HPG açıklamasında ki büyük yalan neydi?

HPG açıklamasında ki büyük yalan neydi? Metina, Gare, Haftani, Amediye, Zendura, Gire çarçel, Hakkari tepesi, Keste kayalıkları, Zinare Keste, TSK; HPG PKK, Savaş tüneli

Dün HPG adına bir bildiri yayınlandı. Bildiride  Güney Kürdistan Bölgesindeki Zendura’da hayatını kaybeden 6 gerillanın kimlikleri verilmişti. Ayrıca gerillaların neden hayatını kaybettiğine dair de bilgiler yer aldı. Fakat bilgiler büyük bir yalanı içeriyordu.

HPG’nin iddiası  

HPG bildirisinde 6 gerillasının hayatını kaybetmesinden KDP ve Peşmergeleri sorumlu tutuyordu. PKK 5 Haziran günü Peşmergelerin  Çarçel ve Hakkari tepesini tutması nedeni bu Metina-Xabur saha komutanlığının planı değiştirmek zorunda kaldığını iddia etti. Ayrıca bu nedenle Zendura’daki güçlerini çekmek zorunda kaldığını ve geri çekilmede bu 6 kişinin hayatını kaybettiğini iddia ediyor.

Oysaki bu gençlerin ne geri çekilme nedeni Peşmergelerdir, ne de olay söylenen şekilde gelişmiştir. Kaldı ki Hakkari tepesinde saldıran PKK ve Peşmerge’leri şehit düşüren yine PKK’dir. HPG insanların coğrafyayı bilmemesini kullanarak kendi başarısızlık ve kayıplarını Peşmerge’ye yıkmak istemektedir.

Zendura ve Hakkari tepesinin konumları ve yerleri

Zendura ve Hakkari tepesi arasında coğrafik her hangi bir bağ yoktur. Zendura tepesinde savaş varken Hakkari tepesinde oturup çay içe bilir tek bir silah sesi bile duymaz. Aralarındaki mesafe en iyi yürüyüş ile iki günlük bir mesafedir. Hiç kimse Hakkari tepesi için Zendura’yı bırakmaz.

Hakkari tepesi Amediye şehrinin hemen karşısında kuş bakisi 1 km mesafede bir yer. Yani silah menzilindedir.  Hakkari ve Çarçel tepesi ile Zendura arasında Berwari Bala bölgesinin neredeyse 200’e yakın köyü var. Yani iki ayrı eyalettir.

Zendura ise Kuzey Kürdistan’ın sıfır noktasında bulunuyor. Kuzeyinde Elemun, Aruş ve Ekmal gibi Kuzey Kürdistan köyleri var. Güneyinde ise Xabur suyu var, Nızdori köyü ile birleşiyor.  Zendura’nın 2 km ötesinde ise Zınare Keste var. Zaten tüm sorun da Zinare Keste’de başlıyor.

PKK Zinare Kesteyi daha Türkiye’nin Pençe-Şimşek operasyonunun başladığı ilk gün yani 24 Nisan günü bıraktı. 25 Nisan günü Türk askeri Zinare Keste’nin yükseklerini almıştı. Zendura birliği o gün sıkışıp kalmıştı. Kürdistan sınırına gidemiyor, Keste Kayalıkları tutuluncaa o tarafa doğru gitmek de sorun oluyor. Bu gençler aslında 24 Nisan tarihinden beri çemberdeydiler. Murat Karayılan’ın çok övündüğü o Savaş tünellerinde çembere alınmıştılar.

Savaş tüneli nedir?

HPG’nin sık sık sözünü ettiği savaş tüneli bir kelime aldatmacasıdır. Yeni bir taktik bulunmuş ve sanki bu taktik ile Türk devletini yıkacak gibi anlatılıyor. Oysaki savaş tüneli denen şey 30 yıl önce de var olan sığınak ve kapalı mevzinin biraz daha geliştirilmişidir. Savaşmak için değil, kendini korumak için, yaşamak için yapılan bir şeydir. Gelişen teknoloji karşısında açıkta hareket etmemek için yapılan bir şeydir. Kapısı belli, kamuflaş etmesi zor yerlerdir. Bu nedenle tünele dayalı yaşayabilirsiniz ama bir yeri koruyamazsınız, savaşamazsınız.

Savaş tüneli değil ölüm tüneli    

PKK savaş tüneli diyerek gençleri vahşi bir düşmanın çemberine bırakmış ve bunun sonucunda onlarca genç bu savaş tünellerinden imha olmuştur. Daha 2017 yılında Betrut (Kela Ertuş) alanında savaş tüneli diyerek iki kadın gerillayı alanda bıraktı, Türk askerleri bu iki kadını canlı canlı mevziye gömdü. Buna benzer pek çok olay yaşandı. Buna rağmen HPG ve PKK savaş tünellerinde ısrar ederek, gençleri ölüme göndermeye devam etti. 2021 yılı boyunca da bilinen 5 ayrı tünelin Türk devleti tarafından içindekilerle beraber imha edildiği.

PKK neden böyle yapıyor?

PKK’nin son dört yıllık rutini vad; her bahar  operasyon çıktığında düşman adım atamıyor büyük bir direniş var diyerek propaganda yapmak. Sonbaharda da tüm alanların Türkiye’nin eline geçtiği görülür.

PKK bu yıl da bir kademe daha Türk ordusuna verdi. Sonbaharda biz büyük direndik KDP olmasa Türk devletini yenecektik diyerek propaganda yapacak. Yani bir amacı askeri anlamda düştüğü konumu gizlemektir. Fakat diğer bir amacı da Kürtler arasına nefret tohumu ekmektir. Böylelikle gerçeği bilmeyen Kürtleri tek resmi ve meşru yasal Kürt siyasal yönetiminden ruhsal olarak uzak tutulacaklar.

HPG’nin yalanı küçük ve basit bir yalandır. Herkesi cahil ve her şeyden bihaber kabul ederek kendisinin yol açtığı ölümleri Peşmerge güçlerine yıkmaya çalışmıştır.

Diğer Haberler