Cihan Aymaz’in hikayesi, “ölürüm Türkiyem” şarkısı ve HDP’nin Türkiyelileşme sevdası

Cihan Aymaz’in hikayesi, “ölürüm Türkiyem” şarkısı ve HDP’nin Türkiyelileşme sevdası

Dün İstanbul’da sokak müzisyeni bir Kürt genci katledildi. İstanbul Kadıköy rıhtım da şarkı söyleyen Kürt müzisyen Cihan Aymaz bıçaklı saldırıya uğradı ve hayatını kaybetti.

Cihan Aymaz Kars’ın Digor içesinden 30 yaşında Kürt bir müzisyendi. Rıhtım da şarkı söylerken yanına gelen Mehmet Caymaz adlı kişi kendisinden “ölürüm Türkiyem” şarkısını söylemesini ister. Cihan aymaz adamın bu isteğini ret eder. Ancak Mehmet Caymaz ona bu şarkıyı söylemesini dayatır. Söylemeyince Cihan Aymaz’a bıçakla saldırarak onu öldürüp cenazesini denize atar.

Cihan Aymaz cinayeti örgütlü mü?

Bu ırkçı saldırının perde arkasında planlı, örgütlü bir güç olduğuna dair ciddi veriler var. Bir süre önce Cihan Aymaz bir sokak röportajından dolayı Maltepe polis karakoluna çağırılarak ifadesi alınmış ve hakkında dava açılmıştı.

Cihan o sokak röportajında şarkı eşliğinde şunları “yoksulun sırtından doyan doyana…Tayip muhtaç etmiş kuru soğana” demişti. Cihan bu sokak röportajında “sonu cezaevi de olsa şarkı söyleyeceğim” ve kimseden korkmadığını açık açık söyledi.

PKK liderinin canını kurtarmak için icat ettiği paradigma: Türkiyelileşme

Ancak sonu cezaevi değil ölüm oldu. Çünkü Cihan Kürt kimliğini ve mevcut iktidara olan tepkisini o sokak röportajında cesurca haykırmıştı. Kürt olma olgusu Türkiye’de öldürülme gerekçelerinin başında gelmektedir. Devletsiz bir ulusun çocukları her ne kadar “özgürüz, eşitiz, kardeşiz” yalanı ile kendilerini kandırsa da öyle olmadığı bu menfur cinayetle bir daha kendini gösterdi. Kuzey Kürdistan’daki siyasi çizgi Kürtleri böylesi bir kardeşlik yalanına mahkum etti. Ancak Türk halkı ve devlet zihniyeti hiçbir zaman Kürdü kendine kardeş görmedi ve görmez. PKK liderinin kendi canını kurtarmak için teorize ettiği “yeni paradigma” safsatası Kürtleri Türklere ilelebet gönüllü köle yapma projesidir. Yani işgalcinin, sömürgecinin devletine kendi kimlik inkârı üzerinden entegre olma planıdır. “Halkların kardeşliği” yalanının Cihan Aymaz olayında halkların kalleşliği olduğunu çok iyi gördük.

Kürtler için en öldürücü virüs: Türkleşme

Cihan Aymaz “Ölürüm Türkiyem” türküsünü reddederek kendi ulusal kimliğine sahip çıkmıştır. Çünkü o şarkının sözlerinde Türk ırkçılığı var.  Cihan bu ırkçı dayatmaya karşı çıkmayı canıyla ödedi. Bu ırkçı şarkın Kürt duygu dünyasında ve bilinç altında çok olumsuz bir yere sahip. 1990’larda devlet terörü bu şarkı ile özdeş hareket ediyordu. İşgalci Türk devleti bu şarkı eşliğinde operasyonlar yapıyor ve Kürtleri katlediyordu. O dönemin çocukları bu şarkıyı duyduklarında operasyonların başlayacağını ve köylerinin yakılıp yıkılacağını hissediyorlardı.

Bu şarkıyı Cihan’dan isteyen katil bu şarkının Kürt halkında yarattığı paranoyayı çok iyi biliyor. Cihan Aymaz kendi ulusal kimliğine sahip çıkarak ölümü seçmiş ama kimliksizliği reddetmiştir. Trajedinin diğer bir boyutu da Cihan’ın sempatizanı olduğu HDP’nin “Ölürüm Türkiye” fikriyatına sahip olmasıdır. Kürtler için asıl öldürücü virüs bu Türkleşme fikriyatıdır. Bu fikriyat Türk devletini, bayrağını ve tüm değerlerini kendi değerleri gibi görüyor ve onu kolluyor. Ancak HDP tabanı halen Kürt ve Kürdistan kimliğine ölümüne sahip çıkıyor. İşte kuzey Kürdistan’daki tavan-taban paradoksu tam da budur.

HDP, Cihan Aymaz’a gerçekten sahip çıkacak mı?

HDP’nin gövdesi yani tabanı Kürt ama başı yani idaresi Türk’tür. Cihan Aymaz’ın bu onurlu duruşu Kuzey Kürdistan’daki siyasal hareketin çizgisi olsaydı şimdi Kürt halkı çok illeri bir yerde olacaktı. Ama Kürt halkını itibarsızlaştıran, hiçleştiren, zavalılaştıran ve işgalciye yamanmayı onur sayan siyasi zihniyet bu ölümlerden sorumludur.

Kürd ulusuna devlet olmayı layık görmeyen zihniyet ve siyasi yapı en bu katil kadar suçludur.

Acaba kendi ulusal kimliği ve onuru ile şarkı söyleyip geçimini sağlayan Kürt gencinin masumiyeti karşısında bu Kürt savaş ve siyaset baronları bir nebzede olsa vicdana gelip seçim mitinglerinde Şehit Cihan Aymaz’a sahip çıkacaklar mı?

Diğer Haberler