KCK’den KDP’ye karşı savaş çağrısı

KCK’den KDP’ye karşı savaş çağrısı PKK, Haftanin, Zap, Şeladize, Metina, Türkiye, Kuzey Kürdistan,

KCK Yürütme Konseyi adına bu gün yayınlanan bir bildiri ile KDP ve Peşmerge güçlerine karşı savaş ilanı yapıldı. KCK yayınladığı bildiri ile önümüzdeki yakın süreç içinde Peşmerge güçlerine daha kapsamlı bir saldırı yapacağını açıklamış oldu.

PKK-KCK örgütü 2019 yılından beri Bölgesel Hükümete ve Peşmerge güçlerine karşı düşük yoğunluklu bir savaş yürütüyor. Şu ana değin PKK tarafından 9 peşmerge şehit edildi. Onlarca Peşmerge ise yaralandı. Ayrıca PKK’nin son altı ay içinde sadece Behdinan bölgesinde sivillerin yol hattına döşediği 7 patlayıcı imha edilmişti.

Türkiye’nin hangi operasyonu bozuna uğradı?

KCK açıklamasında gerillanın Türk devletine karşı savaştığı ve operasyonların bozguna uğradığı iddia edildi. Açıklamada “KDP gerillayı uğraştırmayıp gerillanın etkili savaş yapmasını engelleyen tutumlar içine girmeseydi, Türk devleti daha önce yaptığı operasyonlardaki gibi gerilla karşısında bozguna uğrayıp geri çekilecekti.” dendi.

KCK özellikle son aylarda yenilmekte olan Türk ordusunun KDP ve Peşmerge tarafından kurtarıldığını iddia ediyor. Oysaki askeri ve siyasi gözlemciler PKK’nin askeri anlamda tarihinin en yenilgili durumunu yaşadığını belirtiyorlar.  Alanlardaki somut durum ve PKK’nin üst düzey yönetici kadrosundaki kayıpları da PKK’nin askeri alandaki yenilgisini doğruluyor.

PKK Kuzey Kürdistan dağlarında artık hareket edememektedir. Kuzey Kürdistan’da neredeyse 5 yıldır Türk ordusuna karşı bir darbe vurulmamıştır.

PKK Kuzey Kürdistan’da ki askeri durumun bir benzerini Güney Kürdistan’da da yaşamaktadır. Türk ordusunun 2018 yılından beri yaptığı Güney Kürdistan’a dönük operasyonların tümünde PKK bir hezimet yaşadı. Daha önce Medya Savunma alanları diye izah ettiği alanların tümüne Türk ordusu girmiştir. 2020 yılında Türk ordusunun Haftanin’e yaptığı operasyonlar döneminde de PKK, Türk ordusunun yenildiğini iddia etmişti. Fakat Türk ordusu şu an Haftanin’deki tüm stratejik noktaları tutmuş ve köylere hakim durumdadır. 2021 yılındaki Metina Avaşin hattını kapsayan Türk operasyonunda da stratejik tepeleri ve alanların çoğunu terk etmiştir.

PKK her hafta Gerilla TV’de Türk ordusuna karşı eylem görüntüleri yayınlamaktadır. İçinde askerlerin ölüp ölmediğinin belli olmadığı bu görüntüler daha çok propaganda amaçlıdır. Bu videolar ile kendi kitlesini motive etmeye çalışmaktadır. Oysaki Metina, Zap ve Haftaninde ölen onlarca asker bile olsa bu Türkiye devletinin yenilgisini göstermediği gibi PKK’nin de başarısını göstermeyecektir.
PKK’nin kendi yenilgisini KDP ve Peşmerge ile izahı be nedenle gerçek dışıdır. Reel durumu izah etmemektedir. Kaldı ki savaş taktiği anlamında bu mümkün değildir. Çünkü Türk ordusu Güney Kürdistan’ın içlerinden değil PKK’nin daha önce Türk devletine bıraktığı alanlardan gelmektedir. Yani PKK’nin Şeladize caddelerinde motorsiklet ile gezme özgürlüğü Türk ordusuna karşı savaşta her hangi bir rol oynayamaz.

Kürdistan Bölge Hükümeti PKK’nin alanları parça parça Türk devletine vermesi ve Türk ordusunun neredeyse tüm sınırlarda 45 km içeri girmesinden duyduğu kaygı ile her iki gücün ilerlemesini engelleyecek biçimde elindeki alanları korumaya aldı. Çünkü PKK her yıl bir bölüm araziyi Türk devletine teslim ettikten sonra bir kademe daha Kürdistan Bölgesinin içine doğru ilerliyor.

Karayılan’ın açıklamasının üzerindeki sır perdesi

KCK açıklamasında herkesin Türk işgalciliğine karşı tutum alınması isteniyor. Fakat açıklamada daha önce Türk devletinin PKK’ye yaptığı Güney’de savaşma teklifine hiç değinilmiyor. PKK yöneticisi Murat Karayılan 10 Temmuz tarihinde yaptığı açıklamada “Türk devletinin kendilerine bir teklifte bulunarak Kuzey Kürdistan’da savaşı durdurmalarını ve diğer Kürdistan parçalarında savaşmalarını istediğini söyledi”. KCK ve PKK’nin diğer kurumları Türk devleti ile PKK arasındaki görüşmelere dönük her hangi başka bir ayrıntı vermedi. Fakat PKK’nin zaten 5 yıldır Kuzey Kürdistan’da savaşmıyor. Şu anda ise savaşı tüm Güney Kürdistan’a yaymış durumda. Bu gerçeğe bakılınca Türk devleti ile PKK arasında savaşı Güney Kürdistan’a yaymak konusunda bir anlaşmanın olduğu görülmektedir.

Konya saldırısı ve KCK açıklaması

KCK’nin açıklamasının zamanlaması da manidar görünüyor. Konya’da 7 Kürdün ırkçı bir saldırı ile öldürülmesinin üzerinden 24 saat geçmeden yayınlanan KCK bildirisi Kürtlerin gerçek gündemini saptırmak gibi görülüyor. Çünkü bildiri Kürt inkar ve imha sisteminin en güçlü sömürgecisi Türkiye’nin sivil Kürtleri hedef aldığı bir süreçte Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Peşmerge’yi hedef gösteriyor.

Diğer Haberler