Neden YNK ve Bafil Talabani’ye hayır… 

Neden YNK ve Bafil Talabani’ye hayır… 

Kürdistan Parlamento seçimlerine iki haftadan az zaman kaldı. Bu seçim Kürdistan bölgesi için hayati önemde. Kürdistan zaten her zaman hassas ve olağan üstü bir duruma sahipti fakat bu kez bölge ve dünya koşulları çok daha kritik. Coğrafyamız sadece sömürgecilerin savaşının değil Dünya savaşının merkezinde kalmış durumda. Bu nedenle bu seçimde oy verenler normal bir hükümet programı ve vaatlere oy vermemelidir.

Sandığa giden herkes öncelikle yaşanan savaşı düşünerek, bu topraklara en az yıkım ve en çok kazanımı getirebilecek olan partiyi ister sevsin ister sevmesin seçmek zorundadır. Kendi geleceği ve kendi çocuklarının geleceği için oylarını gerçekten Kürdistan’ı koruyabilene vermek zorundadır. Şasuvar Abdulahvahid’in Nwe Nu’su gibi partiler Kürdistan’ı korumak yeteneği sıfır olan partilerdir. Şasuvar’ın kendisi bir gergin ortamda ilk önce memleketi terk edecek olandır.

Fakat halkının, ülkesinin ve çocuklarının geleceğini düşünen herkes YNK ve tartışmalı lideri Bafil Talabani’ye de dur demek zorunadır.  Çünkü Bafil Talabani bu seçime Kürtler adına girmiyor. Bafil Talabani’nin bu seçim de sloganları da programı da vaatleri de İran ve Haşdi Şabi’nin programının bir parçasıdır.
Bafil Talabani ne diyor: Barzanileri yıkacağım, Kormor Gaz Sahasını Kürdistan hükümetine teslim etmeyeceğim, Kürdistan’ın maliye meselesinde Hejmaramın projesine karşı Irak’ın yanında yer alacağım.

Bafil Talabani’nin bu üç projesi de Haşdi Şabi’nin projesidir. Bafil Talabani seçime Haşdi Şabi adına, İran adına giriyor. Kürdistan halkı çok kaba bir biçimde Kürdistan haritasına bakmalı ve cevap vermelidir: Ortadoğu’da İran’ın yanında yer alıp da huzur bulan tek bir coğrafya var mı?  Yemen, Lübnan, Suriye İran nereye el attıysa oraya savaş, kan ve sömürü götürdü. Ortadoğu’nun yıldızı olan Beyrut yıllardır İrancıların elinde yoksulluk için sürünüyordu şimdi de savaşın bir parçası oldu. Bafil Talabani’ye dur demek İran’ın Kürdistan üzerindeki yıkıcılığına dur demektir.

İran ve sömürgeciler Kürdistan Bölgesi’ni küçültmeye karar vermiştirler. Bunu da Kürt tarihinin kara yüzü ve kara hançeri cahşları kullanarak yapmak istiyorlar.  Bunun için de 2012 yılından bu yana uygulanan bir İran politikası var.  Kürdistan Bölgesi hükümeti o tarihten bu yana İran’ın bu projesine karşı direniyor. Özellikle de 9. Hükümet Hewler’in füzelerle vurulmasına, petrole el konmasına, maaşların aylarca gönderilmemesine rağmen Bağdat hükümetine teslim olmadı. KDP Bağdat Şii rejimine teslim olmadıkça onlarda Bafil Talabani’yi beslediler.  İran Şii aklının Bağdat’taki kolları Haşdi Şabi ve Irak Federal Mahmekemesi seçim yasasını YNK’yi güçledirmek için değiştirdiler. Bafil Talabani Bağdat’ı ve Tahran’ı Erbil’de iktidar yapmak ve meşrulaştırmak için kullanılan bir paravandır.  Bafil Talabani’ye hayır demek Kürdistan’ın Iraklaştırılmasına hayır demektir.

Bunun için diyoruz bu seçimde iki çizgi yarışacak: İran’ın ve sömürgecilerin desteklediği bir teslimiyet çizgisi YNK ve KDP’nin öncülük ettiği direniş çizgisi. Bafil Talabani’ye hayır demek Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü yıkmak isteyenlere hayır demektir.

Bafil Talabani’nin Türk devletine karşı vatansever rolü oynaması da durumu değiştirmiyor. Çünkü yine Haşdi Şabi’nin kulağına fısıldaması ile olan bir şeydir. Bafil Talabani Haşdi Şabi’nin kollarında Türkiye’ye ne de başka kimseye vatanseverlik taslayamaz.

