Şengal’e ulaşmak için 500’den fazla şehit veren Peşmerge ve operayonu yöneten Barzani’nin rolü

Şengal'e ulaşmak için 500'den fazla şehit veren Peşmerge ve operayonu yöneten Barzani'nin rolü

Ezdi Kürtlerine yönelik IŞİD teröristlerinin uguladığı soykırımın 7’nci yılı geride kalırken Şengal şehir merkezinin peşmerge tarafıdan kurtarılmasının siyasal gündeme etkisi de devam ediyor. IŞİD’in Irak’ta ki yenilgisinin ilk halkası oldu. Peşmerge güçleri Şengal’e saldırının olduğu ilk günden bu yana Şengal ve çevresinde 500’e  yakın şehit verdi.

Bu gün özellikle Şengal üzerinde hesapları olan Iraklı güçler ve guruplar Peşmerge’nin ve dönemin Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani’nin Şengal için veridiği mücadeleyi yokmuş gibi göstermek istiyorlar. Oysa ki Şengal’e saldırının ilk şokundan sonra tüm Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Peşmerge ve halk Şengal için yek vucut hareket etti.

IŞİD saldırıları

IŞİD, 8 Haziran 2014 yılında Irak’ta Musul’un merkezini oluşturduğu Ninova vilayetini ele geçirdi.

Ardından 3 Ağustos’ta 400 bin Ezdi Kürdün yaşadığı Şengal’e saldıran örgüt, merkez ile köy ve kasabalarda katliam gerçekleştirerek 7 bine yakın kadın ve çocuğu kaçırdı.

Saldırı nedeniyle yüzbinlerce Ezdai Şengal Dağı’na kaçmaya zorlanırken, çok sayıda kişi de yollarda hayatını kaybetti.

Şengal Operasyonu ve Mesut Barzani’nin sözleri

3 Ağustos 2014’te IŞİD tarafından işgal edilen Şengal, 13 Kasım 2015’te Başkan Barzani’nin komutasında Peşmerge’nin düzenlediği, koalisyonun da hava desteği verdiği operasyonla kurtarıldı.

Başkan Barzani o gün, kentin kurtarılması üzerine Şengal halkı ve Peşmerge’yi tebrik ettiği mesajında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Şengal’in, kahraman Peşmergelerimizin eliyle IŞİD teröristlerinden kurtarılması, Kürdistan halkı için askeri ve siyasi açıdan tarihi ve büyük bir başarıdır. Bu başarı, bütün tarafalara, işgalcilerin ve zulmedenlerin, Kürdistan halkını ezmeye çalıştığı o günlerin artık geride kaldığını gösteriyor. Kürdistan halkı şimdi başı dik bir şekilde kendini savunuyor, düşmanı yeniyor ve insanlık değerlerini savunuyor.”

Diğer Haberler