PKK’den Xidircice köyünde şehit düşen 10 Peşmerge’ye hakaret

PKK’den Xidircice köyünde şehit düşen 10 Peşmerge’ye hakaret Xidircice Mahmur, Karaçox, ANF, Özgür Politika, Cemil Bayık, PKK medyası, Roj News, Seyit Evran, Haşdi Şabi, Irak

2 Kasım gecesi IŞİD teröristlerinin Mahmur idaresi sınırlarındaki Karaçox dağı yamacındaki Xidircice köyünde IŞİD teröristlerinin saldırısı sonucu 10 Peşmerge ve üç sivil şehit düşmüştü. Olay Kürdistan’da infial yarattı. Kürdistan Bölgesinin tüm yönetim kademesi ve Peşmerge güçleri olayı yakından takip ederek olay yerini ve yaralıları ziyaret etmiş, güvenliğin en üst düzeye çıkarılması için kararlar almıştı.

Xidircice köyü saldırısına da ABD, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden de büyük bir tepki gelmiş olay kınanmıştı. Olayı kendine propaganda malzemesi yaparak rant elde etmeye çalışan tek güç ise PKK oldu.

PKK medyası olayı kendisi için Peşmergeleri ve Kürdistan Bölgesini karalamanın ve dezenformasyon yaymanın kapısı olarak kullandı.

PKK medyasında Peşmergeler Soranca Şehit, Türkçe ölü

PKK medyası olayı her hitap ettiği kitleye göre ayrı versiyonlarla haber yaptı. Güney Kürdistan halkının Peşmerge hassasiyetini bildiği için Süleymaniye’de yayın yapan PKK’nin RojNews adlı yayın organı Soranca bölümünde Peşmergeler için “zorunlu olarak” şehit demek zorunda kaldı.
Aynı sitenin Türkçe ve Kurmanci bölümünde ise Peşmergeler için öldüler dendi.  RojNews’in Türkçe bölümünü PKK kadrosu Seyit Evran isimli kadrosu yönetiyor. Seyit Evran Kürdistan Bölgesi karşıtı haberleri ile tanınan biri. Haşdi Şabi’nin etkili olduğu Kerkük, Xurmatu gibi alanları gezerek haberler yapıyor.

PKK’nin Irak sevici basın kadrosu Seyit Evran

Kerkük’ün işgal edildiği 16 Ekim günü de Seyit Evran Haşdi Şabi içinde haberler yapıyordu. Yaptığı haberleri ile “Irak ve Haşdi Şabi sevici” olan Seyit Evran ırak yönetimine pek çok kez önerilerde yaptı. Bu önerilerden biri de 2018 yılı Kasım ayında Mesut Barzani’nin Bağdat ziyareti sırasında yapılmıştı. Seyit Evran Kürdistan Bağımsızlık Referandumu nedeni ile Mesut Barzani’ni hakkında tutuklama kararı bulunduğu ve neden Bağdat’ta tutuklanmadığı bu durumun Irak’ın geleceğini tehlikeye attığı haberi idi. Bir Kürt liderin tutuklanması için Bağdat’a öneri yapan Seyit Evran’ın Irak seviciliği böylelikle gözler önüne serildi.

Seyit Evran işin görünen kısmı. PKK’nin Kürdistan sevgisizliği ve anti-yurtsever medya kadrosunun sadece deşifre olmuş yüzlerinden biri.

Ölümden rant devşiren Özgür Politika

PKK medyasının temeli olan ANF ise olayı ilk gece verdiği haber dışında hiç görmedi. Şehit düşen 13 Kürdün hikayesi ANF’ye Türkiye haberleri kadar çekici gelmedi.

Avrupa’da yayın yapan Özgür Politika gazetesi ve medya organları ise olayı daha ince işlemek istediler.

Özgür Politika gazetesi Xidircice köyünde yaşanan olayı masa başı bir tiyatro ile yazdı. Özgür Politika’nın masa başı provokatör medya çalışanı olayda Peşmerge’leri “korkak ve kaçmış” olmakla itham etmeye çalıştı. Buna göre IŞİD Peşmergeler’e saldırmış, Peşmergeler kaçmış ve halk Peşmergeler’i korumak için çatışmış ve PKK’ye göre “ölmüşlerdi”. Yani IŞİD’in suçu yoktu. Suçlu Peşmergeydi.

Oysa ki olayın yaşandığı Xidircice köyünde üç çocuğunu şehit veren annenin söyledikleri bile olayı anlatmaya yetiyordu. Üç şehidin annesi “Şêrê Jin” Beyan Osman bile yaptığı açıklamada ilk saldırının evlerine yapıldığını ve Peşmerge’nin onları korumaya geldiğini belirtmişti. Kaldı ki ilk olarak 3 Peşmerge şehit düşmüş. Diğer 7 Peşmerge ise olaya müdahale etmeye gitmek isterken döşenmiş tuzağın patlaması ile hayatını kaybetmişti.

Peşmerge savaşamazdı, kaçmıştı. PKK aynı haberi kendi medyasının İngilizce yayın yapan bölümlerinde tercüme ederek Peşmerge’yi karalamak istedi.

Özgür Politika Cemil Bayık’ın izinde

PKK’nin Peşmerge savaşamaz, tek savaşa bilen Kürt örgüt biziz söylemi yeni değil. IŞİD’in Kürdistan Bölgesini işgal etmek istediği dönemde şehit düşen 1200 Peşmerge, Haşdi Şabi’nin işgal etmek istediği dönemde 100’e yakın Peşmerge’nin şehit düştüğü ve topraklarını savunduğu dönemde bile PKK anti-Peşmerge anti-Kürdistan tutumunu devam ettirmişti.

Cemil Bayık 22 Ağustos 2014 tarihinde de Alman Frankfurter Allgemeine gazetesine verdiği röportajda “Peşmerge sırf Batı devletleri kendisine silah versin diye binlerce Ezidi’nin ölmesine göz yumdu. Peşmerge savaşamaz, Peşmerge’ye gidecek silahlar IŞİD’in eline geçer” demişti. O tarihten bu yana PKK bu algıyı yaratmak için medyada bir algı bombardımanı yapıyor.

Ölümden rant devşirmek ihanettir

PKK’nin ölümler üzerinden siyasi rant yapmaya çalışıyor. Kürdistan’ın bir yerinde Kürt çocukları ölüyorsa ve bir parti bu gençleri düşmanı olarak görüp “acaba bu ölümden elime ne çıkar geçer” diye ellerini ovuşturarak rant devşirmeye çalışıyorsa orada bir ihanet vardır. Kürt gençlerinin ölümünde gerçekten iyi niyetli yorumlar yapılır ve varsa eleştiri söylenir. Fakat aileleri, çoluk çocukları olan Peşmergeler’in varlıklarını, mücadelelerini, emeklerini karalamak öncelikle o Peşmergelere yapılan ihanettir, hakarettir.  Daha cenazeler yerdeyken, daha toprağa düşen kan kurmamışken olayı yalan yanlış yazmak, Peşmerge’yi karalamaya çalışıp, dökülen kanın üzerinden çıkar sağlamaya çalışmak Kürt ulusuna, Kürt halkına yapılan bir ihanettir. PKK bu ihaneti ise kendi medyası yolu ile örgütlemektedir.

Diğer Haberler