TSK ve PKK çatışmalarında sivil halkı korumak için alanlara Sınır Muhafızları yerleşiyor, PKK ve TSK rahatsız

TSK ve PKK çatışmalarında sivil halkı korumak için alanlara Sınır Muhafızları yerleşiyor, PKK ve TSK rahatsız Peşmerge, Haftanin, Şekif, Werxel, Lolan, Bradost, Sidekan, Haftanin, Derkar, Batufa, Zınare Keste, Pençe Kaplan Operasyonu, Kararlılık operasyoun, Pençe Yıldırın operasyonu

PKK ve TSK arasındaki çatışmaların odak noktası olan Haftanin ve Metina bölgesinde sivilleri korumak ve çatışmaların iç bölgelere yayılmasını önlemek amaçlı yeni üsler kuruluyor. Bu üslerden biri de Kela Qumri bölgesi.

Yerel kaynaklar Irak Sınır Muhafızlarının Kani Masi kasabasında stratejik noktalardan biri olan Kela Qumri’ye konuşlandığını belirtiliyorlar.

Kela Qumri nerede?

Yeni üs bölgesi, “Metina” olarak da adlandırılan bölgede, TSK’nın yerleştiği Keste Kayalıklarının karşısında yer alıyor. Tepe, askeri açıdan Hiror, Deşiş, Keste ve diğer köylerin savunması için önemli bir konuma sahip.  Ayrıca tepe Qaşûra denen büyük bir alanı da savunmuş oluyor.

Ayrıca Kela Qumri Haftanin ve Metina arasındaki bağlantıyı da sağlayan bir yer. Türk ordusunun bu yıl Haftanin ve Metina hattındaki üslerini birleştirmek için Kela Qumriye alanına girmeyi planlayacağı düşünülüyordu.

Alanın tutulması TSK’nin planını bozacak bir adım olarak görülüyor.

Neler olmuştu?

TSK 2018 yılında “Kararlılık operasyonu” adı ile başlattığı operasyonlardan sonra her yıl yeni bir operasyon ile Kürdistan Bölgesinin içlerine doğru ilerleyerek alan tutuyor.

Bu operasyonlar sırası ile

  1. Kararlılık operasyonu: 10 Mart 2018 yılında yapıldı. Bu operesyon boyunca Türk ordusu Xaxurke’nin diğer alanlarla ilişkisini kesmiş. Xaxurke’nin stratejik yerlerini tek tek tutmuştur. 30 km içeriye doğru ilerlemiş pek çok yerde üs kurmuştur. PKK güçleri bu ilerleyiş karşısında geri çekilmiş ve köylerin çevresine yerleşmiştir.
  2. Pençe operasyonu: 28 Mayıs 2019 yılında başladı. Bu tarihten sonra Türk devleti operasyon yaptığı yerlerden geri çekilmemiş kalıcı üsler kurmuştur. Xaxurk ve Xinêre bölgesinde yapılan operasyonda Kürdistan için stratejik noktalar ele geçti. PKK 30 yıldan beridir direk kontrol ettiği Şekif gibi staretjik noktayı 3 saat içinde terk etti. Böylelikle önemli bir su kaynağı olan Lolan suyu çevresi tümden kontrol altına girdi. Önemli yaylalar olan Lolan, Lilkan, Goşine yaylaları da Türk devletinin denetimine girdi. Karker, Şehzade, Abdal Kovi gibi önemli başka tepelerde ele geçti. Halk büyük zarar gördü. Aynı yılın yaz ayının ortasında operasyonun ikinci ayağı başlamış Ermuş Vadisi, Xaxurk vadisi ve dağları denetime girmiştir. Neredeyse TSK tüm Bradost vadisine yerleşmiştir.

Aynı operasyonun üçüncü ayağında da Haftanin bölgesinde yapıldı. Aynı yıl Sinaht hattında stratejik tepelere yerleştiler.

  1. Pençe Kaplan operasyonu: 17 Haziran 2020 tarihinde başladı. Operasyon Haftanin dağlık alanlarını kapsadı. Bu operasyon boyunca Haftanin’in pek çok önemli noktasına Türk ordusu yerleşti. Zaxo’ya bağlı Batufa nahiyesine kadar Türk ordusu geldi. Yüzlerce bağ, bahçe sulak alan tutuldu. Köyler boşaldı.

