Şengal’de seçim sonuçlarını anlamak ve Ezidiler ne istiyor?

Şengal’de seçim sonuçlarını anlamak ve Ezidiler ne istiyor?

Irak seçimlerinin resmi olmayan sonuçları açıklanıyor. Kesin sonuçlar iki üç gün içinde açıklanacak.  Fakat genel hatları ile seçimin sonuçları ortaya çıktı. En çok merak edilen yerlerden biri de Şengal’deki seçim sonuçlarıydı. Sonuçlar ise oldukça şaşırtıcıydı. PKK’nin Haşdi Şabi ile beraber kontrol ettiği Şengal’i de kapsayan seçim bölgesinde KDP listesinden aday olan dört adaylar ezici oy çoğunluğu ile seçildi. Bu sonuç Şengal’in şu an içinde bulunduğu durum ve geleceği açısından önemli bir veri oldu.

PKK’nin seçim yatırımları ve hesapları

Şengal’de PKK’nin kurduğu PADE (Partiye Azadiya Demokrasi a Ezidiyan)’ın bir adayı vardı. PKK bu adayın kazanması için bölgedeki Araplar ve Haşdi Şabi ile bir ittifak oluşturmuştu. Ayrıca göç etmiş Ezidiler adına sahte seçim kartları yapıldığı da biliniyor. PKK bu seçim kartlarını Şengal’deki kadrolarına dağıtmış ayrıca Rojava’dan da küçük bir gurubu getirerek oy kullanmalarını sağlamıştı. Şengal’deki seçim PKK için hayatiydi. Çünkü bir vekilin çıkması durumunda Şengal’de PKK’nin “özerk yönetim” adındaki birimini meşru gösterecek ve Şengal’in Kürdistan’dan kopma süreci hızlanacak, en azından sürekli bu biçimde askıda kalacaktı. Bunun için Haşdi Şabi de seçim hileleri ve sahte seçmen kartları için destek vermişti.

Buna PKK adayının oyunun düşüklüğü büyük bir hezimet anlamı taşıyor. ( Bu yazı yazılırken PKK adayının oyu henüz 1000 civarındaydı)

PKK bu hezimetini gizlemek için hilelerden, halka baskıdan söz etti ve nihayetinde seçim sonuçlarının “meşru olmadığını” söyledi. Tüm Irak’ın tanıdığı, tüm dünyanın tanıdığı ve hesabını kitabını buna göre yaptığı bir seçim sonucunu PKK ve onun paravan örgütü “Şengal Özerk yönetimi” tarafından meşru bulunmamıştı. Hiçbir meşruiyeti ve hukuku olmayan bir yapı seçimi meşru bulmuyordu.

Oysa ki seçimin ortaya çıkardığı gerçek şudur: Şengal’de PKK adına açıklama yapan guruplar, örgütler hepsi paravandır. Sadece PKK’nin Şengal’deki varlığını gizlemek içindi. Şengal halkı PKK’nin yanında değildi. Şengal halkı PKK’yi ve kurumlarına kendine, kendini bu kurumlara ait görmüyor. Şengal halkı PKK’yı kalıcı bir örgüt olarak da görmüyor.

PKK’’nin Şengal’de bir kitlesi yok. Yanında bazı aileler var. Bu ailelerin gençleri YBŞ saflarında maaşlı olarak askerlik yapıyor. Ailelerde PKK’nin yanında hareket ediyor. Yani sayı olarak küçük, yapı olarak marjinal ve görece istikrarsız bir küçük aileler topluluğu. Şengal’deki eylemeler açıklamaların hepsi bu aileler gurubu tarafından yapılıyor. PKK,  Kuzeyli ve Rojavalı kendi kadrolarıyla arkadan işleri yürütüyor. Kendi küçük aile gurubunu da portatif ve mobil bir yapı olarak kullanıyor. Oradan oraya, o eylemden o eyleme götürüyor. Sayısı normalde de bini bile geçmeyen bir guruptur.

Takke düştü kel göründü

Seçimler işte bu gerçekleri açığa çıkardı. İbni Haldun der ki “Rakamların hakikati izah ettiği yerde hurafaye gerek yoktur”. Şengal’de rakamlar hakikati izah etmiştir. Hakikat şudur.
PKK’nin iki yıldır Şengal’e girmesine izin vermediği Şengal’in resmi kaymakamı Mahma Xalil aday olmuştur. PKK aday olarak bile Şengal’e girmesine izin vermemiş. Oy kullanma hakkı bile olmayan çoluk çocuğu yoluna yatırmıştır. Ama o Mahma Xalil 16 bine yakın oy almıştır.  PKK’nin oy oranı Mahma Xalil’in tek başına aldığı oyun ­­onda biri bile olmadı. İşte gerçek bu sayıdadır. Hurafeye gerek yoktur. Şengal halkı Mahma Xalil’i kendi temsicisi görmüştür.

PKK, Viyan Daxili, Şengal’in öz be öz kızını hain ilan etti, Şengal’i işgal etmeye geldiler dedi, kendi kutsal mekanı Şerefdin türbesine girmesine izin vermedi. Ama Viyan Daxil seçim için girmesine izin verilmeyen Şengal’de 10 bin oy aldı. Sayı ortada hurafeye gerek yok. Şengal halkı bir kadın olarak Viyan Daxil’i kendi temsilcisi gördü.

Demek neymiş; takke düştü ve  kel göründü. PKK’nin Şengal gösterisi sona erdi. PKK’nin Şengal’deki kurumları ve varlığı meşru değildir. Şengal halkı PKK’yi veto etmiştir.  PKK Şengal’de meşru olmayan işgalci bir güçtür.

PKK’nin Şengal için söylediği her şeyin tersi çıkmıştır. PKK “Şengal halkı; Irak’a bağlanmak isityor” dedi. Oysaki Şengal halkı hiçbir Arap partisine oy vermedi. Şengal halkı Kürdistan’ı istedi. PKK “Şengal halkı PDK’yi asla istemiyor, işgalci görüyor” dedi. Oysaki Şengal halkının sandığından, üstelik PKK denetiminde oy kullanılan, sandıklardan tüm adaylar PDK’ye çıktı.

Demek neymiş; Şengal Kürdistanmış.

Demek neymiş; Şengal meselesi Kürdistan içinde çözülmeliymiş.

Demek ki neymiş; Şengal halkı PKK’yi kurtarıcı bir güç olarak görmüyormuş.

Demek ki 10 Ekim seçimleri Şengal gerçeğini gün yüzüne çıkarmıştır. PKK Şengal için bir işgalci güçtür. PKK, Şengal halkını daha fazla rüsva etmeden seçim sonucunu doğru okuyup geri çekilmelidir. Ya da PKK’nin her gün Ezidi çocuklarını kaçırılıp Kandil’e, Gare’ye götürülmesine, Şengal hakını Şii hillalın geleceği için yollara dökmesine izin verilmemelidir. PKK’nin Şengal’den çıkmasının veya çıkarılmasının zamanı gelmiştir.

Diğer Haberler