YNK Başkanı Bafil Talabani’nin Rojava Ziyaretinin ardındaki gerçekler: Bafil, Lahor Cengi’nin ayak izlerini mi takip ediyor?

YNK Başkanı Bafil Talabani’nin Rojava Ziyaretinin ardındaki gerçekler: Bafil, Lahor Cengi’nin ayak izlerini mi takip ediyor? Havkar Caf, Murat Kani Kurdayi, Zanyari, Mazlum Abdi, PKK; Süleymaniye, Kubad Talabani , Vahap Halepçeyi

YNK Başkanı Bafil Talabani’nin dün Rojava’ya ziyareti ve Rojava’nın popüler medyatik ismi Mazlum Abdi ve diğer yetkililer ile paylaştığı fotolar Kürtler arasında tartışılıyor. PKK medyasının bu olayı Kürtler arası birlik konusunun bir parçası olarak göstermesi nedeni ile de aslında bir kısım Kürt meseleyi sevinçle karşıladı. Özellikle de YNK ve Süleymaniye’nin nasıl kaynayan bir kazan olduğunu ve neler yaşandığını görmeyenler bu ziyaretler ile üstü örtülen gerçeği görmüyorlar.
Aslında Bafil Talabani’nin Rojava ziyaretinin en önemli boyutu bu ziyaretin Bafil Talabani’nin ve temsil ettiği YNK içindeki gurubun yaşadığı sıkışmışlığı örtme ve blöf amaçlı olmasıdır.

Lahor Ceng’nin eski taktiği: Rojava ile aklanmak

Bu taktik YNK’nin Bafil Talabani ile geçmişte eşbaşkanlık yapan fakat şimdi kanlı bıçaklı olan Lahor Cengi döneminden beri kullanılmaktadır. Lahor Cengi’de içte yaşadığı her sıkışıklıkta bir Rojava ziyareti yaparak foto paylaşmaktaydı. Hatta görevden alındığı dönemde eşi bile Mazlum Abdi ile foto paylaşarak halka şirin görünmeye çalışıyordu. Fakat bu pek işe yaramadı. Şimdi Bafil Talabani için işe yarayıp yaramayacağı da pek belli değil.

Bafil Talabani ve perde arkasında ise Kubat Talabani ikilisi YNK ve Süleymaniye’yi gittikçe daha fazla köşeye sıkıştıran adımlar atıyorlar. Bunlardan birincisi YNK içindeki tüm eski yurtsever kadroların diskalifiye edilmiş olmasıdır. YNK kendi içinde kaynayan bir kazan gibidir. Neredeyse alt örgütlerin içeriği tümden boşalmıştır. Ranya, Qaladize, Çartay vb yerlerde PKK taban örgütlerini ele geçirmiştir. YNK içindeki kadrolar başlarına gelebilecek şeylerden dolayı ürkek ve tavırsızdır. Yani YNK parti olma vasfını neredeyse kaybetmiştir.

Yine Bafil Talabani’nin Irak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tüm itirazlara rağmen Berhem Salih’i aday göstermesi ve kaybetmesi YNK içinde daha büyük kırılma yarattı.

Hawkar Caf’ın katili Wahap Halepçeyi, Mazlum Abdi ile yan yana

Bafil Talabani’nin YNK içindeki muhalif isimleri mafyavari yöntemlerle tasfiye etmeye çalışması ve bunu da yüzüne gözüne bulaştırması kendisini daha korkulan ama daha az saygı duyulan birine çevirdi. Bu olayların başında da Kürdistan Bölgesinin başkenti Hewler’de Hawkar Caf’ın içinde eşi ve küçük çocuklarının da bulunduğu arabanın uzaktan kontrollü bir bombanın patlatılması sonucu hayatını kaybetmesi geliyor. Daha önceleri YNK Anti Terör güçleri yöntemi olan Caf iki yıl önce YNK içinde yaşanan sorunlardan dolayı görevlerinden istifa etmişti. Katiller YNK istihbaratı ve YNK anti Terör güçleri sorumlusu tarafından örgütlendiklerini söylediler.  Fakat bu isimin adalete teslim edilmesini Bafil Talabani engelledi. Ve bu olayı planlayan ortaklardan biri de Vahap Halepçeyi’di.