PKK burada da operasyon başladıktan 48 saat sonra geri çekildi. Alan tutulmadı. Böylelikle Kuzey ve Güney Kürdistan arasındaki Behdinan ile Botan arasındaki önemli bir bağlantı noktası koptu.

PKK’nin planı TSK ve Peşmergeyi çatıştırmaktı

PKK’nin bu yıl boyunca planı bölgede TSK güçleri ile Peşmerge’yi karşı karşıya getirmekti. Sürekli olarak Peşmerge güçlerinin yakınlarından Türk devletine taciz ateşi açıyor, köylüleri kullanıyordu. Kürdistan Bölgesi tehlikeli sonuçlar doğuracak bu plana karşı ihtiyatlı davrandı. Kürdistan Bölgesinin çağrısı ile Irak sınır muhafızları bölgeye gelerek güç yerleştirdi. Bu nedenle PKK’nin bu planı tutmadı. Bu kez PKK Irak sınır muhafızlarının yollarına mayın döşemeye ve taciz atışı yapmaya başladı.

Kürdistan Bölgesi bu operasyonda planın görünenden çok farklı olduğunu TSK ve PKK’nin değil asıl kendisinin kaybettiğini görerek bazı alanları tutarak savaşı sınırlandırma stratejisini esas aldı. Böylelikle hem TSK’nin sivil yerleşim yerlerine ve yollarına yakınlaşması önlenecek hem de PKK’nin savaşı sivil alanlara kaydırma stratejisi engellenecekti.

Bu nedenle Kürdistan Bölgesi Peşmerge güçlerinin dağlık alanlara üs kurması hem Türk devletini hemde PKK’yi rahatsız etti.

  1. Pençe-Şimşek ve Pençe -Yıldırım operasyonu: Bu operasyon 23 Nisan 2021 tarihinde başladı. Amediye, Metina, Zap, Avaşin, Basya hattında yürütüldü. Bu operasyonda TSK Haftanin ve Metina arasındaki bölgeyi kontrol etmeyi, ayrıca Metina Avaşin hattını birleştirmeyi hedefledi. Avaşin yaylalarının tümünü kontrol etti. Ayrıca çok stratejik olan Zinare Keste (Keste Kayalıkları’nı) neredeyse 24 saat içinde aldı. PKK bu operasyonda da stratejik alanları birkaç saat içinde terk etti. Sadece Werxalê denen ve stratejik olmayan bir bölgede bir mağaradaki gücü uzun bir zaman çatışmada kaldı. Daha sonra hepsi hayatını kaybetti.

PKK’nin savaş tüneli dediği mevzilerde devlet ağzını keşfettiği mağaraların ağzına beton döktü. Hala da o mağaradakilerin akıbeti bilinmiyor. Sonuç olarak devlet tüm mağaralara girdi. TSK 2021 operasyonunda da 14 yeni üs alanı kurdu.

Sınır Muhafızları 15 yeni yere üs kurdu

Kürdistan Bölgesi bu yıl da çatışmanın yayılmasını önlemek amacı ile Irak ile ortak 15 yeni noktayı tuttu. Buna rağmen 6 köy boşaltıldı. 3 sivil hayatını kaybetti.

PKK, Sınır Koruma Muhafızlarının çatışmayı engellemek için harekete geçtiği günden bu yana sürekli olarak bunun alanın işgali olarak yansıtmak için medyasını harekete geçirdi. Kürdistan Bölgesi ve Irak güçlerinin alanlara yerleşmesini TSK ile iş birliği olarak yansıttı. Oysa ki TSK da PKK kadar alana yerleşen güçlerden rahatsızlık duyuyor.

Sınır Muhafızları ve Peşmerge alanın yasal ve meşru gücüdür

Ayrıca alanda ki Peşmerge güçleri ve Sınır Muhafızları alanın yasal hem de meşru gücüdür. Alanda meşru olmayan güç ise PKK’dir. PKK sivillerin bir cenneti olabilecek dağları birer savaş meydanına çevirmiş, 30 yıldır alanı tuttuğu halde taş üstün bir taş koyup halka hizmet etmediği gibi hizmet edilmesini de engellenmiştir.
Halk bu gerçeği gördüğü için alana Peşmerge güçlerinin yerleşmesini istiyor. Çünkü bu biçimde güvenliğinin sağlana bileceğini biliyor.

Diğer Haberler