Kasım Engin olmamak

Kasım Engin olmamak Duran Kalkan, PKK;KCK; Terzi Cemil, Nurhaklar, Engizek, Binboğalar, Cemil Bayık, Evdilmelik Şexbekir, Koma Amed, Amude,

Bu gün PKK Yürütme Konseyi Üyesi Kasım Engin’in Türk devletinin savaş uçaklarınca hedef alınmasının birinci yıl dönümü. PKK Kasım Engin hayatını kaybettikten sonra kendisini bir sembolleştirmeye çalıştı. Bu yıl ki birinci yıl dönümünde de de aynı şeyi yapma çabasını sürdürüyor.

Biz Duran Kalkan’ın tam tersini söylüyoruz: Kasım Engin olmayın

PKK medyası bu gün de Duran Kalkan’ın “Kasım Engin  olmak” başlıklı makalesini yayınladı. Makalede Duran Kalkan gençlere ve “Kasım Engin olma” çağrısı  yapıyordu. Kalkan yazısında “Kuşkusuz Kasım Engin’i anlamak kolay değildir. Fakat Kasım Engin olmak da kolay değildir” diyerek Kasım Engine ilahi ve insan üstü bir değer biçiyor.

Bizde tam tersi bir çağrı yapıyoruz “Kürt gençleri sakın Kasım Engin olmayın”. Çünkü Kasım Engin’in hayat hikayesi ipotek altına alınmış kendi olmaktan vaz geçmiş, hep kendini ispat etmek zorunda kalan, hep çalışan ama hep suçlu olan, infazcı olarak kullanılmış bir insanın hayat hikayesidir.

 Kasım Engin hazin Nurhak ve Engizekler pratiği

PKK’nin son bir yılda sembol isim haline getirdiği Kasım Engin Kuzey Kürdistan’ın Pazarcık kasabasında doğup 1970’lerde Avrupa’ya yerleşen bir ailenin çocuğu. Gerçek adı İsmail Nazlıkulu. 1989 yılında PKK’ye katılıp 1990 yılında Abdullah Öcalan’ın eğitim verdiği Lübnan’daki Beka kampına gelmiştir. Engin buradan kendi memleketi olan Güney Batı Eyaletine yani “Engizek, Nurhak ve Binboğa” dağlarının olduğu alanın yönetimine gönderilir.  İşte ne olursa Güney Batı Eyaletinde olur ve Kasım Engin’in boynuna esaret ilmiği takılır.
Güney Batı Eyaletinin sorumlusu Terzi Cemal’dir. 1992-1993 Kışında Engizeklerde üslenen Terzi Cemal ve Kasım Engin yönetimindeki gurubun yanına Kuzey Kürdistan ve Türkiye üniversitelerinden gençler gelir. Her biri Kürdistan bağımsızlığına aşık, fedai gençlerdir. Fakat bu gençlerin nerdeyse hepsi “Türk devletinin gönderdiği” ajanlar adı altında tutuklanır. Amacımız  Güney Batı pratiğindeki önemli ayrıntı Terzi Cemal ve Abdullah Öcalan arasındaki ilişki değil. Bu nedenle bunları işlemeyip Güney Batı Eyaletinde şaibeli biçimde ölen, öldürülen yüze yakın gerillanın hikayesinde Kasım Engin’in rolünü anlatmak istiyoruz.

Sadece bir kampta 17 genç işkence ile öldürüldü

Kasım Engin’in içinde olduğu yönetimin tutukladığı gençlerin hepsi çok ağır işkencelerden geçer. Kasım Engin bu gençlere işkence yapanların başında gelir. Çünkü bir soruşturma komisyonu kurulmuştur. Bu komisyonun başkanı ise Kasım Engin’dir. 1992-1993 kışı tutuklu olanlardan 17’si gördükleri işkence sonucu hayatını kaybeder. Bu 17 kişinin ikisi kadın on beşi erkektir. İçinde bazı Rojavalılarda vardır.

PKK hem Evdilmelik Şexbekir’i hem Kasım Engin’i aynı anda nasıl kahraman ilan eder?

Tutuklulardan biride Koma Amed’in solisterinden Rojava’nın Amude şehrinden olan Evdilmelik Şexbekir’dir. Şexbekir Türkiye’de Tıp fakültesi okumaya gelmiş Rojavalı bir sanatçıdır. Güney Batı eyaletine gerilla olmak için gelir. Kasım Engin’in başını çektiği dört kişilik işkence timi tarafından öldürülür. Avrupa’da karate kursularına gitmiş olan Kasım Engin Şexbekir’in gövdesine savurduğu tekmeler ile kaburgasını kırar ve kırık kaburga Şexbekir’in ciğerlerini deler. Sanatçı Evdilmelik Şexbekir orda hayatını kaybeder.

Tutuklulara ağır işkenceler yapılır, üç metre kar yağan Engizekler’de karın içinde saatlerce bekletilirler, sonra soğuktan yanan parmakları kesilir. Bazı tutukluların cinsel organları kesilir. Ve Kasım Engin tüm bu işkenceleri yaparken “Bijî PKK, Bijî Serok Apo” diye slogan atar.  İşkence görenlere de aynı sloganı attırır. Bu söylediklerimiz Kasım Engin’in kendi itirafıdır. PKK’nin arşivlerinde hepsi yer almaktadır.

