“Zerevani Güçleri PKK’ye saldıracak” fitnesinin arkasındaki güçler kim?  

“Zerevani Güçleri PKK’ye saldıracak” fitnesinin arkasındaki güçler kim?  

22 Ocak gecesi  Shaar Pres adlı yayın organında, “Zerevani güçleri PKK’ye saldırmak için harekete geçti” başlığı ile bir haber yayınlandı. Bazı sosyal medya hesapları büyük reklam paraları ödeyerek haberi hızla yaymaya çalıştı.

 Bir anda bir merkezden yönetilen bu haberin iyi niyetli yapılmamış olduğu kesin görünüyordu, çünkü zamanlama ilginçti; İran’ın Erbil saldırılarının üzerinden daha birkaç gün geçmiş. İran’ın saldırı tutumunu nereye kadar devam ettireceği belirsiz.  Kürdistan’ın şehirlerinde hem yas ve kaygı hem de öfke ve direniş var. Hewler, Duhok, Zaxo, Soran, Akre ve Berdeş’te halk ciddi anlamda sokaklara döküldü. Büyük bir birlik ve beraberlik ruhu var. Kürtler tam da Süleymaniye başta olmak üzere YNK’nin yönettiği alanların da İran’ın bu Kürt düşmanı ve katliamcı siyasetine karşı tavır koymasını beklerken “Peşmerge PKK’ye saldıracak” haberinin çıkması ve haberin Süleymaniye merkezli çıkması tesadüf değildi. Ortada bir provokasyon vardı.

Zerevani Güçleri provokasyona tavır koydu

Zerevani Güçleri askeri konular dışında nadir açıklama yapan bir kurum. Fakat ortamdaki provokasyon kokusun almış olduğu için olacak bir açıklama yaparak, “Bugün sosyal medya mecralarında güya komutanlığımız altındaki birliklere PKK’ye karşı harekete geçme talimatı verildiği yönünde paylaşılan haber ve belgeler sahte ve gerçekten uzaktır” denildi.

Zerevani güçleri komutanlığı açıklamanın devamında ““Tam da bu zamanda bu tür sahte haberlerin servis edilmesini birkaç gün hasımlar tarafından Erbil’de düzenlenen füze saldırı ve çarpıtma kampanyasının devamı olarak görüyoruz.” Diyerek asıl önemli noktaya parmak bastı.

Haberin kaynağı Shaar press kimin?

Haberi ilk yapan ve sahte “saldırı emri” belgesini yayınlayan medya Shaar Pres. Shaar Pres Kemal Rauf isimli birine ait. Kemal Rauf geçmişte Noşirvan Mustafa ile hareket etti. Fakat daha sonra Goran hareketini bırakarak YNK ile ilişkilendi. Şimdilerde Bafil Talabani’ye yakın duruyor ve YNK tarafından finansa ediliyor. Ve öyle sıradan bir medya değil direk olarak YNK’nin Anti Terör güçleri ve üst düzey yöneticilerinin yazarlık yaptığı, yani YNK’nin beyni tarafından idare ediliyor. Shaar Prees üzerindeki etkili olan YNK’li iki önemli isim var biri YNK Anti Terör güçleri komutanı Wahap Halepçeyi, diğeri ise YNK’nin az bilenen ama YNK’nin derin devleti diye bileceğimiz ismi Arez Abdullah. (Bu arada Arez Abdullah’ın Cemil Bayık’ın özel dostu olduğu ve YNK ile PKK arasındaki ilişkilerin mimarlarından biri olduğunu da söylemeden geçmeyelim.) Yani haberin kaynağı ve haberi yapanlar sıradan kişiler değil, her yönü ile YNK’nin üst düzey isimleri tarafından bilinçli bir biçimde piyasaya sürülmüş ve PKK ile ortak çıkarlar çerçevesinde koordineli olarak servis edilmiş  bir haber.  İçinde provokasyon ve komplo barındırıyor.

Haber PKK ve YNK’nin ortak aklının ürünü

Haberi yapan medya ve yazarları YNK’li gibi görünse de görünmeyen esas güç PKK’dir. Çünkü zaten haberi ışık hızı ile Türkçe’ye tercüme eden ve paylaşan medya ekibinde PKK’nin Brüksel’deki medyası var. Yani haber YNK ve PKK’nin ortak çıkarları için yapılmış. İşin ilginci YNK ve PKK medyası “Peşmerge PKK’yi saldıracak” yalan haberini yapıp, sahte belge hazırlarken İran’da Erbil saldırısının meşrulaştırmak için şehit edilen Peşrew Dizeyi’nin fotoshoplu resimlerini paylaşıyordu.

İran’ın Erbil saldırısı YNK ve PKK’nin işine geliyordu, fakat halktan gelen tepki nedeni asıl söylemek istediklerini söylemediler.

