PKK Lahor Cengi’ye silahlı koruma gönderdi iddiası

PKK Lahor Cengi’ye silahlı koruma gönderdi iddiası

YNK’nin görevden alınan eski eş başkanı Lahor Cengi ve PKK arasındaki ilişki ve görüşmelere ilişkin yeni bilgiler medyaya yansıdı. PKK’nin Lahor Cengi’ye silahlı güç gönderdiği iddia edildi.

PKK kendi bilinen medya organlarında ve resmi açıklamalarda YNK’de yaşanan yönetim değişikliği ve gergin döneme ilişkin  ılımlı bir bildiri dışında her hangi bir açıklama yayınlamadı. Tarafsız ve konu dışı olduğu imajını çizmeye çalıştı. Fakat alana hakim herkes durumun görüldüğünden çok farklı olduğu hakkında hem fikir. Özellikle son olarak yansıyan bilgiler bunu gösteriyor.

PKK silahlı güç gönderdi

Son olarak Lahor Cengi’ye yakın kişilerin çevrelerine PKK’nin Lahor Cengi’ye “güvenlik konusunda yardım teklif ettiği” iddia edildi. “Lahor Cengi’nin yetkileri alındıktan sonra etrafında resmi görevi olan silahlı kişilerin sayısının azaldığı belirtiliyor. Ayrıca PKK Lahor Cengi ve çevresindekilere sizinleyiz demek için 20 kişilik 4 ayrı timden oluşan bir ekip gönderdi. İddiaya göre ekip Cemil Bayık’ın teklifi üzerine gitti.

Sülaymaniyeli siyasi gözlemciler her hangi bir gerginlik anında Lahor Cengi’nin yanındaki güçlerin Peşmergelere karşı silah kullanmaktan çekineceğini ve bu nedenle PKK’nin böyle bir öneri yaptığını iddia ediyor.

PKK Lahor Cengi taraftalarına moral destek veriyor

PKK’nin böyle bir öneri yapmasının en büyük nedeni ise  Lahor Cengi taraftarlarına desteğini gösterip, moral vermek Çünkü gün be gün Lahor Cengi’ye destek verenlerin sayısı azalıyor. Lahor Cengi’nin dün ve bu gün evinin önünde toplananların sayısı 200 kişiyi bulmadı.

Lahor Cengi ve PKK arasındaki bu dayanışmaya dayalı olarak bir propaganda yürütülüyor. Kendisi hırsızlık, yolsuzluk ve silah kaçakçılığı hakkında yargılanan Lahor Cengi dün evinin önünde toplanan kalabalığa Türkiye’nin Kürtlere uyguladığı zulüm siyaseti ve Selahattin Demirtaş’ın tutukluğunu anlattı. Öyle görülüyor ki Lahor Cengi’de kendi varlığını Rojava ve Kuzey Kürdistan Kürtlerinin durumunu propaganda ederek devam ettirmek istiyor.

Lahor Cengi taraftarlarının propaganda konuları

Lahor Cengi taraftarları etraflarında kitle toplamak için PKK ve PYD’nin kendini desteklediğini gerektiği zaman askeri güç göndereceklerini propaganda ediyorlar. Bu nedenle Süleymaniye siyasi çevrelerinde Cemil Bayık’ın temsilcisinin Lahor Cengi’nin yanına gelerek destek bildirdiği söyleniyor. Ayrıca PKK’nin Hero Talabani, Kosret Resul ve Melle Bahtiyar’a da temsilci gönderip “Lahor Cengi’nin siyaset dışı kalmasını kabul edemeyiz” dediği de tartışılıyor.

Lahor Cengi, Haşdi Şabi ve PKK arasında 2014 yılına dayanan stratejik bir ittifak vardı. Lahor Cengi’nin Kerkük konusunda Bağdat’la yaptığı ihanet anlaşmasını da önceden PKK’ye bildirdiği ve PKK’nin Dakuk ile Duzxurmatu’da ki güçlerini Irak ordusu gelmede 6 saat önce kamyonlarla tahliye ettiği biliniyor. PKK ve Lahor Cengi ekibi arasında bu denli stratejik konularda bilgi alış verişi ve ortak karar alındığı da gelen bilgiler arasında.

Diğer Haberler