HPG Komutanı Özgür Jiyanda’nın çok tartışılcak açıklamaları: Gazi Salih Alixan’ı PKK’ye bağlı iki kişilik bir tim vurdu

HPG Komutanı Özgür Jiyanda'nın çok tartışılcak açıklamaları: Gazi Salih Alixan'ı PKK'ye bağlı iki kişilik bir tim vurdu Metina Pıling Suruç, Bitlis,

PKK’den ayrılarak Peşmerge Güçleri’nin yanına gelen  PKK’li İnan Çelik (Özgür Jiyanda) 8 Ekim 2020’de evinde vurulan Serzêr Gümrük Kapısı Asayiş Müdürü Gazi Salih Alihan ve Metina’da şehit edilen 5 Peşmergenin PKK tarafından yapıldığını anlattı.

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi, PKK’nin Metina bölgesi komutanlarından “Özgür Jiyanda” kod adlı İnan Çelik’in (İnan Ahmed Mirza) Peşmerge Güçleri’nin yanına geldiğini bildirdi.

1990’da Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Kındıras köyü doğumlu olduğunu ve 2008’de PKK’ye katıldığını dile getiren İnan Çelik (Özgür Jiyanda), 2010’dan beri örgütte kademeli olarak komuta kademesinde yer aldığını, 2016’de Güney Kürdistan’a geldiğini, bu süreçte Akademilerde branş komutanı, 2018’den 2020’ye kadar da Metina bölgesinde cephe komutanlığı yaptığını söyledi.

Çelik, konuşmasının başında, “Açıkçası şu anda Güney Kürdistan’da devam eden savaşın ve Türkiye’nin saldırılarının artmasının temel nedeni PKK’dir. Bölgede yurtseverliğiyle bilinen insanlar ajanlık ithamıyla öldürülüyor, şehit ediliyor. Onlardan biri de şehit edilen Gazi’dir” ifadelerini kullandı.

8 Ekim 2020’de Duhok’un Amedi ilçesine bağlı Kani Masi Kasabasındaki köyünde suikastle katledilen Serzêrê Gümrük Kapısı Asayiş Müdürü Gazi Salih Alihan ve 5 Haziran 2021’de Metina’da 5 Peşmergenin şehit edildiği saldırıların PKK tarafından yapıldığını anlatan İnan Çelik, şunları söyledi:

“Şehit Gazi evinde, kendi toprağı üzerindeydi. PKK için bazı şeyler yapmak istemiyordu. Bu nedenle PKK onu ve bölgede başka kişileri de hedef olarak göstermişti. Eyalet komutanlığından alınan , gerilla topraklarında bulunan Peşmergelerin tehdit edilmesi, korktulması, kovulması veya cezalandırılması, infaz edilmesi kararı alınmıştı. Şehit Gazi Tirwaniş bölgesinde Bindada köyündeydi. O bölgede eylem yapmak için Metina Karargaha doğrudan bağlı hareketli bir tim vardı. Bu timde Cesur Roboski ve Piling Cizre yer alıyordu. Bildiğim kadarıyla bu kişler Gazi’yi şehit etti. Pılıng Cizre’nin elinde bir karnas suikast silahı, Cesur’da ise dürbünlü M-16 vardı. Bana bu eylemi yaptıklarını anlattılar.

Metina’da Peşmergenin gelişi nedeniyle bir yıldır hazırlık yapılıyordu. Her tarafa mayınlar döşendi, Peşmergeyi vuracak şekilde silahlar yerleştirilmişti. Ağır silahlar, suikast silahları, Zagros, Şiyar gibi silahlar temin edildi.

Metina Dağı’nda 5 Peşmerge’nin şehit düştüğü araç saldırısında da ‘SHMEL’ adında bir roket kullanıldı.  Bu silah 2020 yılı ilkbaharında Rojava’dan getirildi ve Hakkari Tepesine yerleştirildi. Silahın kullanılması için eğitilenler bu tepeye gönderilmişti. Saldırı esnasında silahın başında kimvardı bilmiyorum ama bu birimin başındaHarun Dersim ve Özgür Rojava vardı. Bu silah özel olarak zırhlı araçlara veya piyade güçlere karşı kullanılıyor, buna göre roketleri bulunuyor. Bildiğim kadarıyla saldırının da sorumlusu suikast eyleminde olduğu gibi Rubar’dır. Rubar nişancı olarak oradaydı.

Özgür Jiyanda SHMEL

Peşmerge yola çıktığında 06:15’te çatışma başladı. Ben o an karargahtaydım. Karargahta eyalet yönetimi gidip vurmam için benimle konuştu. Bunun için de bana 3 Konkurs roketi ve tetik tertibatı verildi ve Amedi Tepesi’ne gittim. Bana, oradaki mayınları Peşmerge’de patlatma ve füzelerle vurma taklimatı verildi. Fakat Peşmergeler Kürt ve kardeşim olduğu için vicdanım kabul etmedi. Rahatsız oldum. Bu nedenle cihazımı kapattım. Eyalet komutanları Piling Suruc ve Berxwedan Garisi tarafından bana gelen talimatları dinlemedim. O gün vurmadım ve bu da aramızda büyük bir hoşnutsuzluk yaşanmasına neden oldu. Bu nedenle PKK’den ayrıldım.”

9 Haziran’da PKK’den koptuğunu belirten İnan Çeçelik, Peşmergenin kendisine saygılı yaklaştığını ifade ederek, “Tüm Peşmerge güçlerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Güvenlik Konseyi, videonun sonunda Kürtlerin Kürt kanı dökmemesi ve çatışma çıkmaması için Kürdistan Bölgesi’nin çok büyük çaba gösterdiğini vurguladı.

PKK her iki saldırının da kendileri tarafından yapmadığını savunmuştu

PKK’nin silahlı kanadı HPG, 21 Ekim 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, Serzêr Gümrük Kapısı Asayiş Müdürü Gazi Salih Alihan’ın katledildiği saldırıyla hiçbir ilgilerinin olmadığını savunmuştu.

HPG ayrıca Metina’da şehit düşen Peşmergelere yönelik saldırının da kendileri tarafından yapılmadığını ileri sürmüştü.

Diğer Haberler