Dola Balisan- Xalifan hattında vuralan PKK’lilerin olayının gerçeği nedir?

Dola Balisan- Xalifan hattında vuralan PKK’lilerin olayının gerçeği nedir? PKK, Hewler, Gerilla Peşmerge, KDP, Barzani,

5 Eylül gecesi Erbil ili Xalifan ilçesine bağlı Dola Balisan bölgesinde PKK’ye ait bir birim Türk dronlarının hedefi oldu. PKK medyası olayın yaşandığı ilk dakikalardan itibaren her zaman ki gibi olayın sorumluluğunu Peşmerge güçlerine yıkmaya çalıştı. PKK medyası olayı “PDK ve Peşmerge gerillaya saldırdı” biçiminde servis etti. Daha sonra ise bazı gerillaların Peşmergeler tarafından esir alındığına dair haberler yaptı.

 Oysa ki olay bambaşka ilerlemişti. Gerçekte neler oldu? Darka Mazi araştırdı.

5 Eylül gecesi ne oldu?

Darka Mazi’nin bölgedeki kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre 5 kişilik bir PKK’li bir gurup Balisan vadisi denen bir bölgede SiHA’lar tarafından hedefleniyor. Gurubun yol güzergâhı boyunca köylere girdiği, küçük cihaz ve telefonla konuştuğu da gelen bilgiler arasında. Yani aslında gurup çok önceden keşfedilmiş ve takip edilmiş.

Saldırıdan hemen sonra üç gerilla hayatını kaybediyor. Kalan iki gerilla ise çok ağır yaralı halde köye yakın bazı bahçelere ulaşıyorlar. Bu gerillalardan biri konuşa biliyor.  Köylülere yardım çağrısı yapıyor. Diğerinin durumu ise çok ağır. Köylülerin haber vermesi sonucu olay yerine gelen peşmerge güçleri her iki yaralının yanına geliyor. Yaralılar ambulansa alınıyor. Yolda Hewler’e ulaşmadan yaralı gerillalardan biri hayatını kaybediyor.

Diğer gerilla ise Hewler’de kaldırıldığı bir hastanenin yoğun bakımında gözetim altında tutuluyor.

PKK’nin gerilla ve peşmergeler çatıştı yalanı

PKK medyası dün geceden bu yana yaralılara teslim olun çağrısı yapıldığını, Peşmergeye teslim olmamak için gerillalarının çatıştığı yalan8ı işliyor. Öyle görüyor ki PKK Dola Balisan üzerinden yeni bir fitne çağrısı yapacak bu nedenle olay hakkında bilgisi olmamasına veya bilgisi olmasına rağmen yalan dolan hikayeler uyduruyor. Çünkü gerillalar ile Peşmerge arasında hiçbir çatışma yaşanmamış. Bir gerilla yerini belli etmek için havaya bir mermi sıkmıştır.

Türk faşistler ve PKK taraftarları beraber KDP’ye hedef gösterdi

Peşmergeler yaralı gerillaların hayatını kurtarmak için ambulansa alırken  olayın yaşandığı Tarawe ve Xate köylülerinin tümü bunları izlemiştir.  Hatta Türk medyası bile dün gece sosyal medya üzerinden “yaralı gerillaları Peşmergeler ambulansla kurtardı” diyerek Kürdistan Bölgesine saldırmış, Barzani ailesini hedef almıştır. PKK hesapları da Gerillaları Peşmerge ve KDP ihbar etti diye saldırmıştır. Türk devletinin elemanları ile PKK taraftarlarının beraber Peşmerge ve Barzani siyasi geleneğine saldırması bir tesadüf değildir. Kürdistan Bölgesi, Peşmerge ve KDP’yi şeytanlaştırmak PKK ve Türkiye’nin yıllardır süregelen ortak çabasıdır. Dola Balisan-Xalifan hattında da dün aynı şey tekrar etmiştir.

Yani yaralı gerillaların kendisi halka bizi kurtarın çağrısı yapıyor. Peşmergeler gerillayı sırtlarına alarak ambulansa getiriyor. Fakat PKK böylesi vicdani bir olayı bile fitne ve nefret konusu yapmak için manipüle ediyor.  PKK Kürdistan Bölgesinin siyasi hassasiyetlerden dolayı “yaralı gerillaları kendilerinin çağrısı üzerine kurtardık” diye resmi bir açıklama yapmayacağını biliyor. Bunun için nasılsa meydan bana kalmış en iyisi fitneye devam demiştir.

Eğer Peşmerge güçleri PKK’ye aynı ayarda cevap verirse ne olur?

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Peşmerge güçleri ve KDP yönetimi PKK’nin tüm hakaret ve fitnelerine rağmen aynı ayarda cevap vermemiştir.  Hatta hiçbir zaman PKK gerilları hedeflenmemiştir. Son üç yıl içinde PKK 12 peşmergeyi  şehit etmiş, onlarca çocuğu yetim bırakmıştır. Fakat Peşmerge hiçbir gerillayı vurmamıştır. Eğer Peşmerge güçleri PKK karşısında harekete geçerse Murat Karayılan dahil Gare’deki PKK güçleri yiyecek ekmek bulamayacak duruma gelir.

Alanın coğrafik konumu düşünülürse eğer KDP gerçekten Türk güçlerine istihbarat sağlar ve vuruşları koordine ederse Amediye, Gare çevresinde tek bir gerilla kalamaz. PKK’de bunu en iyi bilen güçtür. Fakat buna rağmen kendi siyasi ajandasını devam ettiriyor. Büyük ihtimal önümüzdeki günlere Avrupa, Türkiye vb yerlerde geçen yıl ki gibi Kürdistan karşıtı bir kampanya yürütecekler, fanatik ve cahil insanları Kürdistan bölgesine karşı slogan attıracaklar.

Darka Mazi ekibi geçtiğimiz hafta PKK medyasının son dönemdeki Peşmerge karşıtı hamlesinin altında yatan nedenleri inceleyen bir yazı yayınlamıştı: https://darkamazi.com/archives/1020820

Tüm bunlara karşı başta Kürdistan Bölgesi aydınları olmak üzere Kürdistan Bölgesi aydınları karşı koymalı bu yalanı deşifre etmelidir. PKK’ye sorular sorulmalıdır. İlk soru ise “Gerillanın Xalifan’da ne işi var” sorusu olmalıdır.

 Olay nerde gerçekleşti?

Olay bağımsız Ranya’ya bağlı Balisan vadisinde bulunan Tarawe ve Xate köyleri arasında gerçekleşti. Bu bölge Türkiye’nin en yakın sınır bölgesinden kuş uçuşu yani dağları ve vadileri saymadan düz kara yolu ile bile 170 km uzakta. Yani günlerce yürüse bile gerilla Türk askeri göremez.  Ayrıca aynı vadi Hewler’den sadece 70 km uzakta. Yani Kürdistan Bölgesinin iç bölgeleri.  Akla ilk etapta gelen soru “PKK gerillası Türk devletine karşı mı yoksa yoksa Peşmerge güçlerine karşı savaşmak için mi orda?”.

PKK gelip Hewler’in yamacına üs kurup, Türk devletini alan çekip daha sonra da Peşmergeye iftira atmaktadır. Dola Balisan’da 5 Eylül günü ceyran eden olayların özeti budur.

Diğer Haberler