Mervan Bedel’in hayatını kaybetmesi sonrası Ezidiler bir kez daha düşünmeli

Mervan Bedel’in hayatını kaybetmesi sonrası Ezidiler bir kez daha düşünmeli PKK; YBŞ, Irak; iran, Türkiye, Şengal, Ezidi, Çira TV

Türk devletine bağlı SiHA’lar dün Şengal’in Xanasor köyünde bir araca saldırdı ve araçta hayatını kaybeden kişinin Mervan Bedel Haci olduğu açıklandı. Mervan Bedel PKK’nin Şengal’de kurduğu örgütün eş başkanı. Mervan Bedel’in araçta ki iki çocuğu ise çok şükür ki kurtulmuş. Özellikle son bir yıldır reel siyasi koşulları fark edemeyen, ajitatif konuşmaları ile çok sıkça TV ekranlarında görüyorduk Mervan Bedel’i.  Büyük bir PKK savunucusu ve Kürdistan Bölgesi düşmanıydı. Konuşmalarında kullandığı kavramlar, sorunları ifade tarzı uzun zaman PKK okullarında eğitildiğini ortaya koyuyor.

Mervan Bedel’in son hafızamda kalan konuşması 3 Ekim tarihinde yaptığı konuşması. Bu konuşmada Irak seçimleri döneminde Şengal’e KDP adaylarının girmesinin engellenmesi ile ilgili bir konuşma yapmıştı. “KDP üs kurmak istiyor, Şengal direnecek, bizim kendi ordumuz var, kendimizi koruya biliriz, biz Irak’a bağlayız” anlamına gelecek sözler söylemişti.

Mervan Bedel’in siyasi fikirlerinin tümden yanlış olduğuna ve içinde bulunduğu hareketin bir anti-Kürdistani hareket olduğunu biliyorum.  Fakat hiçbir şekilde bu kişinin hayatını kaybetmesine sevinmeme ve sevinmemize yol açmaz. Bu bizim siyasi çizgimiz değil. Bizimle PKK arasındaki en büyük fark da burada. Biz nerede olursa olsun bir Kürdün sömürgecilerimiz tarafından öldürülmesine karşı çıkarız. Kürtleri kategorize ederek, bölmek, eksiltmek ve birbirine düşman yapmak bizim inandığımız yöntemde yoktur. Bu nedenle Mervan Bedel’in şahsına ve ömrüne dönük hiçbir kinimiz yoktur. Çünkü Mervan Bedel bir kurbandır. PKK’nin gizli ajandasının kurbanı olmuştur. Siyasi feraseti, derinliği, bilgisi Ezidiler için doğru olanı ve Ezidileri ölümden kurtaracak siyasi hattı tespit etmesine yetmemiş ve PKK’nin popüler ve sürükleyici aksiyonlarının peşine kapılmıştır.  Belki maddi çıkarlar, itibar görmek, kendini önemli biri hissetmek ve popüler olmanın peşinden sürüklenmiştir. Sonuç olarak ne olursa olsun kendisi dün hayatını kaybetmiş ve iki çocuk yetim kalmıştır. Üstelik de Ezidiler gibi hala travma altındaki bir toplum için bu çok fazladır. Fakat bu durumu durdurabilecek olan da yine kendileridir.

PKK’nin Şengal halkını tek tek kurban etmesine, artık Ezidiler dur demelidir. Ezidiler için en iyi yol Şengal’deki belirsiz durumun bitmesidir. Çünkü şimdiki hali ile Şengal Türkiye ve İran arasındaki bir iktidar savaşının sahasına dönüşmüştür ve daha da dönüşecektir. PKK bu oyunda İran’ı tutmuştur. Haşdi Şabi’nin Şengal’deki tek işi orda Şii çıkarlarını korumaktır. Ezidi halkı Şengal’in İran ve Türkiye’nin çıkar çatışma sahası olarak kullanmasını kaldıracak bir siyasal, askeri bir geleneğe sahip değildir. PKK sırf etrafındaki halkın duygularını okşamak için KDP, Peşmerge ve Kürdistan Bölgesi karşıtı açıklamalar yaptırıp kamuflaj kıyafeti giydiriyor, kadınları evlerden toplayıp çadır eylemi yaptırıyor, çocukları ve gençleri toplayıp asayiş önünde lümpen hareketler yaptırıyor. Fakat bunlar hiçbir şeydir. Bunlar sadece PKK’nin şovları ve popülist hareketleridir. Bunların hiçbiri Şengal halkının kendini savunacak gücü olduğu anlamına gelmez. İki tank, iki uçak ile Şengal yine tarumar olur. PKK’de bunu bekliyor. Şengal savaş alanı olsun, sivil insanlar ölsün, Rojava’daki güçlerini getirip Şengal’e yerleştirsin, oradan da her gün Kürdistan Bölgesine tehdit göndersin.

Peki benim sevgili Ezidi kardeşim sana soruyorum bunun sana ne faydası var? Sen kalkıp Abdullah Öcalan için çadır açıyorsun ne oluyor? Hiçbir şey. Mervan Bedel’de aynı şeyleri yapıyordu, ne oldu? Kendini bile kurtaramadı? Şimdi bir gurup fotoğraf çekip, kameralara konuşmayı seven, kızlı erkekli guruplarda eğlenen gençler mi Şengal’in kaderini belirleyecek? Bu gençler kendi hayatlarının sorumluluğunu alamıyor. Çıra TV’de bir klipi yayınlanırsa Ezidiler kurtulur sanıyor. Yok böyle bir şey. Ezidiler Türkiye ve İran arasındaki bölgesel çatışmanın kurbanı yapılmak isteniyor.

Mervan Bedel bir kurbandı, PKK intikamını alacam diyerek Seîd Hesen’in yerine getirmişti. Şimdi birini de Mervan’ın yerine getirir. Bu zincir uzar Ezidiler bir bakar ki yine yurtsuz yuvasız kalmışlar. PKK gerçeği Şengal’deki toplumdan gizliyor.  PKK yöneticileri Sozdar Avestası şusu busu yarın çeker Tahran’a gider, Şam’a gider. Ezidilerin ileri gelenleri, siyasetçileri, kanaat önderleri Ezidi halkını bu savaştan korumalı. Şengal’in statüsü, Ezidilerin kaderi bir avuç gencin heyecanı ile PKK’nin gizli İran ajandasına kurban edilemez. Mervan Bedel meselesinden Ezidilerin çıkarması gereken sonuç budur.

Diğer Haberler