Başbakan Barzani’den çok önemli Rojava ve Irak’ta Kürtler değerlendirmesi

Başbakan Barzani'den çok önemli Rojava ve Irak'ta Kürtler değerlendirmesi

Başbakan Mesrur Barzani, Duhok Amerikan-Kürdistan Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Ortadoğu Barışı ve Güvenliği Forumu’nda konuştu. Başbakan Barzani konuşmasında Rojava, Irak ve Kürtler gibi çok önemli konularda değerlendirmeler yaptı.

EKONOMİ

Kürdistan Bölgesi’nin ekonomik durumunu değerlendiren Başbakan, hükümet olarak 100 binden fazla kişiye istihdam sağladıklarını ifade etti.

Kürdistan Bölgesi’nin Irak bütçesindeki yüzde 17’lik payını hiçbir zaman alamadığını dile getiren Başbakan, “DAİŞ’le büyük bir savaş verdik ve yüksek maliyeti oldu. Buna karşılık Bağdat’tan 1 dinar bile almadık. Kürdistan Bölgesi en iyi durumda bile bütçeden yüzde 13’lük payını alamamıştır” dedi.

Hükümet ve halk birbirini tamamladığının altını çizen Başbakan, halkın da Kürdistan’ın ekonomisinin iyileşmesi için yardımcı olması gerektiğini vurguladı.

Birçok ülkeden insanlar Kürdistan Bölgesi’nde iş imkanı bulduğunu belirten Başbakan, yabancı şirketleri, Kürdistan Bölgesi’nde yatırım yapmaları için teşvik ettiklerini kaydetti.

ROJAVA’NIN DURUMU

Türkiye’nin Rojava’ya yönelik olası bir operasyonuyla ilgili bir soruya Başbakan, “Hiçbir askeri operasyon ve saldırıyı desteklemiyoruz” dedi.

Rojavalılara ellerinden gelen yardımı yaptıklarının altını çizen Başbakan, Kürdistan Bölgesi’ne gelen Rojavalıların dönmediğini söyledi.

Rojavalıların PKK’yle bağlarını koparması gerektiğini ifade eden Başbakan, “Rojava yönetimi PKK’yle bağını koparırsa, Türkiye’nin de onlara karşı hassasiyetleri azalır. Rojavalılar yardım ve daha iyi bir gelecek istiyorlarsa PKK’yle bağlarını koparmalıdır” diye konuştu.

Başbakan, “Türkiye yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde, Kürtlerle sorunlarının olmadığını, PKK’yle sorunları olduğunu söylüyorlar” değerlendirmesinde bulundu ve ekledi: “Suriye’de istikrar ve güvenin hakim olmasını isteriz. Çünkü bu doğrudan Irak’ı etkiliyor.”

“ZORUNLU OLARAK IRAKLIYIM AMA BEN BİR KÜRT’ÜM”

Kürdistan Bölgesi Irak ilişkilerine de değinen Başbakan Mesrur Barzani “Zorunlu olarak resmiyette Iraklıyım ancak Iraklı olmazdan evvel ben Kürt’üm” dedi.

“Irak, bileşenlerin talepleri göz önünde bulundurulmadan kurulmuştur” diyen Başbakan, söyle devam etti:

“Irak bir ulus tanımı değildir. Irak’taki bileşenler farklıdır. Irak, harita üzerinde sınırları çizilen bir devlettir. Evet, ben resmi olarak Irak vatandaşıyım ve zorunlu olarak Irak’ta yaşıyorum ama ben Kürt’üm.”

Kürdistan’ın geçmişte bölündüğünü ve diğer uluslarla birlikte yaşam için çalışılması gerektiğini söyleyen Başbakan, “Bize meşru olan siyasi haklar, diğer bileşenlerimiz için de meşru olmalıdır. Kürdistan halkına karşı bir kez daha güç kullanılmasına asla müsaade edilmemelidir” şeklinde konuştu.

ABD’NİN ÇEKİLMESİ

ABD’nin Ortadoğu’ndan çekilmesine de değinen Başbakan, “ABD’nin Ortadoğu’dan çekilmesi, diğer güçlerin bölgeye girmesine yol açar” dedi.

ABD’nin denklemde kalması gerektiğini belirten Başbakan, “Irak’ın kendi ayakları üzerinde durabilmesi için ABD’nin tekrar denklemde yer alması lazım” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi’ne yardımlarından dolayı ABD’ye teşekkür eden Başbakan, “ABD’nin Kürdistan Bölgesi halkına yönelik çaba ve yardımlarını takdir ediyoruz. ABD bir dost olarak Kürdistan Bölgesi’nde birçok alanda rol alabilir” değerlendirmesinde bulundu.

GÖÇMEN SORUNU 

“Belarus sınırındaki göçmenlerle ilgili yanlış bilgiler paylaşılıyor” diyen Başbakan, “Büyük bölümü turist gibi seyahat ederek oraya gitmiştir. Haklarında bir yasak söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

Ortada siyasi hesapların da olduğunu vurgulayan Başbakan, “O sınırda bulunan insanlar, özellikle de çocuklar, siyasi bir hesaplaşmanın bedelini ödüyor. Göçmenlerin bir kısmı bazı çevrelerce istismar edilerek götürülmüştür” şeklinde konuştu.

“Göçmenler kaçakçılar şebekesi ve insan tüccarları tarafından oraya atılmıştır” ifadelerini kullanan Başbakan, Kürdistan Bölgesi’nde huzurun hakim olduğunu ve bileşenlerin güvende olduğunu vurguladı.

Diğer Haberler