Şengal: Camiye saldırı provokasyonun arkasında PKK çıktı

Şengal: Camiye saldırı provokasyonun arkasında PKK çıktı

28 Nisan günü Şengal’de camiye yapılan saldırıyı organize eden gücün PKK olduğu öğrenildi. Darka Mazi kaynakları provokasyonun nasıl gerçekleştirildiğine dair önemli bilgiler verdi.

Neler olmuştu?

27 Nisan günü 25 aile olduğu söylenen fakat sayının daha fazla olduğu tahmin edilen bir Arap aileler Şengal’e getirildi. Bu 2004 yılında IŞİD’in Şengal saldırısında IŞİD’e yardım etmiş kişilerden oluştuğu iddia ediliyor.

Irak ordusu Ezidilerin gösterebileceği tepkiyi hesaplamadan aileleri götürdüğü gibi bunun iyi bir şey olduğunun propagandasını yaparak aileleri aleni bir biçimde götürdü.

PKK’den “camiye saldırın talimatı”

PKK Şegal’e Arapların gelmesi için onay verdiği biliniyor. Fakat Ezidiler içinde kendi itibarını korumak için kendisine bağlı Şengal’deki bazı kurumları harekete geçirdi. Bunlar arasında Ezidxan Asayişi, YBŞ güçleri ve kendisine yakın güçlerden oluşturduğu meclis yapısını harekete geçirdi. Bunun üzerine bu yapılar tarafından bir gurup örgütlendirilerek Rahman Cami’ne saldırmaları sağlandı.

Böylelikle PKK bir yandan Irak ordusuna karşı gövde gösterisi yaparak pazarlık yapma şansı yakalamaya çalıştı, öte yandan da Ezidiler içinde kendisini Ezidi hakları savunucusu göstermeye çalıştı.

Şengal: Camiye saldırı provokasyonun arkasında PKK çıktı

Cami saldırısını örgütleyen PKK’li isimler kim?

Yukardaki fotoda Cami saldırısını yapanları izleyen ve onları koordine edenlerin PKK’nin alandaki örgütleri olduğu görülüyor. PKK’nin Şengal’deki yapıları içinde yer alan ve Cami provokasyonunu yaptıran kişilerin isimleri ise şunlar:

Nayîf Şemo, PKK’nin Meclis adı altında kurduğu yapının başkanı. Mirad Xencerî, aynı meclisin üyesi. Nacî Mîrzu, PKK’nin Şengaldeki askeri güçleri yönetimide yer alan Dîndar Qeyranî isimli yöneticisinin yardımcısı. Qehtan Elî (şeyh Qehtan olarak biliniyor) YBŞ’nin diplomasi komitesi üyesi. Bu kişiler Cami provokasyonunu düzenleyen isimler.

Ezidi Mir’i tavır gösterdi

Ezidi Mir’i camiye yapılan saldırıdan sonra bir açıklama yaparak kınadı ve bu “Ezidilerin tutumu değil” dedi. Kaynaklarımız PKK’nin “Ezidi Mir’i Arapları getirdi” biçiminde propaganda yaptığını bildirdi.

Öyle görünüyor ki halkı galeyana getirerek Ezidilerden bir parça koparmaya çalışan ve Ezidi mirine karşı saldırgan tavırlar gösteren PKK Arapların gelişini fırsat olarak gördü. Ezidilerin duygusal ve tepkisel tutumunu suistimal ederek olayı daha fazla derinleştirmek istiyor.

Diğer Haberler