PKK medyasının “Mesut Barzani Ezidiler’e Müslümün olun” dedi haberi büyük tepki topladı

PKK medyasının “Mesut Barzani Ezidiler’e Müslümün olun” dedi haberi büyük tepki topladı, Yeni Yaşam Gazetesi, Şengal Katliamı, Haşdi Şabi, Ezidiler, Til Ezer, Siba Şex Xidir ve Til Hezir saldırılarını Peşmerge yaptı, Araplar, Koço, Haşdi Şabi, Irak, İran, ABD

PKK’nin Türkiye’de yayın yapan Yeni Yaşam Gazetesi’nin 26 Şubat tarihinden başlayan ve üç bölüm halinde yayınlanan yazı dizisi Kürtler tarafından büyük tepki ile karşılandı. Şengal’e DAİŞ’in saldırdığı döneme ilişkin bir röportajı konu alana yazı dizisini Kürtler “yalan, komplo ve provaksyon” olarak değerlendirdi.

Yazıda Irak Hükümeti ve İran devletlerinin övülmesi , Peşmerge’nin  ise Ezidileri katleden kişiler olarak gösterilmesi büyük tepki topladı.

Şengal’de PKK’nin kurduğu Şengal Özer Meclisi Eşbaşkanı  Heso Brahim adlı kişi yapılan bir söyleyişe yer veriliyor. PKK’nin resmi düşüncülerini içeren röportajda Şengal’de ki DAİŞ öncesi dönem ve sonrası döneme ilişkin spekülatif bilgiler yer alıyor.  Röportaj PKK kadroları tarafından hazırlanmış.  Sosyal medya kullanıcıları yazının içeriğinin de aynı kadroları tarafından yazıldığına inanıyor.

Barzani “Ezidiler Müslüman olsun”

Kürtlerin en çok tepki gösterdiği yorum IŞİD’in 2014 katilamı zamanında Barzani’nin “Ezidiler Müslüman olsun” dediği yönündeki ifadeler oldu. Yazıya göre IŞİD’in katliam gerçekleştirdiği süreçte o zamanki Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani Ezidilerin Ruhani lideri Baba Şex’e şunları söylüyor:  “Milletine söyle Müslüman olsunlar. Eskiden biz de Êzidîydik. Müslüman olduk ve fermandan kurtulduk” diyor.

Geçtiğimiz yıl 87 yaşında hayatını kaybeden Baba Şêx’in hayatta olduğu müddetçe ne Ezidlerden nede Şêx’in kendisinden bu yönlü bir açıklama yapılmadı. Ezidilerin Ruhani lideri olan Baba Şêx 2014 yılından sonra da Barzani ile bir çok kez bir araya geldi. Ve Barzani’nin yönettiği Şengal’i kurtarma operasyonunu bizzat kutladı.

Siba Şex Xidir ve Til Hezir saldırılarını Kürdistan Bölgesi yaptırdı

Ayrıca yazıda 2007 yılında gerçekleşen ve 796 kişinin ölümüne yol açan dört aracın patlatılması olayı da Kürtlere yapmış gibi anlatılıyor. 2007 yılında Siba Şex Xidir ve Til Hezir köylerinde ki patlama 73. ferman  olarak değerlendiriliyor.

Yeni Yaşam Gazetesi’nin haberine göre bu patlamayı Peşmerge yaptı. Hatta Peşmergelerin olay günü kendi aralarından şifre ile konuştuğu ve köyleri terk ettiği anlatılıyor.

Oysaki patlama yapılan köyler Arapların denetimindeki köylerdi. Ayrıca olayı Arapların Kürtlere göz dağı vermek için yaptığı ve Araplar ile Ezidiler arasındaki sınır olan bu köylerin boşaltılması için yapıldığı biliniyor.

Kürtler Arapları Ezidilere karşı bilinçli kışkırttı

Gazetenin yayınladığı röportajda Kürtler ile Ezidiler iki farklı halk gibi gösteriliyor. Hatta Ezidiler için Arapların daha iyi olduğu vurgulanmak istiyor. Yazıda özellikle “Araplar çok iyiydi, bizi DAİŞ’in elinden kurtardılar, her halkın kötüsü de var iyisi de var” vb. söylemlerle IŞİD katliamı dönemindeki Arapların rolü unutturulmak isteniyor. Örneğin Katliamın en acı sonuçlarından birinin yaşandığı Koço köyünde halk Arap kirvelerine güvenmiş köyü terk etmemiş ve katledilmişti tüm bunlar unutturularak Kürtler kötüleniyor.

Saddam’ın yıkıldığı 2004 döneminden sonra  Kürtlerin Arapları bilinçli olarak Ezidilere karşı kışkırtığı da yazıda işleniyor. Peşmergeler ve Kürdistan Bölgesine giden Araplara kötü davranılıyordu. Bunun içinde Araplar Ezidilere öfkelendi gibi imaj yaratılıyor. Böylelikle IŞİD katliamının nedeni buymuş gibi gösteriliyor.

Peşmerge yolları kapatıp halkın kaçmasını engelledi

Röportaj boyunca da Peşmerge’nin Ezidilerin ölüdürülmesi için IŞİD’le anlaştığı yönünde bilgiler servis  ediliyor.
Peşmergelerin IŞİD gelmeden önce halkın silahlarını bilinçli olarak toplayıp halkı silahsız bıraktığı, IŞİD saldırdığı zaman Peşmerge’nin de halka ateş açtığı iddia ediliyor. Yazıda da ayrıca Peşmerge’nin kıyafetlerini DAİŞ’lilere verdiği yönünde de bazı ifadeler geçiyor.

 Ayrıca Peşmergenin Sihela  Beravê’de ki köprü kapısın kesip halkın kaçmasına engel olduğu bu nedenle halkın katlettiği de iddia ediliyor.

Üç bölümlük yazıda araya serpiştirilen Irak hükümetine, Şiilere, İran ve Araplara dönük bir çok övgüdde bulunuyor. Kerkük ve Kürdistani bölgelerin işgal edilmesinde rol oynayan eski Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin Ezidlerin kendini geliştirmesine karışmadığı iddia ediliyor. Ayrıca İran olmasaydı ABD Şengal’i Türkelere verecekti gibi bir iddia de yer alıyor konuşmadı.
Tüm yazı boyunca İran ve Irak hükümetlerinin Şengal için yaptığı olumlu şeylerin altı çizilirken, ABD’nin ne kadar kötü olduğu iddia ediliyor.
Röportajda Mehmet Ali Beydağı imzası kullanılıyor. Fakat yazı PKK’nin Beritan Sarya ve Harun Hevi adlı iki kadrosu tarafından hazırlanmış ve tercüme edilmiş.

Sosyal medya kullanıcıları bu röportajı PKK’nin Şengal’de Haşdi Şabi ile olan ortaklığını meşrulaştırmak için kurgulanmış olarak değerlendirdi.  Özellikle de Ortadoğu da tüm dini inançların, mezheplerin en özgürce yaşadığı Kürdistan Bölgesinde Ezidilerin zulüm gördüğünü iddia etmenin siyasal amacı olduğu vurgulandı.

Diğer Haberler