı. Kralın önemli bir adamıydı. Ama sonra bir darbe düzenlemeye çalıştı. Başaramadı. Yenildi ve tutuklandı. İdama mahkûm edildi. Roma geleneklerine göre soylulara idam edilmeden bir şans verilirdi. Kendi hayatlarını kendi elleri ile alma hakkı verilirdi. Pautus’a da bu hak verildi. Bir odaya kondu ve yanına bir hançer bırakıldı.  Annesi, babası, karısı, yakınları, dostları kapıda Pautus’un kendi canını alıp, onurlu bir ölümü tercih etmesini bekliyordular.  Fakat Pautus’un sadece ayak sesi geliyordu. Bir türlü kendini vurmaya cesaret edemedi.

Hepsi utanç içindeydi. Hem ihanetin hem yenilginin utancını Pautus’tan çok ailesi yaşıyordu.

Sonunda karısı bu utanca dayanamadı. Hiç kimseye bir şey söylemeden kapıyı açıp içeri girdi, masanın üstünde duran hançeri alıp kendi karnına sapladı. Beyaz elbisesi kan içinde kalmıştı. Hanceri çıkardı ve kocasına uzattı. “Bak Pautus, acımıyor.”

Öyle olaylarla karşı karşıyayız ki içimizden kalkıp hançeri alıp karnımıza saplayarak “yenilmiş ve ihanete bulaşmış” kişilere “bak acımıyor” diye hançeri uzatmak geliyor içimizden…

Cemil Bayık PKK’nin kurucu üyelerinden. Öcalan’ın ilk arkadaşlarından. Her zaman PKK’nin önemli bir ismi oldu. Fakat 1999’dan sonra PKK’yi yavaş yavaş ele geçirdi. 2000’lerden sonraki PKK Öcalan’ın değil Bayık’ın PKK’sidir.

Cemil Bayık PKK’nin 45 yıllık tarihindeki tüm süreçlerden sorumludur.

PKK’nin Kuzey Kürdistan’da yenilmiştir. Kürdistan dağları Türk devletinin kontrolüne bırakılmıştır. PKK’nin 1984 yılında başlattığı savaş yenilgi ile bitmiştir. PKK Kuzey Kürdistan dağlarını tek tek terk etmiştir. Artık bırakın Koçgiri, Karadeniz, Amanoslar, Toroslar artık gerilla Botan’da, Hakkari’de, Garzan’da bile yoktur. PKK kuzeyde yenilmiştir. Cemil Bayık ve savaş komutanı Murat Karayılan bu yenilginin sorumlusudur.

PKK Kuzey’i bıraktığı gibi bir de Güney Kürdistan sınırında 1980’lerden beri kontrol ettiği yerlerde yenilmiştir. Mesela Saddam’ın bile giremediği Lolan’da PKK yenilmiştir. Cemil Bayık 1994 yılında Lolan’daydı. Kampları vardı, burada dergi çıkarıyorlardı. Onlarca insanı ajan diye işkence ile burada öldürüldü. Bayık, 1999’da yine Lolan’daydı. 2006 yılında yine Lolan’daydı. Cemil Bayık’ın ve partisinin 32 yıl kontrol ettiği Lolan vadisi artık Türk devletinin kontrolünde. Cemil Bayık Lolan’da yenilmiştir.

Aynı biçimde Cemil Bayık ve partisi 1988’den beri Zap’ı kontrol ediyordular. Cemil Bayık 1997 yılında Zap’ta PKK içinde temizlik hareketi başlatıp Dilber ve Binevş gibi onlarca insanı infaz ettiler. Şimdi ise Cemil Bayık Zap’a adım bile atamıyor. Zap’ta yenildiler.
Cemil Bayık Haftanin’de 1990’da dördüncü kongreyi, 1995’de 5. Kongreyi yaptı. Şimdi ise Haftanin’de kongre yapılan mağaralar Türk devletinin elinde. Cemil Bayık ve partisi Haftanin’de de yenildi.

