KNK 8 Mart bildirisinde Güney Kürdistanlı kadınlara hakaret etti

KNK 8 Mart bildirisinde Güney Kürdistanlı kadınlara hakaret etti Nilüfer Koç, Cemil Bayık, Rojava, Aldar Xalil, Mahmude Reş Sabri ok, eş başkan

KNK Kadın Komisyonu 8 Mart nedeni ile bir mesaj yayınladı. Yayınlanan mesajda Güney Kürdistanlı kadınlara hakaret edildi, Güney Kürdistanlı kadınlar geri gösterildi.

PKK’nin Avrupa merkezli diplomasi çalışması KNK (Kongreya Neteweyi ya Kurdistan) 8 Mart vesilesi ile yayınladığı bildiride kadınlara dönük mesajlar verdi.

KNK bildirisinde her dört parçada ki Kürt kadınlarını durumu değerlendirildi. KNK bildirisinde “Kuzey Kürdistan’daki kadın hareketi tüm zorluklara rağmen siyasal ve toplumsal olarak direndiği” belirtildi.

Rojava Kürdistan’ın da ki kadınlar için “büyük bir direniş gösteriyor, örnek model kuruyor, bu örnek modeli de başka halklardan kadınlara öğretiyor” dendi.

Doğu Kürdistan ise tüm zorluklara rağmen milli mücadeleye destek veren konumda değerlendirildi.  Güney Kürdistan ise en geri ve devrim yapmaya muhtaç parça olarak gösterildi. Bildiride “Güneyde gün be gün kadın devrimine olan ihtiyaç artıyor. Çünkü Güney’de siyasi, ekonomik ve egemen sistem erkektir. Ülkeyi kurtarmak ve özgürleştirmek için Güney’de kadının özgürlük zamanı gelmiştir ve gecikmiştir” dendi.

KNK’nin bu bildirisine Güney Kürdistanlı kadınlar büyük rahatsızlık gösterdi. KNK’nin yaptığının “ayrımcılık ve Güney Kürdistan kadınlarına düşmanlık” olarak yorumladılar. Pek çok sosyal medya kullanıcısı “bu bildiriyi yazanlar Güney Kürdistanı ya hiç görmemiş ya da Güney Kürdistan’a düşmandır” yorumu yaptı.

KNK, PKK’nin bir yan örgütüdür

PKK’nin Avrupa’da faaliyet gösteren kurumu KNK, PKK ile olan bağını gizlemek için çoğu zaman bildirilerinden daha dolaylı bir dil kullanıyor. Fakat PKK ile paralel biçimde Güney Kürdistan’a saldırıyor. Bu bildiri de tüm parçalar övülürken Güney Kürdistan basit ve geri gösterilmek istenmiş.

Kürdistan Bölgesi kadınların hakları için mücadele edeceği bir zemin var
Oysa ki Güney Kürdistan’daki Kürt yapı Kürdistan Bölgesel Yönetimi içinde Kürtlerin ulusal kimlikleri garanti altında. Ulusal kimliğinden dolayı herhangi bir sömürüye ve baskıya uğramıyor. Ayrıca kendi kurumları içinde de kadınlar yüzde 30’luk bir kotaya sahip. Seçimlerde seçilen her üç kişiden birinin kadın olması gerekiyor. Ayrıca pozitif ayrımcılık yapılan başka pek çok husus var. Kadınlar siyasal, askeri, ekonomik ve daha pek çok kurumun yönetiminde yer alıyor.

Elbette ki Kürt toplumunda kadınların karşılaştığı pek çok sorun var. Kadın hakları konusunda atılması gereken adımlar var. Fakat bu tüm parçalar için geçerlidir. Ve Güney Kürdistan’da kadınlar tüm diğer parçalardan farklı olarak ulusal kimliklerinden dolayı baskı yaşamamaktadırlar.

KNK’nin kalkıp Kürdistan Bölgesel Yönetimini erkek sistemi olarak değerlendirmesi ise olayın başka bir soru ortaya koyuyor. “Kürdistan Bölgesel yönetiminde ki sistem erkek sistemi de diğer parçalardaki sistem mi kadın sistemidir?”

PKK’de “kadın sistemi” mi var?

Kürdistan Bölgesel sistemini “erkek sistemi” diye küçümseyen KNK’nin önce talimat aldığı sisteme bakması gerekiyor mu? Mesela PKK’nin egemenlikçi, tekçi ve baskıcı resmine bakması gerekiyor mu?

Her gün “Bijî Reber Apo” diye slogan atan, Cemil Bayık’ın izni olmadan hareket edemeyen, her yaptığı önceden talimatla kendisine iletilen KNK başkalarına nasıl özgürlük perspektifi vermeye cesaret ede bilir? Rojava’nın kadınlara öncülük yaptığını söyleyenler Rojava’daki tek bir kadın yöneticinin Cemil Bayık’ın izni olmadan hareket edemediğini bilmiyorlar mı?

 Rojava’da tıpkı firavunlar sistemi gibi bir sistem olduğunu Cemil Bayık, Sabri Ok, Aldar Xalil; Mahmude Reş gibi bir sürü nemrut suratlı erkekten süzülen talimatlar olmadan Rojava’daki tek bir ne erkek ne kadın kadronun nefes alamayacağını herkes biliyor. Bunu en iyi KNK biliyor. Çünkü KNK hem kadınlar hem de erkekler tarafından sömürülüyor ve baskı altında tutuluyor. Mesela Nilüfer Koç adlı KNK kadrosu yıllardır KNK’yi PKK adına arkadan yönetiyor. KNK’nin sözde görünen eş başkanları bu kişinin izni olmadan tek bir açıklama bile yazamıyor.

 “Artık sizin Nilüfer Koç’un, Cemil Bayık’ın egemenliğinden kurtulma zamanınız gelmiştir. Artık sizin biraz bağımsız ve onurlu durma zamanınız gelmiştir” demek dışında KNK’ye verilecek başka cevap yoktur.

Diğer Haberler