İçinde milletvekillerinin de olduğu HDP heyeti Mahmur mülteci kampı ve Şengal’e ziyarette bulundu ve sonuç olarak HDP adına bir rapor yayınlandı. Yayınlanan rapor ve HDP heyetinin amaçları kamuoyunda pek ses getirmedi. Ayrıca rapora gereken çevreler tarafından gerekli cevaplar verilmedi oysa ki HDP raporu kendi içinde büyük tezatlıklar olduğu kadar tarafgirlik içeren ve objektif olmaktan uzak bir rapordu.
HDP heyetinin böylesi yüzeysel bir raporu yazması dışında aslında heyetin yaptığı ziyaretin amacı konusunda da belli çelişkiler bulunuyor.
HDP heyeti PKK yöneticileri ile görüşmeye mi gitti?
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Feleknas Uca, İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ve İzmir Milletvekili Murat Çepni’den oluşan bir heyet, 8-12 Şubat tarihleri arasında Şengal ilçesi ve Mahmur Kampı’na bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu gidişi Türkiye yanlısı birçok çevre manipüle etmeye çalıştı.
Gerçekte ise heyetin gidiş amacının, HDP’nin önümüzdeki dönem siyaseti, ittifaklar vb. konularda PKK yöneticileri ile bazı görüşmeler yapmak olduğu da gelen bilgiler arasında. Ayrıca heyetin Türkiye’den Bağdat’a geçerken Türkiye’deki bazı yönetici konumdaki PKK kadrolarını da beraber götürdüğü de belirtiliyor.
Gelen bilgelere göre, heyetin Bağdat’a indikten sonra Haşdi Şabi ve PKK tarafından organize edilmiş biçimde alındıkları Şengal ve Şengal’den Rojava’ya geçildiği ve burada Sabri Ok ve bazı kadın yöneticilerle de görüşme yapıldığı da iddia ediliyor. Heyetin bu görüşmeyi kamuoyundan gizli yapmak için halk ziyareti süsü verdiği düşünülüyor.
Raporlar neden yüzeysel
Öncelikle Kürtler ile ilgili iki önemli alana dönük raporun Türkçe olması ve basın açıklamasının Türkçe yapılması kendi içinde çelişkili bir durum. Heyetin konunun özüne yabancılığı da göstermek açısından önemli. Fakat konunun biçimi kadar özüne dönük de birçok yanlış bilgi ve yorum var. Bu nedenle raporda objektivizmden uzak bir tarafgirlik bulunuyor. Çünkü HDP heyeti gerçekten var olan durumu tespit etmek gibi bir amaçtan yola çıkmamış. HDP heyeti sadece PKK tarafından uzun yıllardır propaganda edilen söylemleri teyit etmiştir.
HDP’nin Şengal’de KDP rahatsızlığı
HDP raporunda Şengal’e büyük yer verilmiş. Raporda özellikle “BM’nin denetiminde KDP’ye bağlı kamplarda yaşamaya mecbur bırakılıyor. Toplamda 13 kamp bulunmaktadır. Şengal halkının beyanına göre; İnsanların kamplardan ayrılmaları engelleniyor, dini ve kültürel açıdan yoğun bir asimilasyon politikasına maruz bırakılıyorlar” ibaresi dikkat çekti.
Çünkü Ezidileri kamplarda kalmaya hiç kimse mecbur etmiyor. Halk kendi tercihi ile kamplarda kalıyor. Kürdistan Bölgesel Yönetimi Haziran 2020 tarihinden itibaren Şengal’e dönmeleri teşvik etmiştir. Şu an KDP milletvekili olan o zamanın Şengal kaymakami Mahma Xalîl Ezîdîlerîn Duhok’da yaşadığı kampları ve aileleri tek tek ziyaret ederek kampa geri dönüş çağrısı yapmıştır. (Rudaw https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/050720204) fakat giden aileler Şengal’deki güvenlik sorunu, PKK’nin çocukları savaşı adı altında alması, Haşdi Şabi birimlerinin Şengal merkezdeki varlığının verdiği rahatsızlık nedeni kamplara geri dönmüştür. Bu konuda birçok bağımsız kaynak da haber yapmıştır. Örneğin Kirkuk Now isimli site iki hafta içinde 237 kişinin geri döndüğünü belgelemiştir. (https://kirkuknow.com/tr/news/66160)
HDP’nin raporunda Kürdistan Bölgesi Göç ve Göçmenler Bakanlığına bağlı kampları KDP denetimindeki kamplar olarak tanıtması tamamen bilinçli bir tercihtir. PKK propagandası ile paraleldir.
HDP heyeti halkın temsilcilerini muhatap almadı
HDP heyeti böylesi durumu izah edecek bir rapor sunduğu halde sadece PKK’nin görevlendirdiği kişilerle görüşmüş, halkın gerçek temsilcilerini muhatap almamıştır.
Binlerce insanın yaşadığı Şengal’de Ekim ayında yapılan seçimde üç isim parlamentoya seçilmiştir. Bunlar Ezidiler için yıllarca mücadele etmiştir. İçlerinde Ezidi soykırımın dünyaya duyurmuş Viyan Daxil gibi isimlerde vardır. HDP heyeti bu halkın on binlerce oy verdiği vekilleri muhatap almamıştır. Kamplardaki insanları görmemiştir. Sadece geri planda PKK’nin kadroları tarafından idare edilen birkaç kurumu ve elit kişiyi görmüştür. Bu kişiler Şengal’in gerçek çıkarlarını değil PKK’nin siyasi ajandasının temsilini yapmıştır.
HDP Mahmur’da ne gördü?
HDP heyeti Mahmur içinde topu Kürdistan bölgesine atmış ve “Halk Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) kentlerine sokulmuyor” denmiştir. Fakat bu kararın alınmasına giden süreci, PKK’nin Mahmur kampını askeri bir kampa çevirdiği, BM’nin bile kampı terk ettiği hususları da HDP raporunda yer almamıştır. PKK’nin Mahmur kampının mülteci statüsünü düşürdüğünü hatta Mahmur halkının büyük bölümünün Erbil’deki Türkiye Konsolosluğu’na giderek Türk pasaportu aldıkları gibi hususlar da görmezden gelinmiştir.
Kısacası HDP heyetinin Mahmur, Şengal raporu olarak sunduğu rapor hakikati izah etmekten uzaktır. Hatta bu tür raporlar alanlardaki sorunları daha içinden çıkılmaz hale getirmektedir. Bu halkın sorunlarını açıklamak yerine örtmekte ve gerçek çözüm bulunmasını da engellemektedir. Ayrıca Kürdistan Bölgesel Yönetimini teşhir etmeyi amaçlamıştır. HDP’li vekillerin Türkiye’de ki Kürt sorunu ile ilgilenmesi, diğer Kürdistan parçalarındaki olayları manipüle etmesi kabul edilmemeli ve vekillerin PKK ajandasının bir parçası olması da teşhir edilmelidir.