Şengal katliamının 10 yılında PKK Ezidilerin acılarını istismar edip şov yaptı

Şengal katliamının 10 yılında PKK Ezidilerin acılarını istismar edip şov yaptı

Şengal katliamının 10.  yılı geride kaldı. Ezidilerin acıları ise hala ilk günkü gibi taze ve acıların üzerine eklenen onlarca sorun var. Ezidiler hala katliam travmasını atlata bilmiş değil. Şimdi yapılması gereken sadece Ezidilerin bu travmayı nasıl atlatacağını tartışmak ve projeler üretmek. Fakat durum böyle değil. Şu anda Ezidilerin acıları büyük bir rant meselesine dönüşmüş durumda. Ezidilerin yaşadığı travma ve acılar siyasi ve ticari bir ajandaya göre istismar ediliyor.  Bu istismar ve şovda en büyük aktör ise PKK.  PKK katliamın 10 yılında sadece kendi şovunu yaptı.

PKK için Ezidiler ve Şengal olmazsa olmaz ve terk edilemez bir konu haline gelmiş durumda. Bunun nedeni PKK’nin vatansever duruşu veya Ezidi sevgisi değil.  PKK için Ezidiler güdülecek koyun haline gelmiştir.

Nasıl ki bir koyun sahibi koyunun hem etinden hem sütünden hem yeminden hem de tezeğinden faydalanıyorsa PKK’de Ezidilerden aynı biçimde faydalanmakta.  Nasıl ki koyunun sahibi eninde sonunda koyunu ya yiyecektir ya da satacaktır PKK’de Şengal halkını yemek ve satmak için uygun zaman beklemektedir.  Şengal halkı PKK’nin yedeğindeki bir kurbanlık koyundur.

Eğer şimdi karar alınsa ve dense ki “PKK Şengal’den çıksın o zaman Şengal bağımsız bir devlet olacak” PKK onu bile kabul etmez. Çünkü, PKK’nin Şengal’de halkın çıkarı için bir şey yapmaya niyeti yoktur.

Yani Şengal halkının acısı PKK’nin ekmeği haline gelmiştir.  Eğer tek kelime Kürtçe bilmeyen Mustafa Karasu, Kürdistan’dan haberi olmayan Bese Hozat boğazları yırtılırcasına “Şengal Irak’a bağlı olacak, Şengal Kürdistan değil” diyorlarsa bunun arkasında PKK’nin büyük kazanımları vardır…

Gelin birkaç başlıkta bu PKK rantını özetleyelim:

PKK’nin Maddi rantı: PKK Şengal gençlerini Haşdi Şabi’ye kiraya veriyor

PKK’nin  30 yıldır büyük bir gümrük, vergi ve cezalandırma denen bir kara para ağı vardır.  Avrupa, Kuzey Kürdistan ve İran üzerinde özellikle büyük bir ağı vardı. Son 12 yıl içinde PKK’nin bu ağına Rojava ve Şengal’de katıldı.

PKK Şengal karşılığında İran’ın başını çektiği Şii cepheden büyük rant elde ediyor. İran-Süleymaniye-Kerkük-Musul ve Şengal üzerinden Rojava’ya değin uzanan bir uyuşturucu, silah ve kayıt dışı ticaret hattı var. Şengal halkı birkaç saat elektrik veren jeneratör ve bir iki su tankının taşıdığı su ile yaşamaya çalışırken PKK’nin maliye komitesi milyon dolarları PKK kasasına taşıyor.  Sonra da birkaç göz boyama ile halkı “size yardım ediyoruz” diyerek kandırıyor.

Tabi bir de Haşdi Şabi arması taşıyan PKK’nin savaşçıları var. YBŞ adında örgütlenmiş bu yapının ne Irak resmî kurumlarında bir tanınırlığı yok. YBŞ denen şey Kürt kamuoyunu kandırmak için bulunmuş bir isimdir yoksa Irak’ta hiç kimse ne YBŞ ne de başka bir PKK kurumunu tanımıyor. Özünde hepsi Haşdi Şabi’dir.  Haşdi Şabi bu güçler için her ay kişi başı 650 dolar maaş veriyor. PKK ise rütbelerine göre YBŞ üyelerine 400 ile 500 dolar arasında ödeme yapıyor. Yani Ezidi gençlerini kiraya veriyor ve karşılığında kişi başı 100 ila 250 dolar arasında para alıyor.  Yani ne kadar YBŞ’li o kadar kiralık savaşçı.

