İran devletinin, Rojhilatlı Kürt Lider Dr. Abdurrahman Qasımlo’yu ve arkadaşlarını şehit etmesinin üzerinden 34 yıl geçti

İran devletinin, Rojhilatlı Kürt Lider Dr. Abdurrahman Qasımlo’yu ve arkadaşlarını şehit etmesinin üzerinden 34 yıl geçti

 Rojhılatlı Kürt lider Abdurrahman Kasımlo’nun 13 Temmuz 1989 yılında Viyana’da İran devleti tarafından şehit edilmesinin üzerinden 34 yıl geçti.

İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-İ) Genel Sekreteri Abdurrahman Kasımlo, 13 Temmuz 1989’da İranlı Hükümet yetkilileri ile görüşme yapmak üzere gittiği Avusturya’nın başkenti Viyana’da, İran ajanları tarafından barış masasında öldürüldü. Yanında ki yol arkadaşları  KDP-İ Yurtdışı Temsilcisi Ebdulla Qadirizade ve Güney Kürdistanlı Dr.Fazıl Resul de vardı.

Doğu Kürdistan partileri, sivil toplum örgütleri yayınladıkları mesajda Avusturya’nın başkenti Viyana’da katledilen Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-İ) Genel Sekreteri Abdurrahman Qasimlo’nun dosyasının yeniden açılması talebinde bulundu.

Öte yandan Dr. Qasimlo ve arkadaşlarının katledilmesinin yıldönümünde PDK-İ Genel Sekreteri Mustafa Hicrî ve İnsan Hakları Örgütü Hengaw birer mesaj yayınladı. Hengaw mesajında Dr. Qasimlo cinayetinin aydınlatılması çağrısı yaptı.

Abdurrahman Kasımlo kimdir?

1930’da Rojhılat’ın Urmiye kentinde dünyaya geldi.

1945’te Kürdistan Demokrat Gençleri Birliği’ne üye oldu.

1948’de eğitim için Fransa’ya gitti ve burada Kamuran Bedirhan’la tanıştı.

Kısa bir süre sonra ekonomi öğrenimini yapmak üzere Çekoslovakya’nın başkenti Prag’a gitti.

Rojhilat’a dönerek siyasi faaliyetlere katıldı.

1961-1976 yılları arasında Prag Ekonomi Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı.

11 Mart 1970’te Mele Mustafa Barzani ile Saddam arasında imzalanan Kürtlere otonomi öngören anlaşmanın yarattığı barış ortamında Bağdat’a yerleşti ve orada Devlet Planlama Müdürlüğü görevine getirildi.

1970 yılında KDPİ’nin Merkez Komitesi üyesi, 1973’te KDPİ’nin Genel Sekreterliğine seçildi.

Kürtlere karşı savaşın yeniden başlatıldığı 1974 baharında Bağdat’tan ayrılıp yeniden Prag’a yerleşti.

Fransa’daki dostlarının davetiyle 1976’da Paris’e yerleşti ve Doğu Dilleri Ulusal Enstitüsü’nde Kürt dili ve edebiyatı öğretim görevlisi oldu.

Görevinin yanında yaklaşan İran Devriminin hazırlıkları için partisini yeniden düzenledi ve 1978 sonbaharında gizlice Rojhılat’a döndü.

1979-1989 arasında İran Kürt hareketinin en önde gelen liderleri arasında yer aldı.

Türkçe de dahil 6 yabancı dil bilen Kürt lider, 13 Temmuz 1989 yılında İranlı Hükümet yetkilileri ile barış görüşmesi yapmak üzere gittiği Avusturya’nın başkenti Viyana’da, İran ajanlarınca barış masasında öldürüldü.

Dr. Kasimlo’nun “Kürtler ve Kürdistan” adında çeşitli dillere çevrilmiş bir araştırma kitabı ile çok sayıda bilimsel araştırma ve incelemede imzası bulunuyor.

20 Temmuz günü, Paris’te düzenlenen bir törenle, Pere Lachaise Devrim Şehitleri Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Diğer Haberler