PKK saflarındaki IŞİD’liler

PKK saflarındaki IŞİD’liler El Nusra, YPG, YBŞ, Şengal, Barzani, Şengal'i kurtarma operasyonu,

Dünün İŞİD’lileri bu günün PKK’lileri

Irak ve Şengal hattında geçmişte terör örgütü IŞİD saflarında yer alan bazı kişilerin PKK’nin seksiyon örgütleri YPG ve YBŞ saflarında yer aldıkları öğrenildi.  Bu kişilerin IŞİD’den PKK’ye nasıl geldikleri, gelince hesap verip vermedikleri gibi birçok soru ise kafaları karıştırıyor. Çünkü bu kişilerin birçoğu Şengal gibi olaylarda yer almış kişiler.

Yerel halkın özellikle de Şengal’deki Ezidi halkın talebi üzerine Darka Mazi ekibi IŞİD üyesi iken birden bire PKK’li olan kişileri araştırdı. 100’e yakın isim sadece ekibimiz tarafından tespit edildi. Bu kişiler Şengal’de veya Rojava’da görev yapıyor. Geçtiğimiz yıl PKK ve Haşdi Şabi’nin Bağdat ve Erbil hükümetlerinin Şengal’i yeniden yapılandırma anlaşmasına karşı çıkmıştı. PKK o dönem Rojava’dan iki tabur getirerek Şengal’e yerleştirdi. Bu güçlerin içinde pek çok Arap’da bulunuyordu. Daha önce Irak’dan Suriye’ye geçerek IŞİD’le ilişkilerini gizleyen pek çok kişi de YPG saflarına geçmişti. Bu kişiler bu taburlar içinde Şengal’e geri gönderildi.

Yaptığımız araştırmalarda bu kişilerin büyük çoğunluğunun da kontrol noktası, asayiş vb. kurumlarda yer aldığı ve emirleri altında Kürtlerin de olduğunu gördük.

Zeda aşireti üyesi beş IŞİD’li şimdi YBŞ’nin Şengal’de kontrol noktasında görevli

Zeda üyesi olan Mihsin Ali Muslih, Xamîs Alî Muslih, Hasan Alî Muslih, Qahtan Mihemed Muslih û Adnan Mihemed Muslih”  isimli kişiler bir zaman IŞİD üyesi idi. Bu kişiler Meydan köyünde yaşıyorlardı. 2014 yılında IŞİD çetelerine katıldılar. Ezidi köylerini talan eden guruplarda yer aldılar. Şengal’in Mesut Barzani tarafından yönetilen operasyonla kurtarılmasından sonra Rojava’ya geçtiler ve oradaki kamplarda kaldılar. Daha sonra da orada YPG saflarına katıldılar. Geçtiğimiz yıl PKK ve Haşdi Şabi’nin Şengal anlaşmasına karşı açık ortak tavır alması ve ortak birlikler kurmasından sonra bu kişiler Şengal dağı yakınlarındaki Şilo kontrol noktasında YBŞ’ye bağlı güçler içinde yer aldılar.

Eski IŞİD’li yeni PKK’li başka bir isim ise Ahmed Xizir Ahmed Alî. Daha çok  “Ahmed Xizir Silêman – Ahmed Mela – Ahmed Almûla” isimlerini kullanıyor. Bu kişi geçmişte IŞİD’in istihbarat biriminde yer almış biri. Zaten IŞİD Musul’u ele geçirmeden öncede Musul’da Irak polis güçleri içinde çalışıyor. Bu kişide IŞİD’in Musul ve Şengal işgalinde görev almış biri. Pek çok istihbari bilgi vermiş. Pratik sahada da görev almış. Şu anda ise PKK saflarında ve Zekor kod adını kullanıyor.

73’üncü fermanın merkezi  Sinune köyündeki Araplar şimdi PKK’de

Kaynaklarımızın verdiği ve teyit ettiğimiz isimler arasında çok ilginç olaylarda var. Bunlardan biri de Sinune köyündeki eski IŞİD’lilerin şu anda PKK saflarında olanları. Sinune köyü 3 Ağustos Ezidi katliamında merkez konumundaydı. Köyün içindeki Araplar Ezidilere gitmeyin sizi koruruz demiş, Ezidiler bunu için köyü terk etmemişti. Fakat ertesi gün olay tam tersi bir duruma geldi. Gitmeyin diyen Araplar bu insanları katletti. Kadınlar esir pazarlarına götürüldü. İşte o köydeki IŞİD’li Araplar’da şu anda PKK’nin Şengal’deki seksiyon örgütü YBŞ ile çalışıyor. Bu isimlerden Darka Mazi’nin teyit ettikleri şunlar: “Alî Hemîd Ahmed Ibrahîm, Hiza Agle Mihemed Şarqî, Hindî Ahmed Şarqî, Mihemed Casim Mihemed Şarqî, Êfuk Qasim Ziku, Hibe Farhan Qasim Ziku, Alî Asil Xalif Alraşdî û Yasir Mahîdî Îyade Zahir”.

