Zeki Çelebi olayında oklar PKK’yi gösteriyor

Zeki Çelebi olayında oklar PKK’yi gösteriyor Süleymaniye, MİT, Mezopotamya İşçiler Derneği YNK, Zanyari, Süleymaniyedeki MİT yöneticileri, Tekin Sadak, NLP, itlaat, Zanyari, YNK,

17 Mayıs gecesi kendi restoranından çıkarken kurşunların hedefi olan ve hayatını kaybeden Zeki Çelebi olayına dönük soruşturma devam ediyor. Şu ana değin güvenlik mercileri olayı kimin veya kimlerin yaptığına dair bir açıklama yapmadı. Soruşturmanın hala devam ettiği belirtiliyor.

Soruşturma devam etmesine ve daha hiçbir bilgi olmamasına rağmen PKK medyası Süleymaniye merkezli yayın yapan RojHaber Ajansında “Zeki Çelebi’yi Türkiye ve KDP katletti” biçiminde başlıklar attı. Aynı biçimde PKK’nin sosyal medya trolleri de benzer yayınlar yaptılar. PKK’nin hiçbir bilgi olmadan böyle bir suçlama yapmasının arkasında yatan nedenler ise oldukça dikkat çekici. Çünkü Zeki Çelebi’yi tehdit eden ayrıca ekonomik nedenlerle de yanında tutan bir güç var. O da PKK.

Zeki Çelebi kimdir?

12 yıldır Süleymaniye’de yaşan Van’ın Erciş ilçesi nüfusuna kayıtlı Zeki Çelebi Süleymaniye’de “Deniz Restoran” adında bir mekan işletiyor. Süleymaniye’nin nezih semtlerinden birinde işletilen restoran hem Süleymaniye de yaşan PKK kadrolarının, gelen üst düzey yöneticilerin gitti bir restoran aynı zaman da Süleymaniye’de yaşayan Türklerin de kullandığı bir restoran. Fakat son aylarda PKK’nin kadrolarını restoranı kullanmamaları için uyardığı, restoranın içinde ses dinleme cihazı böcekler olduğundan şüphelenildiği belirtiliyor.

PKK 2018 yılında da Zeki Çelebi’nin Türk MiT’i ile ortak çalıştığını iddia etmiş ve Zeki Çelebiyi tutuklamış

Van depremi sonrası Süleymaniye’ye gelen Zeki Çelebi kısa sürede alandaki PKK kadroları ilişkileniyor ve alanda PKK ve HDP’nin bilinen yüzü haline geliyor. PKK yöneticileri, istihbaratçıları ve ekonomik işler yapan maliye komitesi ile ilişki içindeki Zeki Çelebi için 2017 yılında kabul günler başlıyor. PKK 2017 Ekim ayında iki MİT görevlisini Süleymaniye’de alıkoyduktan sonra Zeki Çelebi de PKK’nin MİT ile ilişkileniyor diye suçlandığı isim haline geliyor. Bunu üzerine 2018 yılında Zeki Çelebi PKK tarafından Kandil’e çağrılıyor ve burada tutuklanıyor. Tutukluluk sürecinin tüm ayrıntıları hakkında ailesine ve Süleymaniye’deki PKK kitlesine resmi bir açıklama yapılmıyor. Fakat kaynaklarımız PKK kadrolarının alttan alta Zeki Çelebi’yi karalayan ve üzerinde kuşku yaratan bilgileri halka aktardığını belirtiyor.

PKK; yakaladığımız iki MiT’çi ile Zeki arasında ilişki vardı

Kaynaklarımız PKK kadrolarının Zeki Çelebi hakkında şunları söylediğini belirtiyor. “Zeki 1990’larda gerillaya katılıyor, kısa süre kaldıktan sonra teslim oluyor, cezaevinde itirafçı oluyor. Süleymaniye’ye gönderilmesi MiT’in işidir. Onu burada aramıza koyarak bilgi topluyordular. Kadroları denetliyordular. Yakalanan iki MiT görevilisi Zeki’nin kendilerine çalıştığını itiraf etti” sözlerini kullandığını açıklıyor.

Zeki Çelebi PKK tarafından serbest bırakıldıktan sonra kendisine bir dönem tecrit uygulanıyor. Daha önce HDP adına bazı çevrelerle görüşen Zeki Çelebinin yurtseverle ilişkilenmesi, televizyon programlarına çıkması yasaklanıyor. 2020 yılında ise Zeki Çelebi tekrardan PKK çevrelerine alınıyor. Mezoptamya işçi Derneği başkanı yapılıyor. Fakat üzerindeki kuşkular hala devam ediyor.
Son dönemde PKK’nin yine Zeki Çelebi’yi ait restorana gitmemesi için uyarı yapmış olması kuşkuları arttırıyor.