Cemil Bayık KCK Eşbaşkanıyken, onun talimatı ile Kürt gençlerini öleceklerini bile bile Kürt gençlerini Hendek savaşı denen mezarlara mahkum ettiler. 11 şehir yıkıldı. Yaralı gençler o bodrumlardan çıkmak istediler. Cemil Bayık ve Bese Hozat eğer çıkarlarsa “halk der teslim oldular, itibarımız sarsılır” diyerek o çocukları ölüme mahkum ettiler. Hendeklerde yenildiler.

PKK’nin hem “uzun süreli halk savaşı ve gerilla savaşı” stratejisi hem de “Meşru Savunma Stratejisi” yenilmiştir. Bir değil iki kere yenilmiştir.   PKK 45 yıldır aynı yenilgiyi tekrar tekrar bu halka dayatmıştır. Bu gençleri öleceklerini bile bile bu savaşa sürmüştür. Bu sadece bir yenilgi değildir. Bu ayrıca bir ihanettir.

Buna rağmen Cemil Bayık ar etmiyor. Hala ömrünü uzatmaya çalışıyor. Kalkıp “KDP hain, Barzani hain, ajan” diye açıklama yapıyor. Kusura bakma Cemil Bayık sen hem yenilmiş hem de ihanet içinde birisin.

Ömrün boyunca tek bir savaş görmedin, Kürdistan dağlarında tek bir mermi sıkmadın. Mehmet Şener gibi, Nasır (Faruk Bozkurt) gibi, Gulan (Filiz Yerlikaya) gibi onlarca Kürt gencinin kafasına mermi sıktırdın. Yıllardır Kürtlerin çocukları senin sandelyen ve klozetini sırtında taşıyor.

Cemil Bayık şu an 68 yaşında. 70’ine merdiven dayamış. Eline bu kadar Kürt kanı bulaşmış, yenilgi yaşamış. Biz hala Cemil Bayık’ın bıçağı alıp kendine saplamasını beklerken o hala insanların ömrünü çalarak, Kürtlerin geleceğini çalarak kendi ömrünü uzatmaya çalışıyor.

Cemil Bayık Kuzey’deki yenilgi yetmiyor bu kez Gare’de, Zap’ta birkaç tünele koydukları gençlerin ömrünü çalarak kendi ömrünü uzatmak istiyor.

Cemil Bayık İran’ın ona Süleymaniye’de verdiği korunaklı yerleri ve imkanları devam ettirmek için bu kez kendi iplerini ve Kürt gençlerini iplerini İran’ın eline veriyor. Kürt gençlerini Şengal’de ve Kerkük’te Irak bayrağı altında Haşdi Şabi yapıyor. Kürt gençlerini İran’a peşkeş çekiyor.

Cemil Bayık kendi ömrünü uzatmak için Kürtlere karşı nefret kusuyor.  Erbil’i gördükçe kendi yenilgisini hatırlıyor, bunun için Erbil’i yıkmak isteyen Irak siyasetçilerine Kürt gençlerini asker olarak peşkeş çekiyor.

Cemil Bayık 70 yaşında boğazına kadar ihanete batmış. Bu kez kendi ömrünü uzatmak için Kürtlere saldırmayı görev bilmiş. Hiç ar etmiyor. “KDP’ye saldırırız” diye açıklama yapıyor.

Cemil Bayık sen yenilmiş bir komutansın. Sen yenilgini gizlemek için Kürtlerin geleceğini Irak’a İran’a Şam’a peşkeş çeken bir komutansın. Sen boğazına kadar ihanete bulaşmışsın. Artık yeter.
Senin ve Partinin Kürtler üzerindeki bu karanlığını durmak için ne yapalım? Kalkıp hançeri alıp kendimize saplayıp “Bak Cemil Bayık acıtmıyor” mu diyelim?

Diğer Haberler