PKK’nin Güney Kürdistan’da kaçak yollarla elde ettiği yıllık gelir: 1 milyar dolar

PKK'nin Güney Kürdistan'da kaçak yollarla elde ettiği yıllık gelir: 1 milyar dolar

Kürdistan İşçi Partisi PKK’nin Kürdistan Bölgesi sınırlarında kaçakçılık, gümrük adı altında haraç toplama ve yasal olmayan yollarla ayda en az 1 milyar dolar gelir elde ettiği bildiriliyor. PKK’nin yasadışı faaliyetleri yüzünden Kürdistan Bölgesi ekonomisi büyük zarar görüyor.

 PKK’nin gelir kaynakları

PKK,  Kürdistan Bölgesi ve Kürdistani bölgelerde kurduğu yasadışı gümrük noktalarında sivil halktan haraç keserek, yasal olmayan para transferi, yardım adı altında zorla  para toplama ve silah-uyuşturucu madde kaçakçılığından büyük gelir elde ediyor. PKK gelirinin diğer kısmını da diğer parçalarda ve Avrupa’da yürüttüğü kampanya adı altında zorla para alma, uyuşturucu ticaretinden elde ediyor.

Kürdistan Bölgesi ve Şengal

Kürdistan Bölgesi’nde PKK unsurlarının yasadışı yollarla elde ettiği birkaç gelir kaynağı var. Özellikle sınır bölgelerinde, Kandil ve Şengal’de kurduğu gümrük noktalarında halkı haraca bağlıyor. Yasal olmayan yollarla İran ve Türkiye sınırında uyuşturucu madde ile kaçak eşyalar üzerinden t,caret yaparak büyük gelirler elde ediyor.

BasNews’in edindiği bilgilere göre; Afganistan-Pakistan’dan İran üzeri gelen uyuşturucu madde PKK eli ile  Kürdistan Bölgesi’ne ulaştırılıyor. Bu uyuşturucu madde ticari yolu  Kürdistan Bölgesi, Irak ve Suriye’ye ulaştırılması kısmını PKK üstleniyor.  Bu yolla PKK’nin en az 20 milyon dolar para kazandığı bildiriliyor. Bir çok kaynak, PKK’nin Kandil, Şengal ve Doğu Kürdistan sınırında uyuşturucu madde ticareti yaptığı noktaların olduğunu belirtiyorlar.

Kaçak içki ticareti

İran-Irak, İran –Türkiye sınırında özellikle Pencwen ve Halepçe sınırında kaçak içki ticareti yapan kolberlerin yoluna gümrük kuran PKK unsurlarının, aldığı haraç milyon dolarları buluyor. Kaçak içki satan köylüler de ‘güvenliği’ni sağlama adı altında PKK’ye haraç ödemek zorunda.

Türkiye’ye kaçak yollarla sigara gönderme

Türkiye’de yüksek sigara fiyatları nedeniyle Kürdistan Bölgesi’nden kaçak yollarla sigara ticareti yapanlar oluyor. PKK’nin kaçak sigara işine de el attığı, Kandil bölgesindeki Sengeser nahiyesine bağlı Dola Şehiden(Şehitler Vadisi) üzerinden Türkiye’ye kaçak sigara geçirdiği, bu yolla milyon dolarlar kazandığı gelen bilgiler arasında.

Kaçırdığı çocukları fidye karşılığı serbest bırakıyor

PKK en çok 18 yaşından küçük çocukları kaçırarak silah altına alma konusunda tepki topluyor. PKK’nin son dönemde Rojava, Şengal, Suriye ve Kürdistani bölgelerden kaçırdığı çocuk sayısı binleri buluyor. Çocuklarının peşine düşen ve geri alma konusunda ısrarcı olan ailelerin, “ceza” kesme adı altına para karşılığında çocukları iade ediliyor.

PKK “vergi” adı altında haraç topluyor

PKK, Kürdistan Bölgesi sınırlarında işgal ettiği bölgeleri “Medya savunma alanları” olarak isimlendiriyor ve Kürdistan Bölgesi yönetiminin hiçbir şekilde bu bölgelere hizmet götürmesine izin vermiyor. Bu bölgelerde kendi gayrı resmi düzenini kuran PKK, bölgedeki çifçiler ve hayvancılık yapan köylüleri  “vergilendirme” adı altında haraca bağlıyor. PKK’nin haraçları toplama işi ile görevli özel birimleri bulunuyor.

Silah kaçakçılığı

PKK’nin en çok gelir elde ettiği bir başka ticaret ise silah kaçakçılığı. Haşdi Şabi ile ortak hareket eden PKK, bu güç ile birlikte Suriye’den İran’a kadar ortak silah kaçakçılığı yapıyor. Kara borsada satılan kaçak silahlardan büyük gelir elde ediyor.

