Esad, Özerk Yönetime ültimaton vererek İdlip ve Minbici terk etmesini istedi

Esad, Özerk Yönetime ültimaton vererek İdlip ve Minbici terk etmesini istedi Suriye Rejimi, Rusya, Halep,

Suriye rejimi’nin, özerk yönetimden İdlib ve Minbic kentlerini boşaltması istendiği ve özerk yönetimin bu kentleri boşaltması ile birlikte Suriye rejim askerinin buralara dönnmesini istediği belirtiliyor.

Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) Üyesi Dr. Kawe Ezizi, Suriye rejiminin Rojava Kürdistanı Özerk Yönetimi’ne yönelik yaptığı bu talebin ancak Kürtler arası anlaşmanın sağlanmasıyla boşa çıkartılacağını dile getirdi.

Bölgede görev yapan yerel gazetecilerin verdiği bilgiye göre, geçtiğimiz günlerde Türkiye, Suriye ve Rusya istihbarat yetkilileri Halep kentinde toplanarak, İdlib ve Minbic’in kısa süre içerisinde Suriye rejimine teslim edilmesi gerektiği konusunda anlaştılar.

Elde edilen bilgilere göre, toplantı sonrası Suriye rejimi özerk yönetimden İdlib ve Minbic’i kısa bir süre içerisinde rejim askerlerine teslim etmesini istedi.

Konuya ilişkin Basnews’e açıklamalarda bulunan Dr. Kawe Ezizi şunları söyledi: “Bu bölgeler çok stratejik ve Türkiye’nin Efrin’i alması gibi Suriye rejimide bu bölgeleri ele geçirmek istiyor. Fakat bu bölgeler Fırat’In Doğusu’nda kalıyor ve ABD buraları kendisine ait olarak görüyor. Bahsedilen ülkelerin istihbaratları toplanmadan önce ABD ile Rusya yetkilileri kendi aralarında yaptıkları toplantılarda mevcu demografinin olduğu gibi kalmasında karar kıldılar. Ama 3 ülke arasında böyle bir anlaşma sağlansa dahi ABD bunu kabul etmeyecektir.”

Suriye’nin durumunun bölge ve ulsulararası devletlerin tavırlarına bağlı olduğuna dikkat çeken Ezizi açıklamasının sonunda şunları söyledi: “Hem bölge hemde uluslararası güçlerin Suriye’ye ilişkin kendi projeleri ve yaklaşımları var. Bu nedenle Kürtlerin’de birlik içerisinde kendi proje ve yaklaşımlarının olması önemli. Kürtlerin ve Rojava Kürdistanı’nın bölgede statü kazanabilmesi ancak ve ancak Kürtler arası sağlam diyalog ve birliktenlikle sağlan

Diğer Haberler