Şengal’deki PKK yöneticisi Nuri Maliki’nin TV’sine konuştu: En büyük savaşımız Peşmerge’ye karşı olan savaştır

Şengal’deki PKK yöneticisi Nuri Maliki’nin TV’sine konuştu: En büyük savaşımız Peşmerge'ye karşı olan savaştırHaşdi Şabi, Ezidi, Saddam, Sait Hasan,

PKK’nin Şengal için Haşdi Şabi ile yaptığı lokal bir ittifak mı, Bu ittifakın Kürtlere kazandırdıkları ve kaybettirdikleri nelerdir soruları Kürtlerin hala gündeminde olan sorular.  PKK’nin Irak’ın iç işlerindeki taraf tutma biçimi, Haşdi Şabi ile yaptığı genel askeri ve ekonomik ortaklık meselesi bu ittifakın Kürdistan Bölgesel Yönetimi karşıtlığı üzerine kurulduğunu doğrular nitelikte. En son olarak PKK’nin Şengal yönetimi sorumlusu Sait Hasan’ın açıklamaları bu konuda önemli veriler sunuyor.

PKK, 140. madde olarak bilinen Kürdistani Bölgeleri Haşdi Şebî’nin de yardımıyla Peşmerge’den arındırmak istiyor.

Şu anda Bağdat’ta bulunan Şengal’deki PKK güçlerinin komutanlarından Sait Hasan, Nuri el Maliki’ye yakın bir televizyon kanalına verdiği röportajda, bu bölgeleri DAİŞ ve Peşmerge’den temizlemek gerektiğini söyledi. Bu temizleme faaliyetini sizlerle yani Heşdi  Şabi özellikle de ona bağlı olan “Esaibi Ehli Hak” güçleri ile birlikte yapmak istiyoruz.

Büyük savaşımız peşmerge ile olacak çünkü bu bölgeleri terk etmeye hazır değiller ve bu bölgeleri işgal edip Kürdistan Bölgesi’ne üzerine geçirmek istiyorlar” dedi.

Şengal’deki PKK komutanının bu açıklaması yeni değil. PKK komutanları bu açıklamaları farklı yerlerde sıklıkla yapıyorlar ve bu açıklamaları yapmaktan da hiç çekinmiyorlar.

Sait Hasan kimdir?

Sait Hasan Sait Hıdır Şengal’in Zumar köyünde ikamet eden Hebaba aşiretindendir.  PKK ile en büyük ekonomik ve siyasi ittifakı yapan Şengalli olarak bilinmektedir. 2003 yılında Saddam yıkılan değin Saddam’ın güçleri ile ilişkili olan Said Hasan. Saddam rejimi yıkıldıktan sonra 2003 yılında PKK ile ilişkilenmiştir. Resmi olarak YBŞ yönetimi olarak görülse de aslında Irak ile diplomasi ilişkilerini yürüten kişidir. Şengal’in Haşda Şabi’ye Irak’a bağlanması için çok büyük bir çaba yürütmektedir.

Sait Hasan daha öncedte Kürdistan Bölgesi ve Peşmerge’ye karşı çok sert ve hakaret dolu ifadeler kullanmıştı. Sait Hasan Ezidi halkını Kürdistan Bölgesi Hükümetine karşı da kışkırtan birçok açıklama yaptı. Said Hasan ayrıca Ezidilerin Kürt olmadığı yönünde de pek çok açıklaması bulunan biri.

Sait Hasan’ın özellikle PKK ile ilişkilendikten sonra artan mal varlığı dikkat çeken bir konu. Hasan Rojava-Şengal sınırında Haşd ve PKK ile ortak ticaret yapıyor. Hatta pek çok kişi bu ticaretin başında uyuşturucu madde olduğunu belirtiyor.

Diğer Haberler