Mazlum Abdi  son Twitter paylaşımı ile HSD komutanlarından  Mahmut Berxwedan’ın konuşmasını mı düzeltti?

Mazlum Abdi  son Twitter paylaşımı ile HSD komutanlarından  Mahmut Berxwedan’ın konuşmasını mı düzeltti?

HSD Genel Komutanı bu gün Twitter hesabından bir mesaj yayınlayarak HSD’nin Suriyeli bir güç olduğunu ve komşuları için bir tehdit olmadığını söyledi. Mazlum Abdi’nin açıklamasında Uluslararası Koalisyon güçlerini etiketlemesi de dikkat çekti. Neden böyle bir açıklamaya ihtiyaç duyulduğu ise tartışma konusu yarattı

Mahmut Berxwedan’ın açıklaması

Geçen gün HSD komutanlarından Mahmute Reş kod adlı Mahmut Berxwedan PKK’ye bağlı medyaya verdiği bir röportajda eğer Peşmerge ve gerilla arasında savaş olursa HSD’nin tarafsız kalmayacağını söylemiş ve “ kimin tarafını tutacağımız bellidir” diyerek Peşmerge güçleri ve Kürdistan Bölgesel Yönetimini tehdit etmişti. Berxwedan’ın bu açıklaması Kürt kamuoyunda tepkiye yol açmıştı. Kürtler Uluslararası Kolalisyon desteği altındaki ve çoğunluğu Araplardan oluşan HSD’nin Peşmerge güçlerine yaptığı tehdidi Kürtlere ihanet olarak değerlendirmişti.

Uluslararası Koalisyondan uyarı

HSD Komutanının yaptığı açıklama Uluslararası Koalisyon güçlerinin de tepkisine yol açtı. HSD sistemi kuruluşundan itibaren Uluslararası Koalisyonun planlarına göre hareket ediyor. Kuruluşunun bile Koalisyonun talebi ile olduğu biliniyor. Ayrıca tüm ekonomik ve lojistik destek Uluslararası koalisyon tarafından karşılanıyor. Maaşlar ödeniyor, lojistik sağlanıyor. HSD envanterindeki her bir silah sözleşme karşılığı veriliyor. Bir roket veya benzer bir silahın hangi sınırlar içinde kullanılacağı kurala bağlanıyor. Mesela verilen bir roket vb bir silahın Türkiye veya başka bir güce karşı kullanıldığı tespit edilirse bu HSD için kuralların ihlali anlamına geliyor.

Koalisyon Mahmut Berxwedan’ın “peşmergeye karşı savaşarız” sözlerine karşı tepki göstererek bunun kural ihlali olduğunu bildirip, sert uyarı yaptığı kaynaklarımıza gelen bilgiler arasında. Uluslararası Koalisyonun bizzat Mazlum Abdi’ye “ müttekimiz olan peşmerge güçlerine karşı bu ifade kullanılamaz, derhal bu durum düzeltilecek” diyerek sert bir uyarı yaptığı bildirildi.

Mazlum Abdi’nin Twitter açıklamasının nedeni?

Mazlum Abdi’nin koalisyona Mahmut Berxwedan’ın konuşmasının kişisel olduğu, HSD’nin böyle bir yaklaşımı olmadığını, durumun hemen düzeltileceğini” söylediği belirtiliyor.

HSD Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin buna benzer bir düzeltmeyi Kürdistan Bölgesi yetkililerine de ilettiği de iddia edildi. Fakat Darka Mazi kaynakları bu konuda her hangi bir bilgiye sahip olmadıklarını bildirdiler.

Bundan sonra ne olacak?

Uluslararası koalisyon güçlerinin HSD ve Mazlum Abdi’ye uyarısından sonra HSD’nin açıklamalar konusunda daha dikkatli davranacağı düşünülüyor. Fakat siyasi gözlemciler PKK’nin Rojava’daki diğer yapılanları aracılığı ile aynı tehditleri devam ettireceğini düşünüyor.

Diğer Haberler