Bizim Leylalarımızı unutturmak için başka Leylalar yaratmak istediler

Bizim Leylalarımızı unutturmak için başka Leylalar yaratmak istediler

Kürt direnişine sembol olan isim: Leyla

Bizim Leylamız: Leyla Qasım.

49 yıl önce, 1974 yılının 12 Mayıs sabahında Saddam rejimi tarafından idam edilen genç Kürt kadını Leyla Qasım. Leyla idam edileceği zaman cellatlarına şöyle söyledi: “Beni öldürün fakat şu gerçeği de bilin ki benim öldürülmemle binlerce Kürt uyanacak. Ben Kürdistan’ın özgürlüğü yolunda canımı feda ettiğimden dolayı sevinç ve gurur duymaktayım.”

Barzani Mücadelesinin bir neferi olarak başladığı siyasi hayatını halkına adadı. Ve söylediği gibi oldu. Kürtler onunla uyandı, bilendi ve adını çocuklarına verdi. O bizim Leylamızdı., Kürdistan’ın Leylasıydı.

Ve diğer bir Leylamız vardı Leyla Zana

Kuzey Kürdistan’ın en vatansever, Kürtçü şerhlerinden Silvan’ın bir köyünde başladığı hayatı Leyla Zana’yı Kürt serhildanlarının sembolü yaptı. Leyla Zana 1989 yılında sonra Kuzey Kürdistan’ın açlık grevlerinde, seçimlerinde, mitinglerinde en önde yer aldı. Türk devletinin meclisinde Cumhuriyetin kimyasını bozacak açıklamalar yaptı. O da yaşayan bir kahraman oldu.

Bu her iki Leyla’nın çizgisi Kürt, Kürdistani bir çizgiydi. Bunun için kenara atıp, üstünü kapatmak isteyenler oldu.

Bunların başında da PKK geliyordu.
PKK her iki Leyla’nın Kürdistan tarihine dayanan bu vatansever ve milli çizgisine karşı geldi. Bunun için kendi Leylalarını piyasa sürmek istedi.

Abdullah Öcalan, Leyla Zana’ya 1995 yılında Shakarov Barış Ödülünü alınca “niye ona veriyorlar, aslında benim almam lazım” dedi. Sonra Leyla Zana alttan alta teşhir edilmeye başlandı.

PKK’nin kadın hareketi Leyla Zana’nın çizgisin Barzani’ye yakın ve geri görüyordu, onlara göre “Leyla’nın kadın bilinci gelişmemişti, ilkel milliyetçiydi”. Bunun için çağırıp tehdit edildi ve siyaset dışına itildi.

Sonra PKK bu iki Leyla’yı unutturmak için başka Leyla bulmaya çalıştı. Ve nihayet karşımıza Leyla Güven’i çıkardı.

Leyla Güven milletvekili iken tutuklandı ve cezaevinde açlık grevine başladı. Başlattığı açlık grevinin nedeni Abdullah Öcalan üzerindeki tecritti.

Elbettte ki böyle bir eylemi Leyla Güven tek başına planlamamıştı. PKK ile el ele yaptıkları bu açlık grevi senaryosu cezaevlerini ateşe verdi. 8 genç kendini yaktı, intihar etti.  PKK medyası ve Türk sol medyası Leyla Güven’i büyük bir kahraman statüsüne çıkardı. Kürt kadınlarına örnek gösterdi.
Leyla Güven daha açlık grevindeyken bırakıldı ve Türk meclisine giderek “Türkiye’nin birliği üzerine” yemin etti. Dolgun maaşını almaya devam etti. Leyla Güven kahraman ilan edildi ama onun dalgası ile kendi yakan gençlerden tek birinin ismi bile şimdi bilinmiyor.

PKK bu halkın gerçek Leylalarını unutturmak için başka bir Leyla yaratmak istedi.

Diğer Haberler