PKK’nin ABD ile ilişkilerden sorumlu Rojava kadrosu Polat Can’a ne oldu?

PKK’nin ABD ile ilişkilerden sorumlu Rojava kadrosu Polat Can’a ne oldu?

PKK’nin Rojavalı kadrosu Polat Can’ın PKK’den ayrılarak Birleşik Arap Emirliklerine gittiği belirtiliyor.

Polat Can, medyada Rojava’da ki ABD güçleri ile YPG arasındaki ilişkileri sağlamaktan sorumlu komitenin üyesi olarak öne çıkmıştı. PKK kadrosu olan Polat Can medyada ABD yetkilileri ile göründükten sonra PKK içinde sıradan bir kadro iken dokunulamaz bir yere sahip olmuştu. Şimdi ise Şahin Cilo ile yaşadığı çelişkileri bahane ederek PKK’den ayrıldığı belirtiliyor.

Darka Mazi’nin Rojava’daki kaynaklarının belirttiğine göre Polat Can, Şahin Abdi yani Mazlum Kobani ile yaşadığı kişisel çelişkilerden dolayı kimseye haber vermeden Süleymaniye’ye geçti. Burada bir dönem gizli kaldı. Daha sonra ise Bahoz Erdal ile ilişkilenerek Rojava üzerine konuşmak istedi. Fakat bu isteğine cevap verilmedi. Hem Rojava yönetiminin hem de PKK merkezinin haberi olmadan alan değiştirmesinin Kabul edilemez olduğu söylendi.

Geçmişte yakın ilişki içinde olduğu Mazlum Abdi ile görüşmek isteğine Mazlum Abdi’de cevap vermedi. Bunun üzerine Polat Can 2022 yılı ocak ayında Süleymaniye’den Birleşik Arap Emirlikleri’ne geçti. PKK’den bazı isimler kendisi ile irtibat kurarak geri dönmesini talep ettiyse de Polat Can kabul etmedi. Şu anda da PKK hala Polat Can’ın örgütten ayrıldığını gizliyor ve kendisi ile irtibat kurup geri getirmek istiyor.

Polat Can’ın ayrılmasının pek çok nedeni var. Fakat esas neden Polat Can’ın çevresine söylediği “PKK içindeki bazı isimler ve yöneticiler benim popüler olmaması ve ABD’lilerin, basının benimle ilişkilenmesini kıskanıyorlar. Beni sınırlandırmaya çalışıyorlar, beni bunun için HSD ve YPG sözcülüğünden aldılar, basına çıkma yasağı koydular” sözlerinde görülüyor.

PKK içinde Polat Can hiçbir zaman savaşa katılmış, aktif bir isim olmamış. Kaynaklarımız 2004 yılından sonra Mazlum Abdi tarafından öne çıkarıldığını, sıradan bir basın kadrosu olduğunu belirtiyor. Hatta Mazlum Abdi’nin Polat Can’ı Kobanili olduğu için öne çıkardığına dönük yorumlarda var. Daha sonra Rojava’da da yine Mazlum Abdi tarafından öne çıkarılıyor. ABD ile ilişkilenen isim haline geliyor. O yıllarda da Polat Can hep Mazlum Abdi’nin adamı olarak biliniyor. Daha sonra alana giden Bahoz Erdal’ın bu nedenle Polat Can’dan rahatsız olduğu belirtiliyor. PKK’de Polat Can’ın öne çıkmasından rahatsız olduğu için 2016 yılında TSK uçaklarının Karaçox dağını vurmasını gerekçe yaparak “kötü çalışıyor” diyerek görevden alıyor. Fakat ABD’nin Polat Can dönsün diyerek yeni atanan kişi ile görüşmemesi üzerine Polat Can tekrar aynı göreve gönderiliyor.

Fakat Polat Can’ın kendi konumunu kötü kullandığı, maddi ilişkileri, para vb konularda gündemde olduğu hatta artık Mazlum Abdi’ye bile kafa tuttuğu söyleniyor. Bunun üzerine Polat Can’ın etrafı boşaltılıp, görevlerinin düşürüldüğü ve aslında kamuoyuna unutturulmak istendiği Polat Can’ın bu nedenle tepkili olduğu belirtiliyor.

Polat Can’ın Kobani süreci, ABD ve Şam ile ilişkiler ayrıca  IŞİD ile ilgili konularda pek çok özel ve gizli bilgiye sahip olduğu belirtiliyor. Bu nedenle de PKK tarafından Polat Can’ın kimlerle görüştüğü vb konular yakından izleniyor. Fakat Polat Can’ın ayrıldığı bilgisi Rojava’da görüşmeler yaptığı ABD ve Arap yetkililer tarafından biliniyor. Bu nedenle de hayati bir riski olmadığı ve PKK’nin Polat Can’ı öldürmekten çekindiği belirtiliyor.

Fakat Polat Can olayı PKK’nin Rojava’da çözülen kadro siyasetini belirlemek açısından da oldukça önemli. Çünkü PKK Rojava’daki karizmatik, örgüt içinde belli ağırlığı olan tüm kadrolarını tek tek tasfiye ediyor, Kandil’e geri çekmekle tehdit ediyor.  Özellikle de “Rojavayı Rojavalılar yönetmeli”  görüşünde ısrar eden PKK kadroları tek tek diskalifiye ediliyor.  Özellikle Ciwan Areb, Dozdar Hamo, Nureddin Sofi gibi isimlerin tasfiye edilmesinden sonra Rojavalı kadroların kendi içine çekildiği ve tasifiye edilmekten korktuğu belirtiliyor.  Kadroların PKK’nin kandil yönetiminden korktuğu ve Rojava’ya gönderilen Kuzeyli Kadrolara fazla itiraz etmedikleri belirtiliyor.  Polat Can’ın da tasfiye edilmekten korktuğu da gelen bilgiler arasında.  Ayrıca gittikçe daralıp PKK’nin kendisine bağlı bir manga gibi yürüttüğü rojava’da kadroların da daha fazla umutsuzlaştığı ve herkesin kendini kurtaracak bir yol aradığı belirtiliyor.  Yani Polat Can ayrılan ilk kadro değil.

PKK kaynakları olaya dönük şu ana değin bir açıklama yapmadı.

Diğer Haberler