PKK’nin kamplarda kalan mültecileri Şengal’e çağırma nedenleri arasında işte bu ekonomik sistem de önemli bir yere sahip. Yoksul Şengalliler geri dönecek mecbur PKK’ye gidecek, PKK’de onları Haşdi Şabi’ye kiraya verecek.

Süleymaniye’den Bağdat’a oradan Belçika’ya değin PKK kadroları Ezidilerin rantını yiyor

PKK 40 yıllık tarihi boyunca temel çalışma ve üs alanı olan Kuzey Kürdistan’da da halkın etinden sütünden faydalandı, halk 40 yıl boyunca PKK’ye savaşçı verdi sonuç ise büyük bir asimilasyon, katmerleşen asimilasyon ve tükenmişlik. Şengal PKK içi bakir bir alan. Yıllarca Kuzey’i işgalden kurtarıp devlet yapacağız yok bağımsız konfederal sistem yapacağız diye rant elde etti hiçbir şey yapamadı şimdi de Şengal’de özerk yönetim ilan ederek yeni sloganlar buluyorlar.

PKK yöneticileri bu sloganların üstüne kendi hayatını ve çalışmalarını kuruyorlar. Mesela Nilüfer Koç’u, Zübeyir Aydar’ı Belçika’da rahat rahat yaşıyorsa Ezidilerin acıları üzerinden kazandıkları rantın büyük etkisi vardır.

PKK kadroları Süleymaniye’de Alman Köyünde, Guheşe sitesinde lüks dairlerde rahat yaşıyorsa elbette ki Şengal’i peşkeş çekme karşılığında bunlar oluyor. Bağdat’ta Kerada gibi lüks mahallerde de yine aynı biçimde Şengal’deki görevlerini yerine getirme karşılığında bu imtiyazlardan faydalanıyorlar.
Süleymaniye ve Bağdat havaalanlarından PKK’ye paravan şirketler üzerinden dürbün, termal vb teçhizatlar geliyorsa ve Şii Bağdat hükümeti buna ses çıkarmıyorsa bunun nedeni de yeni PKK’nin Şengal’i Kürdistan koparmasına karşılık verilen imtiyazlardır.

PKK Şengal’de bekçidir

Irak devleti ve arkasındaki derin akıl Kürdistan Bölgesini küçültmek için büyük bir ajandaya sahiptir. Kürdistan’ın kendini yönetme gücü ve toprakları her gün parça parça küçültülmeye çalışmaktadır. Şengal bunun önemli bir parçasıdır. Çünkü Şengal Rojava ve Güney’i birbirine bağlayan önemli bir alandır. PKK sömürgeci güçlerin burada kurmak istediği tampon bölgeyi ve Kürdistansızlaştırma siyasetinin bekçisidir.

Şengal önemli gaz yataklarına ve ticaret yollarına sahiptir. Şu an kurak ve yoksul olan Şengal ilerde büyük bir pazar haline gelebilir. İşte PKK bu zenginliğin Kürdistan’a geçmesini bloke etmek isteyen güçlerin bekçisidir.

Şengal’i katliama maruz bırakan Irak hükümetinin tutumu ve IŞİD’in Irak kolunu yöneten İran’ın ajandasıydı. Fakat bakın PKK hiçbirinden söz etmez. Katliamın 10. Yılında yine tüm okları sadece ve sadece KDP’ye, Barzanilere ve Peşmergelere dönüktü. Çünkü PKK, Şii projesinin hatta dolaylı olarak Şengal’in Kürdistan’dan koparılmasını isteyen Türkiye gibi diğer sömürgeci güçlerin orada bıraktığı bir bekçidir.

PKK bu bekçilikten iyi rant elde etti, kaybeden ise Ezidiler oldu. Ezidiler PKK için sadece güdülecek bir koyundur PKK zamanı gelince ve kendisine bekçilik görevin bitti denince tıpkı Kuzey Kürdistan dağlarında olduğu gibi çekip gidecektir.  Kaybeden ise Ezidiler ve Kürdistan olacaktır. Söylenecek iki söz var: Şengal’i Kürdistan’dan koparmak isteyen herkes haindir. PKK’nin Şengal projesi ve görevi de ihanettir.

Diğer Haberler