Vahap Halepçeyi dün Bafil Talabani’nin yanında Rojava’ya giden heyetteydi. İçinde çocukların olduğu aracı patlatacak kadar cani birinin “Kürt birliği adı altında” aklanması demek yanlış olmayacak.

YNK içinden kaçışlar

Bafil Talabani’nin bu ilk cinayeti değil. 25 Kasım 2021 tarihinde de yeni Lahor Cengi’ye yakın bir isim Murat Kani Kurdayi aracına yapılan bir saldırı ile öldürülmüştü. O zamanda gözler Bafil Talabani ve YNK’nin istihbarat örgütü Zanyari’deydi. Zaten Murat Kani’nin ailesi olayın üstünden bir yıl geçtikten sonra 2022 yılı Kasım ayında bir açıklama yaparak: “on yıllardır YNK’liyiz, oğlumuzun katledilmesini kabul etmiyoruz, YNK’yi bırakıyoruz” diyerek topluca KDP’ye geçtiler.

Sadece Murat Kani’nin ailesi değil YNK çevresindeki birçok ailenin kendi kabuğuna çekildiği ve KDP ile ilişkilendiği biliniyor.

Süleymaniye’den kaçış:

YNK’nin günlük hayatta da ciddi bir baskı ve göz dağı politikası güttüğü biliniyor. Geçmişte Lahor Cengi ile ilişkili iş adamları mallarına karşı büyük bir abluka var. Kendilerini ihale verilmiyor, yaptıkları işler sürekli ceza veriliyor, Bafil Talabani kendisine biat etmeyen herkesi ekonomik alandan diskalifiye ediyor.

Ayrıca ekonomik alanın YNK’nin yürüttüğü siyaset nedeni ile gittikçe daralmış olması, yatırımların düşmesi Süleymaniye’deki iş çevrelerini de korkuyor. Süleymaniye deki iş ve ekonomi çevreleri Süleymaniye’de yatırım yapmıyor, taşınmazlarını elden çıkarıyor ve yavaş yavaş istikrarlı olan Hewler’e doğru kayıyor.

YNK’nin para kasası olan Melle Faruk Mustafa’nin bile tüm işin merkezi olmasına rağmen dışarıya para götürdüğü bilgisi Süleymaniye kulislerinde tartışılıyor.

Bafil Talabani Rojava’da ekonomi konuşacak mı?

Uzun zamandır Rojava’ya Berhem Salih’in şirketi olan Kaywan gurubun ticaret yaptığı biliniyor. Hatta Rojava’daki petrolün YNK’nin ve Berhem Salih’in şirketleri aracılığı ile kaçak petrol vb. ticaret yaptıkları biliniyor. Bafil Talabani’nin bu ziyaretinde bir de bu konuda var olan gizli ticaret anlaşmasını yenileceği düşünülüyor.

Ayrıca PKK ve YNK’nin ortak siyasi bir adım atma planı var. Bunu ise “Ulusal Kongre” adı altında gerçekleştirmeyi planlıyorlar. Yani aslında Bafil Talabani’nin Abdi ve Rojava ziyertinin altında ulusal birlik değil daha çok blöf, bölünme, içten pazarlık var.
Bu nedenle yayınlanan fotolara bakarak “Kürtler birlik oluyor” diye sevinmek sadece perdenin önünü görmektir. Kendi içinde bu kadar sorunlu olan, eski kadroları kendi eli öldürülmüş, katilleri adalete teslim etmeyen bir YNK’nin ulusal birlik için itici bir güç olacağını beklemek yanlıştır. Bu ziyaret sadece PKK’nin Süleymaniye’deki varlığını güçlendirir.

Diğer Haberler