İlginç olan bu gün PKK için hem Evdilmelik Şexbekir bir takip etmemiz gereken bir kahraman hem de onu işkence ile öldüren Kasım Engin bir kahramandır. PKK hem ölenden hem öldürenden rant devşirmektedir. Bu da PKK’nin insan hayatı üzerinde yaptığı ticareti ortaya koymaktadır.

Karayılan’a göre PKK’de hiç infaz olmamış

Kasım Engin bu olaydan sonra 1993 yılında Suriye’ye gelir. Öcalan halkın duyduğu her yerde konuşulan bu katledilen gençlerden dolayı Kasım Engin’i üç ay tutuklar ve sonra kendini ispatlaması için Suriye’den Kürdistan dağlarına gönderir.

İşte Kasım Engin’in hayatındaki kısır döngü burada başlar. PKK Kasım Engin’in boyuna bu 17 gencin ölümünü dolamıştır. Artık Kasım Engin kendini ispat etmek için her kese ama her kese kulluk yapmaktadır. Her zaman PKK içindeki en kötü işlerin yaptırıldığı Kasım Engin daha sonra da infazlar da rol oynar.

Kasım Engin hayatını kaybettikten sonra Murat Karayılan onun hakkındaki infazcı sıfatını değiştirmek için 22 Haziran 2020 tarihinde katıldığı Sterk TV’nin özel programında şunları söyleyecekti:

“Kasım arkadaşın PKK içerisinde bir infazcı olduğu, birçok infazı yaptığı gibi şeylerle karalamaya çalıştılar. Yıllardır sanki PKK içerisinde infazlar yapılıyormuş gibi bir algı yaratmaya çalışıyor. Hâlbuki PKK içerisinde infazlar olmaz. PKK adalet, eşitlik ve özgürlük hareketidir. PKK içerisinde öyle şeyler olmaz. Hele hele Kasım arkadaşın böyle şeylerle hiçbir alakası olmaz” Fakat elbette Karayılan’ın söylediklerinin hiçbir doğruluğu yoktur. Karayılan Güney Batı Eyaletinde hayatını işkence ile kaybedenlerin durumunu izah edemez.

Kasım Engin ruhunu partisine teslim etmiş bir mürit

Kasım Engin PKK’ye teslim olmuştur. Ortada Kasım Engin kişiliği diye bir şey yoktur. PKK’nin kendine söylediklerini yapan bir mürit vardır. PKK’de mürit olmak ile robot olmak aynı şeydir. Duygunuz olmayacak, düşünmeyeceksiniz, sadece itaat edeceksiniz. İşte Kasım Engin bu robottur itaat ve biat etmek dışında bir görevi yoktur Engin’in. Bunun için partisi emredince infazcı, partisi emredince işkenceci, partisi emredince yazar, partisi emredince eğitimci olur.

Kasım Engin yaşarken PKK içindeki etkisiz bir insandır

Kasım Engin’in hikayesinin bundan sonraki bölümünün bize öğrettiği şey şudur: PKK’de sadece ölünce değer görürsünüz. Çünkü Kasım Engin hayatını kaybettiği zamana değin PKK içinde hiçbir zaman etkin bir görev sahibi olamamıştır. Her zaman pratik günlük işlerden sorumlu kılınmıştır. Askeri alanda başaralı olmayınca etkili yöneticilerin yanında bir sekreter gibi kullanılmıştır. PKK’nin tek bir işi teslim etmeye, dağ dışına çıkarmaya güvenmediği, sürekli dağda kontrol altında tuttuğu Kasım Engin’i bu gün bize örnek insan diye göstermektedir.

Kasım Enginler yaratmak PKK için neden önemli?

Duran Kalkan makalesinin sonunda “ Kasım Enginler yaratmayı bilen bir hareket yenilmezdir” der. Duran Kalkan’ın makalesi içindeki gerçeğe yakın tespitte bu olmuştur. PKK’nin gücü ipotek altına aldığı, iradesini kırdığı, bir emirle çalışan duygusuz robota çevirdiği, varlığını esir aldığı kişilere dayanır. Bu insanlar ölene kadar PKK’ye hizmet eder. Yaşarken sürekli PKK’nin eleştirdiği, kişiliklerini yok ettiği insanlardırlar ölünce de geri kalanlara bu kişileri kahraman diye sunarlar. Yollarından gitmemizi isterler.

Gençlere önerimiz mürit olmayın

Bunun için gençlere diyoruz ki TV ekranına şair, yazar, edebiyatçı, hümanist bir vatansever gibi görüntüleri verilen Kasım Engin aslında bir yoldaş katili, infazcı ve PKK’nin emir eridir. Siz asla “ Kasım Engin gibi olmayın”. Siz önce insani-evrensel, sonra ulusal ve Kürdistani değerleri kendinize esas alın. Bir partinin kölesi olmayın, hiç kimsenin emir eri olmayın. Siz siz olun Partimiz Kürdistan’dan büyüktür diyerek sizi partisinin tasmasını takmak isteyenlere karşı duyarlı olun.

Diğer Haberler