PKK Şengal’de gövde gösterisi yapmak istedi, halk mermilerin hedefi oldu

PKK Şengal’de gövde gösterisi yapmak istedi, halk mermilerin hedefi oldu Haşdi Şabi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Türkiye devleti, gerilla, gençlik,

PKK’nin Şengal’deki halkı kendi politik çıkarları için kullanması devam ediyor. 5 Temmuz günü PKK militanları kendilerine bağlı küçük bir gurubu plansız programsız yollara döktü. Irak ordusu ateş açtı. Bir yaralı var.

PKK’nin “Gerillaya destek, Türk devletini protesto” adı altında kendi kitlesi ile gövde gösterisi yapma çalışmaları devam ediyor. Bu yerlerden biri de Şengal. PKK Şengal’deki halkı sürekli değişik nedenlerle yollarla dökerek eylem yaptırıyor. Bu eylemlerden sonuncusu Xanasor’da yaşandı. Şengal’in küçük bir kasabası olan Xanasor’da PKK halkı eylem yapmak için sokağa döktü. Alandaki Irak güçleri ile de koordinesiz yapılan eyleme Irak ordusu tepki gösterdi. Bir genci tutukladı. Bu kez de gencin tutuklanması Irak ordusu ile Şengal’deki PKK’liler arasında soruna yol açtı. Irak ordusu kalabalığa ateş açtı. Bir kişi yaralandı.

Şengal halkı kendisi desteğe muhtaç bir halk

PKK’nin Şengal’deki sivil kadroları halkın gündemini ellerinden tutmak için halkı gerçek gündemlerin dışındaki konulara motive ediyor. PKK Çıra TV programları ile Şengal halkını Şengal gerçekliğinden kopararak tali gündemlerle meşgul ediyor.

Şengal halkı kendisi kötü hayat koşullarında, 50 dereceye varan sıcaklarda yaşarken, elektrik ve su gibi temel hayat sorunlara ile boğuşuyor. Ayrıca psikolojik olarak da hala ürkek ve güvensiz olan Şengal halkının tekrardan böyle bir mecraya sürülmesinin kendi yaralarını sarmasına engel olduğu ve travmayı derinleştirdiği konusunda ki görüş gittikçe ağırlık kazanıyor.

PKK’nin Şengal’de sayısı 500 yüzü geçmeyen sabit bir kitlesi bulunuyor. Bunlarda çoğunlukla YBŞ güçlerinde maaşlı olarak çalışan gençler ve aileleri. PKK uluslar arası kuruluşların yardımlarını kendisi dağıtarak ve bu ailelere biraz ayrıcalık tanıyarak kitlesinin dağılmasını engelliyor. Ayrıca evlerde oda veya evin bir bölümünü kiralıyor. Ciddi madi sorunlarla boğuşan Şengal halkı bu nedenle PKK’ye muhtaç hale geliyor. Şengal’de PKK ile mesafeli olan, eylemlere katılmayan aile ve köyler ise bu yardımlardan faydalanamıyor. Bu nedenle Şengal’de yaşayan herkes hedef olmamak ve erzak yardımı almak için PKK’nin çağırdığı eylemlere katılmak zorunda kalıyor.

Duygusal sömrü;

PKK bu koşullarda yaşayan Şengal halkının eğitimsizlik ve sosyal imkanlara sahip olmamasını da kullanarak sürekli duygusal sömürü ile halkı yönlendiriyor. “Arkadaşlarımız sizin için şehit düştü, sizi biz kurtardık, Şengal halkı gerillaya muhtaç gibi söylemlerle” sürekli olarak duygusal baskı altında tuttuğu halkı, Şengal halkının hiçbir çıkarı olmayan eylemlere sürüklemektedir.

Gençlerin katılım nedeni

Şengal PKK tarafından Kürdistan Bölgesel Hükümetinden koparıldıktan sonra yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunlar daha da büyüdü. Özellike gençler eğitimden ve çalışma koşullarından koptu. PKK gençlerin atıl kalma durumundan faydalanarak bir yandan YBŞ saflarına çekiyor öte yandan da bu gençlerin yapacak başka bir sosyal etkinlik olmadığı için kendi kurumları etrafına topluyor. Evlerinden başka gidecek yeri olmayan gençler PKK kurumlarına gidiyor ve eylemlerine katılıyor. Kendi yaralarını sarmak yerine bu kurumlarda sadece zaman öldürüyor.

PKK ve Şengal

PKK Şengal’e peşmergelerin girmesine engel olmuş ve ırak hükümeti ile anlaşarak Ezidi gençlerini Kürt düşmanı Haşdi Şabi guruplarının resmi askeri haline getirmişti. Irak ve Kürdistan hükümeti BM denetiminde Şengal için anlaşma imzalayıcı Şii milis gücü Haşdi Şabi’yi direk Şengal yönetimine almıştı. Kürt düşmanı Haşdi bütçesinden maaş alan 200 yakın PKK’li olduğu düşünülüyor. Kaynaklar aylık olarak 350 dolar civarı maaş alan YŞB’lilerin maaşlarının 100 dolarının PKK tarafından örgüt için alındığını ve geri kalanında bu kişilere verildiğini belirtiyor.
Haşdi Şabi ve PKK ilişkilerine dair  daha önce Darka Mazi editörlüğünü bu makaleye buradan ulaşa bilirsiniz: https://darkamazi.com/archives/1012018

Diğer Haberler