Bafil Talabani Kürdistani bir siyasetçi bir yana Kürdistani bir birey bile değildir. Bafil Talabani Kerkük 16 Ekim Kerkük ihaneti ile şunu keşfetti, “kişiliğim, yeteneğim, duruşum ve emeğim ile kazanamadıklarımı ihanet ile kazanabilirim”. Ve kendi bireysel çıkarları için her türlü gözü karalığı yapa bilir. Bir gecede Kerkük’ten çekilip Haşdi Şabi’yi getiren bir gecede Erbil’e de aynı şeyi yapa bilir.

Bafil Talabani seçimlerde birinci parti olmayacağı nettir fakat geçen seçime göre birkaç sandalye fazla alırsa bile ortamı bulandırmak için kolları sıvayacaktır. Bafil Talabani bu kaos ortamında Kürtlerin erken hükümet kurmasını engellemek için elinden geleni yapacaktır. Gerekirse Kürtleri bir iç savaşa sürükleyecek veya Süleymaniye’yi ayrı bir idare yapmaya çalışacaktır. Bunun için diyoruz Kürtlerin Bafil Talabani’ye güçlü bir hayır demesi Kürtlerin iç savaşına hayır demektir.

Bafil Talabani’ye hayır demek Kürt düşmanı, Şii milliyetçisi ve gerici Haşdi Şabi yapılarına hayır demektir.

Bafil Talabani bencil, çıkarcı ve egoist yapısı ile sadece Kürdistan’ın değil kendi yol arkadaşlarının bile başını yedi. YNK lideri olmak için insanları harcadı, kan döktü, kendine ihanet ettiği isimlerden ve vurduğu kişilerden bir taht yaptı. YNK’nin tüm eski isimleri dışlandı. Hawkar Caf gibi isimler Süleymaniye dışına bile çıktı ondan kurtulamadı. Çocuklarının gözleri önünde Hawkar’ı öldürdüler. Bu acımasız, bu zalim adam tek adamlığa oynuyor ve YNK’yi bir diktatör gibi şimdi Kürdistan’a demokrasi getirmekten söz ediyor, Kürdistanı modern bir ülke yapmaktan söz ediyor.

Ömrünün yarısını YNK’ye hizmet etmekle geçirmiş, Mele Bahtiyar’ın kurumlarına baskın yaptıran Bafil başka muhaliflere ancak ve ancak ölüm getirir. Bafil Talabani’yi dur demek kültürsüz, gözük kara bir iktidar delisine dur demektir.

YNK’nin şu anda kendi örgütünün ömrünü uzatmak, maddi güç elde etmek dışında tek bir programı ve projesi yoktur. YNK hiçbir zaman hiçbir sömürgeciye net tutum koymamıştır. Bundan sonra da kaypak, kaçak dövüşçü bu siyasi yapının daha fazlasını yapacağı yoktur. Kürdistan halkı bu yozlaşmış rantçı yapıya, bu cahş duruşa dur demek zorundadır.

Bafil Talabani’ye hayır demek sömürgeciliğe ağız eğmeye hayır demektir.

Bafil Talabani siyaseti dört parça Kürdistan için tehlikeli bir siyasettir. Doğu Kürdistan partilerini İran devletinin talimatı ile Süleymaniye’den çıkardılar, kadrolarını İran’a teslim ettiler. Süleymaniye’de Türkiye ve İran ajanları kol geziyor ama Rojhelatlı devrimciler gezemiyor.  Her türlü sömürgecilikle kendi çıkarları için her türlü kirli ilişkiyi geliştiren bir Bafil Talabani Kürtlerin kendi arasındaki ilişkisine zarar veriyor. Bunun için Bafil Talabani’ye hayır demek

. Siyasi olarak kaypaklık, ideolojik olarak pragmatik, kişilik olarak yozluk, ruhsal olarak çökmüşlük, karakter olarak karaktersizliği temsil eden Bafil Talabani sömürgecilerin Kürtlerin başına bela etmek istediği bir beladır. Ona hayır demek her çeşit sömürgeci oyununa ve Kürtlerin içindeki lanetli cahş damarına hayır demektir. Bafil Talabani’ye hayır demek Kürtlerin kendi iradesine sahip çıkmasıdır.

Diğer Haberler