PKK’nin uyuşturucu madde kuryesi deşifre oldu

PKK’nin uyuşturucu madde kuryesi deşifre oldu İran İtlaat, Gümrük, Egit, PKK, haraç,EMCDD, interpol,

PKK’nin İran üzerinden Güney Kürdistan’a uyuşturucu taşıyıcılığı devam ediyor. Son olarak 10 kilo uyuşturucunun Güney Kürdistan’a geçirildiği tespit edildi.

Darka Mazi’nin Kürdistan’dan bildiren kaynakları PKK’nin Mart ayı içerisinde İran’dan Kürdistan Bölgesine 10 kilo uyuşturucu geçirdiğinin tespit edildiğini bildirdi.

Kaynaklarımızın bildirdiğine göre 14 Mart günü Doğu Kürdistan’ın Serdeşt ilçesine bağlı Aşağı Bêwrana köyünde yaşayan,PKK için uyuşturucu kuryeliği yapan bir kişi tarafından 10 kilo uyuşturucu PKK’nin gümrük birimlerine teslim etti. Kuryelik yapan kişi Salih Sor kod adını kullanan Salih Abdullah. Salih Abdullah’ın köylüleri Abdullah’ın itlaat için çalıştığını belirtiyor, ayrıca Abdullah tüm civar köylerde de İran istihbaratı Itlaat’ın adamı olarak biliniyor.

Kaynaklarımızın bildirdiğine göre Salihe Sor uyuşturucuyu sınıra yakın Hêro kasabasına bağlı Gorhêlke alanında Egit kod adlı PKK kadrosuna teslim etti. Egit’in PKK’nin alandaki gümrük çalışmalarında yer aldığı ve vergilendirme yaptığı biliniyor. Salihe Sor uyuşturucu kuryeliği için her kilo başına 400 Amerikan doları aldığı da kaydedildi.

PKK İran-Türkiye ve Güney Kürdistan arasındaki sınır bölgeleri kontrol altında tutarak buralardan hem kaçakçılardan vergi adı altında haraç alıyor ayrıca da uyuşturucu hatlarını kontrol ediyor. Büyük uyuşturucu tacirleri PKK ile yıllık anlaşmalar yaparak komisyon ödüyor.

PKK’nin maddi kaynakları içerisinde en büyük pay uyuşturucu ticaretinde. PKK bu nedenle Avrupa’da kara listede bulunuyor. Avrupa’da uluslararası uyuşturucu ticaretini inceleme komisyonu olarak bilenen EMCDD’a en son 2019 yılı raporunda PKK Avrupa’daki en büyük uyuşturucu ticaret şebekesini yürütüyor. Rapora göre PKK buradaki uyuşturucu ticaretinden 2012 ve 2019 yılları arasında milyar dolarla ifade edilen miktarda para kazandı. İnterpol raporlarında ise PKK’nin uyuşturucu ticaretinden yılda 3 milyar dolar kazandığı bildiriliyor.

EMCDD’nin 2019 yılı raporuna şu linkten ulaşa bilirsiniz: https://www.emcdda.europa.eu/system/files/publications/12078/20192630_TD0319332ENN_PDF.pdf

Diğer Haberler