Başkan Barzani PKK’nin kendisine dönük suikast planını yazdı

Başkan Barzani PKK’nin kendisine dönük suikast planını yazdı Celal Talabani, KNK; Kongre Netewa Kurdistan,

Başkan Barzani’nin kaleme aldığı “Barzani ve Kürt Halk Kurtuluş Hareketi, Raperin, Fırsatlar ve Engeller ”  adlı kitabın dokuzuncu bölümünde PKK’nın Kürdistan Bölgesi’ndeki yıkıcı rolüne dair çok önemli ve bilinmeyen tarihi ayrıntılar paylaştı.

Başkan Barzani, PKK’nın temel sorununun kendisini tüm Kürt partilerinin vekili olarak görmesi ve kendi çıkarları için hiçbir ilkeye bağlı kalmadan, her şeyi yapabilmesi olduğunu yazıyor. Başkan Barzani “1991 yılında Kürtlerin elde ettiği kazanımı PKK’nin hazmedemediğini ve saldırıya geçtiğini” de yazıyor.

KNK’nin kuruluş amacı neydi?

Başkan Barzani PKK’nin 1991’de ki Kürt kazanımlarını PKK’nin kendi yenilgisi olarak gördüğünü ve sürece dahil olmak yerine Kürt kazanımlarına karşı saldırıya geçtiğini anlatıyor.

Başkan Barzani kitabının 193. sayfasında konuya ilişkin şunları söylüyor: “19 Mayıs 1992 seçimleri ve Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin kurulmasından sonra PKK, Avrupa’da birçok kişiyi toplayarak Kürdistan dışında KNK (Kongre Netewa Kurdistan) adında bir parlamento kurdu. PKK’nin bunu yapmaktaki amacı Kürdistan’daki Parlamentonun meşru ve yasal varlığına gölge düşürmek, ağrılığını yok etmekti. Bu düşmanlığı yaparken de odakları PDK oldu. Çünkü onlar o zaman ve tabi daha sonrasında da PDK’nin varlığını kendileri için büyük bir engel olarak görüyordular”

PKK’nin Kürdistan’a düşmanlık yapan ülkelerle ilişkisi var

“Daha önceleri PKK’nin PDK ile ilişkileri olduğu doğru ama PKK kendileri gibi düşünmeyen herkesi düşman olarak görüyor, ilişkileri olsa bile düşmanca yaklaşıyor. PKK’nin Kürdistan’a düşmanlık yapan bazı ülkelerle ilişkisi vardı. Ayrıca PKK liderlerinin birçoğu da Kürt değildi ve Suriye hükümetinin hizmetindeydiler ve Suriye istihbaratının emir ve kararlarını yerine getiriyorlardı.  Biz PKK’nin Kürdistan Bölgesinin içi işlerine karışmaması, için uğraştık. PKK sözde bu talebi kabul etse de pratikte her zaman Kürdistan Bölgesi’ne karşı çalıştılar. Ellerinden geleni yaptılar, yapmadıkları varsa o da güçleri yetmeyen şeylerdir”

Celal Talabani PKK’nin suikast girişimini deşifre ediyor

Başkan Barzani kitabın aynı bölümünde PKK’nin kendisine dönük yapmaya çalıştığı suikastı de deşifre ediyor. Suikastı deşifre eden ve ateş edenlerin kimliğini açıklayan ise YNK’nin vefat eden lideri Celal Talabani.

Başkan Barzani kitabının ilgili bölümünde şunları söylüyor:

“Bağdat ile yapılan görüşmelerde trafik çok yoğundu. Bir gün Kürdistan Cephesi’nin (1991 sonrası Bağdat’la görüşmek için tüm Kürt partilerin kurduğu ortak cephe) Shaqlawa’daki toplantısında Mirawa vadisinde silah sesleri geldiği bilgisin aldık.

 Ateş edenlerin kim olduğunu öğrenmek için YNK’nin askeri kadrolarından Tehsin Kawani silah seslerinin geldiği bölgeye gitti. Tehsin Kawani orda defalarca ateş edenlere seslendi, fakat kimse cevap vermedi. O da ateş edilen tarafa doğru ateş etmişti.  Ateş ettiği yerde saldırganlardan bazıları öldürülmüş. Daha sonra Mam Celal bana dedi ki, “Sana olayı anlattığımı hatırlıyor musun?” Evet dedim, ‘o zaman sana anlatmak istemedim. Onlar bir PKK birliğiydi, başka bir Kürt gurubunun yardımıyla gelip size suikast düzenlemeye geldiler’ dedi. Ben Mam Celal’in söylediklerinin doğruluğuna inandım. Çünkü PKK bu tür şeyleri yapa bilecek niteliktedir”.

Başkan Barzani’nin kitabında yakın Kürdistan tarihinin birçok yönünü aydınlatıyor. Başkan kitabında diplomatik ilişkiler, teklifler, Kürtler arasında yaşananlarının bilinmeyen yönlerini anlatıyor. Kitabın önümüzdeki yakın dönemde Kurmanci, Türkçe ve İngilizce de yayınlanması bekleniyor.

Diğer Haberler