Yaptığımız araştırmalarda bu kişilerin IŞİD’li oldukları ve Ezidi Kürtlerin katliamına katıldıklarının netleştiği için Kürdistan Anti-Terör güçleri tarafından haklarında tutuklama kararı olduğu öğrenildi.

Amaç sayısal üstünlük mü?

Tespit edilen isimler arasında IŞİD militanı olduğuna hiç kuşku götürmeyen onlarca isim var. Yerel halk PKK’nin bunu sayısal üstünlük sağlamak olduğunu şu an ki hali ile Ezidiler’in Şengal’de neredeyse azınlığa düştüğünü söylüyor. Bu durum başlı başına PKK’nin Şengal amacının Ezidi halkı olduğunu ortaya koyan bir durum. Yoksa hiç hesap sormadan, ilkesiz bir biçimde İŞİD’lilere bu biçimde kendi saflarında özellikle de Şengal’de yer vermezdi. PKK şu anda Şengal’de Şiiler, Sünni Araplar’ı Ezidilerden daha fazla konumlandırmış durumda. Bu aslında PKK’nin Şengal demografisini değiştirmesini de getiriyor. Normalde araplar ve Kürtler iç içe yaşasa bile herkes kendi toplumu içindeydi. Bu hali ile aslında PKK siyasi Araplar, Şiiler ve Ezidi Kürtleri iç içe geçirerek Ezidi Kürtlerin asimilasyonuna hizmet ediyor.
Bu durum Ezidiler için en büyük ferman olur.

DAİŞ savaşçısı iken PKK asayişi olanlar

Yaptığımız araştırmalarda karşılaştığımız pek çok olay ve isim oldu. Araştırmanın kantıları olarak bazı isimleri ve haklarındaki bilgileri belirtecek olursak:

Mehmet Mela Al-Semawi; Um Zibyan-Baac köyünden o da IŞİD’den PKK’ye transfer olan isimlerden. Şu anda Sinune’de kalıyor.

Sabah Xilîf Ubayd Al-Bicarî; Hesawîk-Sinonê köyünden, IŞİD saflarında yer aldığına dair belgeler var. Hiçbir hesap vermeden şu anda da Hesawik bölgesindeki PKK güçleri içinde yer alıyor.

Casim Mihemed Ahmed; Daha çok  “Casim Mihemedok” ismi ile tanınıyor. Şu anda ise PKK’de Polat kod adını kullanıyor. Sinone’ye bağlı El Hesro köyünden. Musul ve Şengal işgal edilmeden önce IŞİD çetelerine katılmış. Şengal’in Mesut Barzani’nin yönetiği operasyonla 13 Kasım 2015 tarihinde kurtarılmasından sonra Rojava ve Suriye’ye gitmiş. YPG saflarına katılmış ve şimdi de YBŞ’de yer almış. Polat Irak Ulusal Asayiş güçleri tarafından da Terör suçlarından dolayı aranıyor.

El Nusra’cı da var

Saûd Silêman Al-Sinusi adlı kişi Til Koçer’e bağlı Biralhlo köyünden. Eski El Nusra Cephesi üyesi. Şimdi PKK ile beraber ticaret yapıyor. Suriye ve İran arası kaçak mal getirip götürüyor. PKK Gümrüğü ile koordineli çalıştığı konusunda bölge halkının kuşkusu yok

IŞİD’in şöförü

Ehmed Esed Xelef Al-Raşidî,  2014 yılından önce de IŞİD ile çalışmış. 2014 yılıda ise IŞİD’in şoförlüğünü yapıyor. Şu anda ise ailesi ile beraber Rojava’da yaşıyor. YPG’nin temel ilişki ağlarından biri. YPG’nin has adamı olarak tanınıyor. Al Raşidi’de Suriye ve Irak arasında kaçakçılık yapanlardan.

PKK’nin bu kimin elinin kimin cebinde olduğu belli olmayan ilişkileri Kürt davasını, Kürt toplumunu yozlaştıran önemli bir husus. Bu durumun Kürtler üzerindeki olumsuz etkisi daha çok teşhir edilmeli.