Darka Mazi’nin baş vurduğu Süleymaniye’deki Kuzey Kürdistanlılar Çelebi’nin birçok ticari ilişkisinin de olduğunu olayın hiç siyasi boyutu olmama ihtimalinin de olduğunu belirtiyor. Fakat ağırlıklı görüş ise Zeki Çelebi’nin hem PKK hem de MiT tarafından hem kullanıldığını hem de takip edildiği yönünde. Yani Zeki Çelebi’nin girdiği çift taraflı ilişkiler ağının kurbanı olma ihtimali yüksek görünüyor.

Süleymaniye’de MiT’in varlığı

Süleymaniye PKK’nin son 6 yıldır nerdeyse her mahallesinde bir kurumunun olduğu ve tüm kadrolarının toplandığı bir yer. PKK’nin burada Rojava, Rojhilat ve Kuzey Kürdistan adına birçok kurumu var. Özellikle de eğitim, medya vb çalışmaları burada yürütüyor. Tabi ki istihbarat ve ekonomi çalışmalarının merkezi de Süleymaniye.

Ayrıca Süleymaniye’de Türk istihbaratı MİT’in de güçlü bir ilişki ağı var. İşin ilginç yanı hem PKK hem de MİT aynı kesim üzerine çalışıyor. Süleymaniye’de PKK çevresinde bulunan pek çok Kuzey Kürdistanlı müteahhit, iş adamı, esnafın hem Türk MİT’i hem de PKK ile ilişkisi bulunuyor.

Mezopotamya işçi Derneği’nin ajan çıkan başkanları kim?

Özellikle de PKK’nin sevk, idare ve vergilendirme işleri için paravan olarak kullandığı Mezopotamya işçiler Derneği’nin bu konuda çok karışık bir tarihi var. Bu kurumun daha önce iki başkanı PKK tarafından MİT ajanı olarak tutuklanmış. Derneğin ikinci başkanı olan Tekin Sadak isimli kişinin MİT’e çalıştığı PKK’nin kendi TV’lerinde yayınlandı. 2017 Newroz ve 2018 Newroz’u arasında geçen sürede bu derneğin 16 üyesi MİT ajanı olmakla suçlanıyor birçoğu tutuklanıyor.

PKK’nin Zeki Çelebi olayından bağımsız olarak Süleymaniye’de karanlık bir çevresi var.  Bir yandan MİT, bir yandan YNK istihbaratı Zanyari, öte yandan İran istihbaratı itlaat ve tabi PKK’nin Özel Kuvvet istihbaratı, YPG istihbaratı, HPG istihbaratı, PKK’nin NLP adlı istihbaratının üzerinde cirit attığı bir PKK çalışması var Süleymaniye’de. Tüm bu ilişkiler içinde birde kaçakçılık, vergilendirme, haraç, narkotik konularda karışınca PKK’nin Süleymaniye’deki çevresi daha da bulanık bir hale geliyor. Bu ilişkiler ağı nedeni ile PKK ile ilişkili bazı insanlar öldürüldü. PKK olayları propaganda amacı ile medya gündemi yaptı. Fakat çok sıkı, günü birlik ilişki içindeki YNK’nin istihbaratı Zanyari ile PKK konuların üstünü kapattı. Kimse gerçek katil ve katillerin ortaya çıkmasını istemedi.

Zeki Çelebi olayında da daha hiçbir bilgi yokken PKK’nin olayı KDP’ye yıkmak istemesi şaibe yaratıyor. Darka Mazi’nin alanda görüştüğü bazı kişilerde “halk yanlış yönlendiriliyor, KDP’nin Zeki’yi hedeflemesi için hiçbir neden yoktur. Zeki ya maddi ilişkilerin ya da PKK ile MİT kıskacının kurbanı oldu” diyorlar.

Gençleri Yekta Gever Kürdistan24 kanalına saldırttı

Özellikle Kürdistan24 kanalına yapılan saldırının olayı manipüle etmenin bir yolu olduğu belirtiliyor. Adli tip kurumu önünde haber yanan Kürdistan24 kanalına yapılan saldırıyı ise PKK’nin Irak yöneticisi Yekta Gewer adlı kadın kadro tarafından örgütlendirildiği de gelen bilgiler arasında.

PKK’nin Süleymaniye’deki kitlesi patlamaya hazır bir bomba gibi. İçinde Mit, itlaat, Zanyari ve PKK’nin kendisinin olduğu çoğunluğu Kuzeylilerden oluşan, daha sonra Rojava ve Rojhilatlıların geldiği bir kitlesi var PKK’nin. En az sayı ise Güney Kürdistanlılar. PKK bu kitle ile zaman zaman gövde gösterisi yapsa da aslında alttan alta kaynayan bu yapının Süleymaniye’nin kendisine de zarar veriyor.

Diğer Haberler