Örneğin Irak devleti bile saldırı nedeni ile İran’ı aynı gün kınarken YNK ancak bir gün sonra açıklama yaptı ve kınadı. PKK ise ancak 5 gün sonra açıkla yaptı o da İran’dan çok KDP’yi hedef aldı. Daha sonra her iki tarafında yönetici ve medyaları İran’ı haklı çıkarmak için haber yaptı. Örneğin YNK’nin önemli yöneticilerinden Ferit Esesert  Amerika’nın Sesi’ne konuşarak “İran boşuna bir yeri vurmaz, büyük ihtimal İran yanlış istihbarat aldı, onun için vurdu” diyerek İran saldırısını meşrulaştırmaya çalıştı. Ayrıca YNK medyası olayı bir gün işledikten sonra özellikle Kürdistan’da yapılan eylemleri görmezden geldi. Yani İran’ı aklamaya çalıştı.

PKK medyası ise Kürdistan Bölgesi düşmanlığını hiç bırakmadı. İran’a tek laf etmeden Kürdistan Bölgesi Başbakanını hedefleyen haberler yaptı, İran’ı meşrulaştırmak için özel çaba gösterdi. Kürdistan halkının saldırıya karşı yaptığı eylemleri bile medyasında vermedi.

Fakat işler istedikleri gibi gitmedi. İran’ın Erbil’de sivilleri katletmesi Kürtler içinde ve dünya kamuoyunda önemli bir yankı buldu. Kürtler bunun ulusa saldırı olduğunu söyledi ve tutum aldı. YNK yönetiminin pasif tutumu kendi kitlesi içinde de tepki buldu fakat yerel kaynakların belirttiğine göre  Arez Abdullah gibi bazı yöneticiler Süleymaniye’de eylem yapılmasına karşıydı. Süleymaniye’de Erbil için eylem yapılmasına karşı olduğu ve bunu çevresine ve aslında YNK tabanın baskısı nedeni ile Süleymaniye’de ve Halepçe’de protesto gösterileri yapma kararı aldı.

Tamda Süleymaniye’de eylemin yapılacağı günden bir gün önce Shaar Pres’te Zerevani güçlerine ilişkin bu provakatif haber çıktı.

Amaç ne?

Aslında haberde ki provokatif amacın en görüneni, tüm Kürtlerin gündemi İran iken halktaki birlik duygusunu yine politik ayrışmalar ile dağıtmak, gündem değiştirmek gibi görülüyor. Güney Kürdistan’da halk İran saldısını Kürt ulusuna dönük bir saldırı gibi gördü. 11 aylık Jina Dizeyi’yi katledenin yarın öbürgün kendi çocuğunu vuracağını gördü ve net tavır koydu.  Kürtlerin tutumu “Erbil bizim yuvamız, kıblemiz, başkentimiz; irademizi kıramazsınız” mesajı oldukça netti. Bu ulusal birlik havası Kürdistan karşıtı herkesi rahatsız etti.

İran’ın ajandasına göre yürütülen bir anti-Kürdistani cephe var. İran’ın sponsorluğunda yürütülen Haşdi Şabi- Iraklı güçler- YNK – PKK ittifakı İran’ın Kürdistan’da teşhir olması ve tepki toplamasından rahatsız.  Çünkü bu durum İran yanlısı dörtlü yapının bahara dönük ajandasını engelliyor. Normalde bu güçlerin amacı baharda Kürdistan’a dönük saldırıları farklı bir evreye yükseltmek istiyordu.

Süleymaniye uzun bir zamandır bu dörtlü yapının ortak merkezi. Öğretmen eylemleri, sivil toplum kuruluşu gibi gösterilen yapıların Erbil saldırıları, medya, medya trolleri vb vb birçok eylem buradan organize ediliyordu. Yani iş bölümünde Irak maliye vermiyor, ekonomik kuşatma yapıyor, Haşdi Şabi dronlar ile Erbil’i vuruyor, PKK Kuzey ve Rojava Kürdistan’ını manipüle ediyor, YNK ise hükümetin içinde Irak’la iş birliği yapıyordu. Fakat artık bunun yerine bahara doğru Erbil’e dönük askeri saldırılar artacaktı. PKK normalde bahara doğru Gare-Bıradost merkezinden Peşmerge’ye saldırı hazırlığı yapıyordu. Şu anda ki hava PKK’nin bu saldırısına müsaade etmiyor. Bunun için bir yandan YNK içindeki etkili kanat öte yandan PKK Erbil saldırılarına karşı oluşan ulusal birlik havasını dağıtmak ve Mart ayının başında gerilimi tırmandırıp, askeri çatışma başlatmak istiyor.

Gelen tepkiler ve Zerevani Komutanlığının yaptığı açıklama sonrası Shaar Press haberi silmek zorunda kaldı. Fakat bu öyle sıradan geçiştirilecek bir durum değildir. Unutmamak lazım Kurtlar sisli havayı sever, bundan sonra sözünü ettiğimiz İran sponsorluğundaki Haşdi Şabi-PKK- YNK ekibinin, Süleymaniye merkezli provokasyon devam edecektir.

Diğer Haberler