PKK taraftarı bir gurup gencin Şengal algısına Ezidi ileri gelenlerinden cevap

PKK taraftarı bir gurup gencin Şengal algısına Ezidi ileri gelenlerinden cevap Ezidi Evi; Ezidi Miri, Kürdistan, IŞİD, Şex Şamo

PKK taraftarı bir gurup Şengalli gencin sosyal medya üzerinden “Şengal Kürdistan Bölgesel Yönetimine değil Irak Hükümetine bağlansın” çağırısı yapmasa Ezidi Miri yardımcısı ve Ezidilerin ileri gelenlerinden cevap geldi.

 PKK Şengal’e IŞiD saldırısı olduğu günden sonra Şengal’in Irak’a bağlanmasını desteklediği yönünde bir çok açıklamalar yapmıştı. Bese Hozat, Cemil Bayık gibi isimler Şengal’in Irak’a bağlanmasını desteklediklerini birçok kez belirtti.  Kendine bağlı küçük bir gurup oluşturan PKK bu kişiler aracılığı ile kendi düşüncelerini kamuoyunda tüm Ezidilerin düşüncesi gibi yansıtmaya çalışıyor.  Aslında küçük bir gurup olan ve aslında PKK’nin dağ kadroları tarafından yönetilen bu gurup bir dönemdir sosyal medyada “Şengalliler Kürdistan değil Irak tarafından yönetilmek istiyor” biçiminde bir propaganda başlattılar.  Ezidi Evi’nde toplanan bu gurup PKK sembolleri ile sosyal medyada etkili olmaya çalışıyor. Ezidi ileri gelenleri ise bu konuda şunları söyledi:

Ezidi Miri Yardımcısı Cewher Eli Beg: Bu gurup Ezidilere zarar veriyor

Ezdi Miri Yardımcısı Cewher Eli Beg, Şengal Ezdi Evi’nin, Ezdilerin temsilini yapmadığını belirtti.

Konuya ilişkin Basnews’e açıklamada bulunan Ezdi Miri Yardımcısı Cewher Eli Beg şunları söyledi: “Bu talepte bulunan insanlar Ezdi Evi’nde toplanıyorlar ama Ezdilerin temsilcisi değiller. Zaten Ezdi Evi bütün Ezdilerin temsilciliğini yapabilecek kapasitede de değil. Burada olanlar sadece kendilerine ve Şengal’deki Ezdilere zarar veriyorlar.”

Şex Şamo: Hiç kimse kendi çıkarlarına göre Ezidilere yeni kimlik belirleyemez

Ezdilerin tanınmış şahsiyetlerinden Husen Qaidin’de konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı: “Ezdi Evi, Ezdilerden uzak ve bütün Ezdiler hakkında konuşma hakkına ve temsiliyetine sahip değil. Ezdilerin gerçek temsilcileri Ezdi Ruhani Topluluğu ve Ezdi Miri’dir.”

Hiç kimsenin Ezdilerin kimliklerine ilişkin kendi çıkarları doğrultusunda açıklama yapma hakkına sahip olamayacağına dikkat çeken önceki dönem Kürt Milletvekili Şex Şemo’da konuya ilişkin şu hususları dile getirdi: “Başkan Barzani’nde söylediği gibi hiç kimse Ezdilere kimlik belirleme hakkına sahip değildir. Ezdilerin temsilciliği iddiasıyla bu şekilde ortaya çıkan kişi ve gruplar asla Ezdilerin temsiliyetini yapamazlar.”

Şex Şemo açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “PKK’nin Şengal’deki varlığı meşru değil. PKK’nin buradaki varlığı bölgede ve Şengalde varolan huzur ve istikrarı bozma amaçlı. Ne PKK nede PKK’ye bağlı gruplar Ezdilerin temsilcileri olamazlar.”

Diğer taraftan konuya ilişkin açıklamada bulunan Şengal Kaymakamı Mehma Xelil’de, Ezdi Evi’ndekilerin hiç bir şekilde Ezdilerin temsilciğini yapamayacaklarını ve amaçlarının Irak idaresi altında bulunan Şengal’in hiç bir şekilde Kürdistan Bölgesi idaresine dönmesine müsaade etmemek olduğunu dile getirdi.

Bütün Ezdi halkının artık Şengal’de huzurun oluşmasını istediğini belirten Mehma Xelil açıklamasında, Ezdi halkının Şengalin Kürdistan Bölgesine bağlanması taraftarı olduğunu ifade etti.

Röportajların Kaynağı : BasNews

Diğer Haberler