Darka Mazi ekibi olarak tespit ettiğimiz isimlerin tümünü tek tek izah etmeyi gerekli görmedik fakat bu isimlerin bir biçimde deşifre olması içinde tespit edebildiğimiz isimlerin tümünü yayınlıyoruz.

1- Welîd Ebdulmacîd Farhan Hisên, “köyü Baac

2- Seyf Mihemed Xelef Ebo, aşireti Raşidî, “ köyü Bêrqasim-Sinonê”.

3- Ala Hisên Xalib Qutib, aşireti Şerabî, “köyü Zeku-Sinonê”.

4- Sifok Qasim Zeku Xelef, aşireti Şerabî, “köyü Zeku-Sinonê”.

5- Ahmed Xizir Ahmed Alî, aşireti Sebawî, “köyü Um Elizubyan-Baac”.

6- Mihemed Gizob Salih, aşireti Şerabî, “köyü Bêrcarî-Sinonê”.

7- Xizir Salih Qitib, aşireti Şerabî, “köyü Zeku-Sinonê”.

8- Semîr Alî Îbrahîm Şerqî, aşireti Şerabî, “köyü Bêrcarî-Sinonê”.

9- Hadî Fewaz Ebd Mihemed, aşireti Şerabî, “köyü Bêrcarî-Sinonê”.

10- Alî Abdullah Salih, aşireti Şerabî, “köyü Bêrcarî-Sinonê”.

11- Casim Mihemed Ahmed Alî, aşireti Şerabî, “köyü Bêrcarî-Sinonê”.

12- Ahmed Xizir, aşireti Şerabî, “Sûriyê”.

13- Casim Selîm Time, “Selahedîn’de yaşıyor”.

14- Ahmed Esl Xelef, aşireti Raşidî, “köyü Bêrcarî-Sinonê”.

15- Casim Bircis Soyan, aşireti Fedaxî, “köyü um Zibyan-Sinonê”.

16- Tîsîr Mihîdî Yade, aşireti Raşidî, “köyü Bêrqasim-Sinonê”.

17- Abdulla Al-Qitmîr, aşireti Sebawî, “şêniyê Qamişlo-Rojava Kurdistanê”.

18- Ahmed Xemîs Mihemed Xelef, aşireti Şerabî, “köyü Buse-Rabîe”.

19- Sed Mihemed Zeku Xelef, aşireti Şerabî, “köyü Zeku-Sinonê”.

20- Mihemed Alî Kilûş, aşireti Raşidî, “köyü Bêrqasim-Sinonê”.

21- Basil Semîr Alî Îbrahîm, aşireti Şerabî, “köyü Bêrcarî-Sinonê”.

22- Sufyan Mihemed Xelef, aşireti Raşidî, “köyü Bêrqasim-Sinonê”.

23- Enwer Mihemed Xelef, aşireti Raşidî, “köyü Bêrqasim-Sinonê”.

24- Salih Ahmed Hetîl, aşireti Teyawî, “şêniyê Baac”.

25- Mîrz Sedî Ezu, aşireti Şerabî, “köyü Zeku-Sinonê”.

26- Minîf Qasim Zeku, aşireti Şerabî, “köyü Zeku-Sinonê”.

27- Feysel Seîd Mihemed, aşireti Raşidî, “ Mûsil’da yaşıyor”.

28- Coma Îbrahîm Casim, “köyü Rcim Al-Ebd-Sinonê”.

29- Heza Egle Mihemed Şerqî, aşireti Şerabî, “köyü Bêrcarî-Sinonê”.

30- Mihemed Casim Mihemed Şerqî, aşireti Şerabî, “köyü Bêrcarî-Sinonê”.

31- Hindî Aşerqî, aşireti Şerabî, “köyü Bêrcarî-Sinonê”.

32- Hîbe Farhan Qasim Zeku, aşireti Şerabî, “köyü Bêrcarî-Sinonê”.

33- Yasir Mihîdî Yade, aşireti Raşidî, “köyü Bêrqasim-Sinonê”.

34- Hanî Fewaz Mihemed Meter Xirtûş, aşireti Şerabî, “köyü Bêrcarî-Sinonê”.

35- Ebdulrehman Mihemed Meter Xertûş, “Köyü Bêrqasim-Sinonê”.

36- Adil Mihemed Kinûş, “köyü Bêrqasim-Sinonê”.

Diğer Haberler