Erbil’deki pazar yangınını üstlenen Ahd-ı Milli Teşkilatı’nın IP adresi Rojava’dan

Erbil'deki pazar yangınını üstlenen Ahd-ı Milli Teşkilatı’nın IP adresi Rojava’dan

 Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’de ikinci el pazarı olarak da bilinen Lenge çarşısında çıkan, 166 dükkânın küle döndüğü yangının nedenini bulmak için bir soruşturma ekibi oluşturuldu. Komisyon daha açıklama yapmamışken eylemi bugüne kadar adı duyulmamış Ahd-ı Milli Teşkilatı adlı örgüt üstlendi. Örgütten yapılan açıklamada, Musul, Kerkük Halep ve Erbil’in Misak-ı Milli sınırları içerisinde olduğu, buraların geri alınması için geri sayımın başladığı belirtildi ve yönetim tehdit edildi. Hakkında pek çok kuşku bulanan bu açıklama ve Ahd-ı Milli yapısını Darka Mazi birimleri araştırdı.

Ahd-ı Milli Teşkilatı ülkücülerin yapılanması mı?

Çarşıda birkaç ayrı noktada çıkan yangın erken kontrol altına alındığı için facia önlenmiş oldu. Fakat yine de birçok dükkân küle döndü. Fakat yangının bilinçli çıkarılıp çıkarılmadığı bilinmiyor. Bazı kişiler yangının yağma amaçlı çıkarıldığını iddia ediyor. Başkan Mesrur Barzani konu ile yakından ilgilenerek zararların karşılanacağını belirtti.

Konu zararlar karşılanacak mı, mesele yağma meselesi tartışması varken dün gece yani 28 Şubat tarihinde adı sanı hiç duyulmamış olan Ahd-ı Milli Teşkilatı Kürdistan yönetimine nefret kusan bir açıklama ile olayı üslendi.  Teşkilatın açıklamasına göre “iki bin üç yüz elli dükkânın olduğu pazara akşam saat yedi de pazar merkezi başta olmak üzere toplam on sekiz noktaya eş zamanlı sabotaj düzenleyerek, 1315 dükkânı tümden imha ettik. Geri kalanlar kahru perişan oldular”.

Adı sanı duyulmayan bu şüpheli örgütün kim olduğu tartışması hemen ortalığı saldı. Zira örgüt tamamen Kürdistan düşmanlığı üzerine kurulu ve Kürdistan Bölgesi’ne dair hakaret içiren ifadeler kullanılıyor. Misakı Milli’yi uygulamaya yemin ettiğini belirtiyor ve Kürtleri Türklere uşak yapmak istediğini söylüyor.

Yapılan açıklamada kullanılan ifadeler Türk ırkçı ve ülkücülerinin ifadelerine benziyor. Fakat yine de örgütün gerçek menşei ve sahibi meselesi oldukça karanlık bir konu. Ahdı Milli Teşkilatı diye bir örgüt var mı, yoksa taşeron bir örgüt mü, gerçekten söz konusu yangın ve yangınları Türk ülkücüleri mi çıkardı sorunu oldukça soruları cevaplanmayı bekliyor.  Çünkü örgüt hakkında elimizde var olan tek sitedeki verilerde oldukça şüpheli.

Ahdı Milli Teşkilatı’nın haberleri Haseki’den yüklenmiş

Ahd-ı Milli Teşkilatı adına açılan site oldukça dikkat çekici. Darka Mazi teknik ekibi sitenin geçmişi hakkında bir araştırma yaptı. Sonuçlar ise şöyle:

26 Haziran 2023 yılında satın alınan site uzun bir zaman aktif kullanılmamış. Sitenin ismi Dubai merkezli Reseller adlı siteden alınmış, server ise ABD’li Parking isimli şirkete ait. Site bu tarihlerde oluşturulmuş fakat hiçbir haber yüklenmemiş. Ta ki Hewler Lenge pazarı yangınından sonra siteye üç açıklama yüklenmiş. Normal okuyucular her üç açıklamanın tarihlerini ayrı ayrı görüyor oysa ki siteye üç haberin de yüklendiği tarihi 27 Şubat. Yani Hewler yangını çıktıktan sonra site aktif kullanılmış. Öncesinde herhangi bir aktivite yok.

Darka Mazi ekipleri haberin yüklendiği yeri araştırırken karşılarına daha ilginç bir bilgi çıktı çünkü haberlerin bir yüklenirken VPN kullanılmamıştı ve kullanım yeri olarak Haseki- Suriye gösteriliyordu.

Kerkük’teki dükkanlar Türkmenlere ait

Sitede Ahd-ı Mili Teşkilatı adına yapılmış üç açıklama var ve her üç açıklama da Kerkük ve Hewler’de çıkan üç yangının kendileri tarafından çıkarıldığını iddia etti. Fakat ilginç olan Kerkük’teki ilk iki yangında yakılan dükkanlar Türkmenlere aitti.