Kuzey Kürdistanlı iş insanlarını haraca bağlıyor

Kuzey Kürdistanlı iş insanlarından “bağış” “kampanya” adı altında haraç alıyor. Bu parayı vermek istemeyen iş insanları tehdit, şantaj ve şiddetle sindiriliyor. Ya da ceza kesiliyor. Bazıları ise ya kendileri ya da çocukları kaçırılarak  rehin alınıyor. Fidye karşılığı serbest bırakılarak gözdağı veriliyor.

Avrupa’da topladığı kampanyalar

PKK, Almanya başta olmak üzere Kürtlerin yoğun yaşadığı Fransa, Danimarka, Belçika, İngiltere, İsveç, Avusturya, Norveç, İsviçre gibi ülkelerde iş sahibi Kürtlerden yardım ve kampanya adı altında yıllık yüklü paralar alıyor. Büyük çoğunluğu Kuzey Kürdistanlı olan diasporadaki işletme sahibi Kürtlerden “savaşa destek” olmalarını zorunlu kılarak, gelirine göre binlerce Euroluk kampanya adı altında haraç kesiyor. Eğer bu kişiler gönüllü olarak bu parayı ödemezse, şiddet, tehdit ve iş yerini yakma gibi yollarla boyun eğdiriliyor.

AA’nın bir raporuna göre PKK yıllık Avrupa ülkelerindeki Kürtlerden kampanya adı altında aldığı haraçlardan 30 milyon dolar gelir elde ediyor.

PKK’nin Avrupa’daki uyuşturucu madde kaçakçılığı

Bir Avrupa araştırma kurumunun yaptığı araştırmaya göre; PKK’nin Avrupa ülkelerindeki Kürt iş insanlarından topladığı haraç dışında, bir de uyuşturucu madde ticareti ile milyon dolarlar kazanıyor.

Avrupa Araştırma Merkezi’nin 2019 yılındaki bir araştırmasına göre; EMCDDA olarak bilinen uyuşturucu maddenin Avrupa’da yayılmasının baş aktörünün PKK olduğu belirtiliyor. Rapora göre, PKK’nin Avrupa ülkelerindeki en ciddi gelir kaynağı uyuşturucu ticareti. Bu yolla yılda bir milyar dolar örgütün kasasına giriyor.

Avrupa Polis Teşkilatı’nın(Europol) raporuna göre, PKK 2012-2019 yılları arasında Avrupa ülkelerinde uyuşturucu kaçakçılığından milyar dolarlar gelir elde etti.

Europol’un raporuna göre, 2002 yılında AB’nin “terör örgütü” listesine giren PKK’nin uyuşturucu madde ticaretinde çok aktif olduğu, yıllık 3 milyar dolar gelir elde ettiği tahmin ediliyor.

Kürdistan ekonomisine büyük zarar veriyor

BasNews’e konuşan Kürdistan Parlamentosu Temiz Eller Komisyonu üyesi ve aynı zamanda PDK Parlamenteri  Seîd Herkî, PKK’nin Kürdistan Bölgesi’nde silah-uyuşturucu kaçakçılığı, haraç kesme vb. faaliyetlerden milyon dolarlar elde ettiğini belirterek, ”PKK’nin elindeki bölgelerde yasadışı ve kaçak işler oluyor. Sadece kaçakçılık ile değil çiftçilerden ve hayvancılık yapan köylülerden de haraç alıyorlar” ifadelerini kullandı.

PDK Parlamenteri  Seîd Herkî,  PKK’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki yasadışı işlerine ilişkin ne düzeyde olduğunu tespit etmenin mümkün olmadığını belirterek, “Ancak bu yasadışı işler ile elde ettikleri gelirler nedeniyle Kürdistan Bölgesi’nin ekonomisine büyük zarar verdiğini biliyoruz” dedi.

BasNews’e değerlendirmelerde bulunan siyasi gözlemci Aras Ebdulla’ya göre; PKK’nin terör listesinde olmasının tek nedeninin silah kaçakçılığı değil: “PKK, İran sınırındaki Kandil’den Şengal’e kadar olan  sınır bölgelerinde uyuşturucu madde ve silah kaçakçılığı yapıyor. Bunun ile birlikte bölgedeki halkı haraca kesiyor. Kolberlerin sırtlarında ölümü göze alarak elde ettiği bir lokma ekmeğe bile göz dikiyor. Kaçakçılardan haraç alıyorlar. Bu yolla milyon dolarlar kazanıyorlar.”

PKK’nin yasadışı işleri nedeniyle Kürdistan Bölgesi ekonomisine büyük darbe vurduğunu kaydeden siyasi gözlemci Aras Ebdulla, İran’dan Türkiye’ye kadar tüm sınırlarda PKK’nin yasadışı çalıştığını belirtiyor ve ekliyor: ”PKK’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki kalmasının nedeni siyasi veya Kürt meselesi değildir. Bu sınırlarda yasadışı yollarla elde ettiği büyük paralardır. Kürdistan Bölgesi bu yasadışı kara para faaliyetleri nedeniyle PKK’den büyük zarar görmekte.”

Diğer Haberler