Haşdi Şabi ve PKK’nin Kürtler için tehlikeli ortak askeri tatbikatı sona erdi

Haşdi Şabi ve PKK’nin Kürtler için tehlikeli ortak askeri tatbikatı sona erdi Şengal, Ezidi, İran Şii, Irak, Erbil Dron saldırısı, Irak

İran’a icazetli Şii Haşdi Şabi milisleri ile PKK’ye bağlı YBŞ güçlerinin Ezidi Kürtlerin yaşadığı Şengal’deki ortak tatbikatı sona erdi.

Tatbikat mı siyasal gövde gösterisi mi?

Şii milis gücü Haşdi Şabi ve YBŞ güçleri 23 Eylül’den bu yana Şengal’de askeri bir hareketlilik içindeler. Hareketliliğin amacına dönük her iki tarafın basınında da  “IŞİD’e karşı mücadele ve Irak seçimlerinin başarılı sonuçlanması için alınan güvenlik tedbirleri” olarak gösteriliyor. Oysaki ki alanda zaten IŞİD’e bağlı bir her hangi bir hareketlilik yok. Seçimde dağlık alanda yapılmıyor. Bu nedenle operasyon adı altında yapılan tatbikatın daha çok gövde gösterisi olduğu ve askeri beraberliği meşrulatırmak olduğu kabul ediliyor.

Şii milis gücü Haşdi Şabi ve PKK arasında 2014 yılından bu yana siyasi ve askeri bir ittifak var. Her iki tarafta Şengal’in İran’ın şii hilal projesine göre Kürdistan Bölgesinden kopmasını esas alıyor. Ayrıca her iki tarafta Şengal’de durumun normalleştirmesine dönük olarak Bağdat ve Erbil hükümetlerinin BM garantörlüğünde imzaladığı Şengal anlaşmasını engellemek için güç birliği yaptığı biliniyor.

YBŞ’nin Haşdi Şabi’nin 80’inci tümenine dahil olma süreci

PKK bu anlaşmadan sonra Rojava’dan iki taburu daha Şengal’le kaydırdı. Ayrıca tüm PKK’ye bağlı YBŞ güçleri Haşdi Şabi’nin 80’inci birliklerine resmi olarak katıldı. PKK tarafından kurulan YBŞ güçleri 2015 yılından bu yana Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin bir kolu olarak maaş alıyordu. Fakat siyasi nedenler ve özellikle de Kürt halkının tepkisi nedeni ile ittifakını gizli biçimde yürütüyordu.
Kürt düşmanı Haşdi Şabi

Radikal Şii inancının bir parçası olan Haşdi Şabi güçleri her fırsatta Kürdistan Bölgesini tehdit ediyordu. Özellikle de son bir yıldır Erbil’i hedef alan dron saldırıları yapılıyor. Haşdi Şabi güçleri Kürdistan Bölgesinin resmi statüsünün ortadan kaldırılmasını her fırsatta dile getiriyor.
Haşdi Şabi gücü genel olarak IŞİD’in Şii versiyonu olarak biliniyor. IŞİD’in Kürtleri hedef alan düşüncelerinin bir benzeri Şii inancı adı altında yürütüyor.

PKK Erbil saldırılarının bir parçası olmuyor mu?

Kürdistan düşmanı Haşdi Şabi ile ittifak yapan PKK güçleri aslında  Kürdistan’a yapılan tüm saldırılara da bu biçimde ortak olduğunu gösteriyor. Haşdi Şabi ve PKK arasındaki ortaklık Kürdistan Bölgesi karşıtlığı ve İran ajandasının başarısı üzerine kurulmuş bir ortaklık. İran ve Irak içindeki Şii kanadın bir bölümü PKK’yi Irak’ta resmi ikame etmek ve meşrulaştırmak için her yolu deniyor. Bu yollardan en belirgini ise askeri ortaklık yolu. Bunun merkezi ise Kerkük- Mahmur ve Musul-Şengal hattında yürütülüyor.

PKK yöneticileri Kandil ve Behdinan hattından, Haşdi Şabi yöneticileri ise Basra ve Bağdat’tan Kürdistan Bölgesini tehdit ediyor. Her iki tarafta askeri olarak saldırıda bulunmak tehdidinde bulunuyor.

PKK medyası bu tatbikatı medyasında çok işlemedi. Çünkü operasyonun iki güç arasındaki Irak’taki anti-Kürt ittifakını deşifre eden önemli bir delil olarak kabul ediliyor. Siyasi gözlemciler PKK’nin Kürdistan Bölgesine saldıracak bir Haşdi Şabi ile ortak hareket edeceğini belirtiyor.

Şengal’de 5 gündür Haşdi Şabi ve PKK’nin ortak operasyonu bu çerçeveden bakınca Kürtler için zararlı bir adım.

Diğer Haberler