10 Ekim 2023 Kerkük Pazar yangını: Ahdı Milli’nin ilk yayınladığı açıklama ya göre Kerkük Pazar yerinde 10 Ekim 2023 tarihinde çıkan yangını kendileri gerçekleştirmiş. Açıklamada 10 Ekim 2023 sabah saatlerinde Kerkük pazarına sabotaj düzenleyerek beş hedefimizi imha ettik” dendi ilginç olan şey burada üç dükkân yanmıştı ve yanan dükkânlar da Türkmenlere aitti.  Yangının bilinçli çıkarıldığı iddiası vardı fakat dükkancılar alandaki seyyar satıcıların yangını bilinçli çıkardığını iddia ediyordu. Ayrıca Türkmen cephesi yöneticileri olay yerine giderek dükkanları yanan kişilere yardım edilmesi çağrı yaptı.

21 Ocak 2024 tarihli Kerkük yangını: Site’de 22 Ocak tarihli açıklamada şu ifadeler yer aldı: “21 Ocak Salı günü Kerkük merkezindeki Ahmet Ağa (Kürtçe adı ile Ahmetava) bölgesindeki iki mağazaya sabotaj düzenleyerek imha ettik.”

Fakat ilginç olan Ahmed Ağa denen bölgedeki dükkanların hepsinin Türkmen olmasıydı. Yine tek bir dükkan yanmıştı ve o da erkek giyimi satan, küçük bir dükkandı ve sahibi Türkmen’di. Ayrıca yangın elektik kontağından kaynaklanmıştı.

Hewler’de ki Lenge Pazarı yangınında da örgütün söylediği gibi 18 yerde yangın çıkmadığı gibi söylediği sayıda dükkân da yanmadı.

Ortada büyük bir provokasyon var, Ahd-ı Milli Paravan örgüt olabilir

Ahd-ı Milli Teşkilatı adlı yapılan açıklamaları büyük kuşkular yaratıyor.  Kürdistan halkının ciddi ekonomik sıkıntılar çektiği bir dönemde Hewler’in önemli bir merkezinin yanması halkın duygusal tepkesine yol açtı.  Dükkan sahipleri de zararlarının karşılanmasını bekliyor. Eğer bu olmazsa büyük ihtimal tepki oluşacak. Yani aslında ekonomik zarar kadar bir çeşit psikolojik savaşta içeriyor. İşin dikkat çeken diğer bir bölümü ise tam da Irak Federal Mahkemesinin Kürdistan’daki azınlıkları dışlayan kararlar aldığı bir dönemde Türkmenlerle Kürtlerin karşı karşıya getirilmesi oldukça ilginç görülüyor. Hangi açıdan bakarsanız bakın ortada ciddi bir provokasyon var.

Evet Kürdistan Bölgesi ve Kerkük’te yaşayan Türkmenler içinde ülkücü olanlar ve Kürtlere düşman olanlar da var. Fakat bunlar Türkmenlerin tümünü temsil etmiyor. Ayrıca ülkücülerin Kürdistan’ı zora sokacak eylem yapmaları da beklenen bir şey. Fakat Ahd-ı Milli adlı oluşumun yukarda saydığımız nedenlerden dolayı daha kuşkulu ve paravan örgüte benziyor.

Özellikle de PKK’nin sosyal medyada olayı işleme biçimi ve Kürtlerle-Türkmenleri karşı karşıya getirme çabası ise gözden kaçmıyor ve olaya temkinli yaklaşmayı zorunlu kılıyor. Özellikle PKK’nin Irak Federal Mahkemesi kararları ile paralel olarak Erbil’i sıkıştırmak için harekete geçtiği ve Gare- Bıradost hattında askeri bir saldırı planladığı bir dönemde Ahdı Mili diye bir örgütün ortaya çıkması oldukça kuşkulu görünüyor. Genel olarak PKK’nin kırsalda direk saldırıları dışında şehirlerde de suikast, sabotaj vb provakotif eylemler için hazırlık yaptığı da biliniyor. Kürdistan Bölgesinde yer alan bazı siyasi gözlemciler PKK’nin de bu tür provakatif eylemler yapmış olabileceğini  düşünüyor.

Ahdı Milli’nin Hewler yangınını üslendiğini ilk olarak PKK’nin bazı kadroları sosyal medyadan gündeme koydu ve hemen Kürdistan yönetimi ve KDP’yi suçladı. Fakat kendi resmi medyasında hala Ahdı Milli adlı bir yapıdan söz etmiş değil. Öyle görülüyor ki olayı değişik çevrelere paslayarak haberi daha meşru hale getirmek istiyorlar.

Evet birçok çevre PKK bu kadar büyük bir kötülük yapa bilir mi? diye soracaktır. Evet yapabilir. PKK 5 Haziran 2021 tarihinde Amediye’de 5 Peşmergeyi pusu kurup şehit edip, “Türk savaş uçakları” vurdu diye lanse etmişti. Şimdi de kendi adına Hewler’de eylem yapmasının Kürtlerin tepkisini çekeceğini biliyor. Bu nedenle başka bir parvan isimle eylem yapmayı planlamış olması olasılık dahilinde.

ZHewler yangınının nedenini zaman içinde daha net ortaya çıkacaktır, gerçekten bir kundaklama mı var, eğer kundaklama varsa arkasında kim var tüm bu gerçekler daha net ortaya çıkacaktır.

Diğer Haberler